Meteen naar de inhoud

5 WordPress functies die je nog niet kende

5 onbekende WordPress functies

We werken allemaal met WordPress. Al langer of zijn dat van plan te gaan doen. Gevorderde gebruikers zijn niet altijd goed op de hoogte van de functies die in de loop der jaren binnen WordPress zijn geïntroduceerd. Beginners hebben sowieso baat bij het leren kennen van deze handige, maar wat verborgen WordPress functies.

Sticky Post / Op de voorpagina plakken

In je blog of nieuwsberichten staat de nieuwste altijd bovenaan. Soms is dat niet handig en wil je een al wat ouder bericht bovenin houden. Natuurlijk kun je dan steeds de datum aanpassen, maar er is een handigere manier: de sticky post. Klik rechts in je bericht op de link Bewerken bij Zichtbaarheid. Zet een vinkje bij Op de voorpagina plakken en klik op Ok.

WordPress Sticky Post

De samenvatting

Doorgaans zijn we gewend om de ‘Lees meer’ (read more) functie te gebruiken om een inleidende tekst op de overzichtspagina te tonen. Zo doe ik het zelf ook. En dan zijn er zelfs nog WordPress gebruikers die die functie niet eens op waarde weten te schatten. Hoe dan ook, er is nóg een mogelijkheid en dat is wellicht een betere: De Samenvatting. Hierbij kun je, onafhankelijk van je inleiding, een korte, wervende tekst gebruiken die alleen maar als teaser op de overzichtspagina wordt geplaatst. Het kan zijn dat je de functie Samenvatting eerst bovenin bij Scherminstellingen in moet schakelen.

WordPress Samenvatting veld benutten

Scherminstellingen

En dat brengt ons direct op tip nummer drie. De scherminstellingen. We zagen net al dat standaard niet alle velden zichtbaar zijn. Je kunt deze functie bijna overal gebruiken om het uiterlijk van WordPress naar je hand te zetten. Bijvoorbeeld in het overzicht van je blog berichten. Die wordt al snel overval zodra je de Yoast SEO plugin gebruikt. Met de scherminstellingen bepaal je eenvoudig welke velden je wel en niet wilt laten zien.

WordPress Scherminstellingen

De afleidingsvrije modus

Deze functie is er nog niet zo lang en verbergt alle overbodige ballast als je je bericht aan het schrijven bent. Alleen de editor blijft over. Het lijkt onzin, maar het helpt je om je te concentreren en je artikel af te maken. En als het iets is waar we allemaal vaak last van hebben, dan is het wel afleiding. De afleidingsvrije modus werkt alleen als je je telefoon ook even links laat liggen 😉

wordpress=afleidingsvrije-modus

Press This

Als laatste de Press This functie. Je vindt hem bij Instellingen | Schrijven. Wat kun je ermee? De Press This functie laat je teksten op andere websites selecteren en in één keer omzetten naar een nieuw bericht op je eigen site. Vanzelfsprekend: het is niet bedoeld voor het betere jatwerk, maar juist om te verwijzen naar een andere mening of toelichting op jouw eigen artikelen.

Je voegt de Press This functie toe door de getoonde code op te nemen als Snelkoppeling (Bladwijzer) in je browser.

WordPress Press This

Heb je eenmaal een stukje tekst geselecteerd dan zorgt een druk op de knop voor het aanmaken van een nieuw concept bericht. Vervolgens kun je ook nog afbeeldingen overnemen die zich bevinden op de website die je als bron gebruikt. Automatisch wordt een verwijzing naar het oorspronkelijke artikel opgenomen.

wordpress press this afbeeldingen

Hiermee besluiten we dit korte overzicht van 5 weinig bekende WordPress functies. En jij? Heb jij nog een tip voor het werken in WordPress? Ik hoor het graag van je!

Was dit artikel nuttig?

Laat het ons weten en geef je rating!

Gemiddeld 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Nog geen stemmen, wees de eerste die dit artikel waardeert!

2 reacties op “5 WordPress functies die je nog niet kende”

  1. Goede tips, bedankt!
    Vraag: vandaag is het me niet gelukt om m’n blogpost op mijn WP te krijgen.In de wp adm.klopt alles.
    Groet,
    Sonja

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *