Meteen naar de inhoud

5 Onmisbare WordPress Backup Plugins

Ik heb het al veel te vaak mee gemaakt inmiddels. Gebruikers van WordPress die niet denken aan het maken van backups en er vanuit gingen dat de provider die wel zou regelen voor ze. Inderdaad, er zijn providers die dat doen. Maar wil je daar echt op vertrouwen? Ik niet en jij zou dat ook niet moeten doen. Kortom, beschik je nog niet over een goed geregelde WordPress Backup dan is dit artikel voor jou: 5 onmisbare WordPress backup plugins om geen enkel risico meer te nemen.
Backups blijven belangrijk! Natuurlijk werken we allemaal steeds meer ‘in the cloud’ en verwachten we dat al dat online spul altijd werkt. Maar het grootste gevaar is waarschijnlijk niet het uitvallen van een server bij je provider. Het risico op een gekraakte website of domweg een fout die je zelf maakt bij het wijzigen van code is vele malen groter. En zonder goede WordPress backup wordt het dan somszoeken naar een speld in een hooiberg.

backup-wordpress-in-cloud
Backups gaan tegenwoordig ook naar ‘the cloud’

Waaruit bestaat een WordPress Backup

Eerst even wat basics voordat we direct naar oplossingen gaan kijken. Jouw WordPress website bestaat uit verschillende onderdelen:

  • De WordPress programmacode
  • Alle toevoegingen die je gedaan hebt. Hieronder vallen naast afbeeldingen ook themes en plugins. Kortom, dit is de inhoud van de map wp-content
  • De Database waarin alle teksten en instellingen zijn vastgelegd

Ok. dit is een wat simpele weergave, maar het geeft wel de essentie weer, waardoor je direct ziet dat er van meerdere zaken een backup gemaakt moet worden. De map wp-content en de database zijn daarbij essentieel. De WordPress programmacode zou je wel opnieuw kunnen ophalen. Maar voor het gemak nemen we die ook maar mee in onze backup, zodat we zeker weten dat we alles hebben.

Een handmatige backup maak je met:

  • Een FTP tool, zoals Filezilla
  • Phpmyadmin tbv een export van de database

De echte nerds gebruiken trouwens Linux commando’s via de ‘command line’, maar goed, die zullen dit artikel niet eens serieus doornemen. Werkt prima, maar dan moet je er wel steeds aan denken. Of door middel van code het e.e.a. automatiseren. Voor velen onder ons voert dat veel te ver. Wij willen gewoon een WordPress backup plugin! En dat kan natuurlijk…

WordPress backup plugins

Er zijn er veel. Er zijn echt veel WordPress Backup Plugins op de markt. Dus wat kies je dan? Het overzicht hieronder heeft niet de pretentie compleet te zijn. We pikken er een aantal populaire en goede backup plugins uit.

Wp-db-backup

We beginnen met een gouwe ouwe. Een heel eenvoudige maar ook beperkte plugin. Wp-db-backup maakt een backup van je database en doet ook alleen dat en niets meer. Kortom: hiermee heb je slechts van een deel van je website een backup, de rest moet je op een andere manier regelen. Maar wel fijn is dat je backups kunt versturen per e-mail of naar een ftp account. De plugin is al erg lang niet meer bijgewerkt, maar functioneert nog steeds.

wp-db-backup-schedule-wordpress

Backupbuddy

Van een super eenvoudige tool naar een volledige backupoplossing. Backupbuddy is niet gratis. Maar nogmaals, je hoeft maar één keer ooit een probleem te hebben met je website en je verdient het terug.
backupbuddy for wordpress
Backupbuddy maakt volledig automatisch een backup van alles, dus je bent direct klaar. Die backup kun je zelf opslaan, maar ook naar een ftp-account of e-mailadres laten versturen. Ook echt handig is het om je backup bij cloud diensten zoals Dropbox terecht te laten komen. Backupbuddy kost 80 dollar voor 2 websites. Bij grotere aantallen krijg je een relatief hoge korting.

UpDraftPlus Backup

Liever niet betalen? Kijk dan eens naar UpDraftPlus. Deze gratis WordPress backup plugin biedt óók een alles-in-een oplossing. Althans bijna, want de gratis versie maakt een backup van je wp-content map en je database, maar niet van je WordPress programmabestanden. Beetje flauw, maar ok, ook deze ontwikkelaars willen uiteindelijk wat verdienen. Met de gratis versie heb je al wat je minimaal nodig hebt. Een volledige versie inclusief support kost 55 dollar, wat nog te overzien is.

WordPress Backup to DropBox

wordpress-backup-dropbox

Als enthousiaste gebruiker van Dropbox (online opslag in de Cloud, 2Gb gratis), is dit één van mijn favoriete plugins. De plugin kan zowel je WordPress bestanden als je database backuppen, dus je bent direct helemaal klaar. En de plugin is gratis 🙂 Er zijn wel enkele premium (betaalde) uitbreidingen en je moet de FAQ even goed lezen zodat je kunt controleren of je database backup ook daadwerkelijk lukt!

VaultPress

wordpress-vaultpress-backup

De laatste is zeker niet de minste. VaultPress biedt niet alleen een backupoplossing in de cloud, het biedt ook een verbeterde beveiliging van je website. VaultPress is een dienst van Automattic, het bedrijf achter WordPress dat met VaultPress dus één van de mogelijkheden benut om daadwerkelijk wat te verdienen aan WordPress. VaultPress biedt echt een eenvoudige en zeer goede tool, maar daar hangt wel een prijskaartje aan. De meest voordelige oplossing kost 55 dollar per jaar, exclusief de beveiligingsoptie. Want die is alleen verkrijgbaar in het meest uitgebreide plan a 440 dollar per jaar. Oef! Prijzig dus, maar de 55 dollar per jaar is goed besteed. De meest gebruikers hebben namelijk wel voldoende aan een backup die één keer per dag plaatsvindt. VaultPress is wellicht geen oplossing voor de pure hobbyist, maar wél voor iedereen die zakelijk bezig is met WordPress en behoefte heeft aan een goede en simpele oplossing voor het maken van de oh-zo-onmisbare backups.

Zoals ik al schreef zijn er meer mogelijkheden dan alleen deze vijf. Gebruik jij een andere tool / backup plugin? Of heb je goede of slechte ervaringen met de plugins die we hier bespreken? Deel dat dan met ons, we ontvangen graag jouw reactie!

Was dit artikel nuttig?

Laat het ons weten en geef je rating!

Gemiddeld 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Nog geen stemmen, wees de eerste die dit artikel waardeert!

10 reacties op “5 Onmisbare WordPress Backup Plugins”

  1. Initieel was ik erg gelukkig met Backup to Dropbox, totdat ik na een tijdje bij geen enkele site van WordPress meer kon inloggen. Erg balen, ben nog op zoek naar een ideale externe automatische back-up.

  2. Robbert, heb je ergens ook ’n artikel waarin je beschrijft hoe je een test-site kunt opzetten, waarin je eerst alle updates uitprobeert? Ik lees overal dat dat wordt aangeraden, maar als amateurWordpresser weet ik niet hoe je dat doet.

    In ieder geval dank voor al je leerzame en overzichtelijke artikelen!

  3. Thijs Verhoeven

    Echt oppassen voor een aantal van de beschreven plugins. Deze maken alleen een backup van WordPress en niet van de database, dan heb je er bij een grote crash niets aan. Bovendien slaan de meeste van de genoemde plugins de backups op de eigen server op. Dat heb ik nooit begrepen. Je slaat ook geen backup van je computer op dezelfde computer op. Want dan kun je er niet meer bij in het geval van een crash.

    Zelf gebruik ik altijd ManageWP, kost volgens mij een dollar per website of zo en dan kun je de backups opslaan op een externe locatie (plus het maakt een backup van zowel de wordpress bestanden als de database).

  4. Hetgeen je hier schrijft is niet juist Thijs. Bij de wp-db-backup plugin geef ik aan dat deze juist alleen maar een een backup van de database maakt en niet van de rest.
    Alle overige plugins maken óók een backup van de database. Backupbuddy en UpDraftplus kunnen je gehele backup elders opslaan en dat geldt natuurlijk ook voor de Dropbox backup plugin. Vaultpress is een complete oplossing, waarbij de backup op hun omgeving opgeslagen wordt.
    ManageWP dat je noemt is een prima alternatief, maar voor een beetje functionaliteit betaal je toch $2,40 per website per maand.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *