Meteen naar de inhoud

6 Keer WordPress onzin: waar of niet waar?

WordPress Waar en niet Waar

De populariteit van WordPress kent geen grenzen. Er is momenteel geen enkel ander systeem waarmee wereldwijd zó veel websites worden gemaakt als met WordPress. Toch bestaan er nog wel eens de nodige misverstanden over WordPress, vooral bij beginners. Dit artikel ruimt deze misverstanden uit de weg. 7 Keer WordPress onzin: wat is er waar en wat is niet waar?

WordPress is om te bloggen

Natuurlijk is dat waar. Maar WordPress is zeker niet alleen bedoeld om te bloggen. Doordat WordPress ooit als een louter blog-platform is begonnen is dit een hardnekkig misverstand. Met WordPress kun je zo’n beetje elke website maken die je maar kunt bedenken. Daar komt dan soms wel extra ontwikkeling bij kijken, maar ook op dat vlak zal WordPress je niet teleur stellen. Kortom, WordPress biedt een volwaardig platform en is niet alleen bedoeld om mee te bloggen.

WordPress is niet geschikt voor grote organisaties

Grotere organisaties werken vaak met zogenaamde enterprise-achtige oplossingen. Zoals die van Microsoft, IBM, of nog erger, Oracle. Natuurlijk, dat soort oplossingen hebben hun waarde. Maar flexibel ho maar. WordPress is prima in staat om ook websites van grotere organisaties te bedienen. De Api’s stellen je in staat om goed en snel te ontwikkelen. Gelukkig wordt WordPress tegenwoordig ook steeds meer ingezet bij opleidingen, waardoor het als geaccepteerde oplossing vanzelf het bedrijfsleven in zal rollen. Waarom dan toch dit hardnekkige misverstand? Ongetwijfeld komt dat mede door de eenvoud. WordPress is terecht enorm populair bij kleine zelfstandigen, omdat het hen in staat stelt een (groter) publiek te bereiken. Maar dat betekent niet dat WordPress alleen maar geschikt zou zijn voor die kleinere sites.

WordPress is niet geschikt voor e-commerce

Hier schuilt een kern van waarheid in. Want als het gaat om de combinatie van WordPress met een webshop-plugin dan zijn er wel degelijk beperkingen. Probeer in dat geval WordPress niet te vergelijken met een tool als Magento, want dan legt WordPress het af. Hier geldt: WordPress is als webshop prima geschikt voor websites tot, laten we zeggen, €100.000 euro omzet per jaar. Daarboven zou ik persoonlijk naar andere alternatieven gaan kijken. Oh, maar je moet nog starten of bent een kleine zelfstandige die een webshop wil toevoegen? Dan zou ik WordPress zeker overwegen. Combineer het met Woocommerce en je hebt heel eenvoudig een lekker werkende webshop aan je site toegevoegd.

Je hebt heel veel plugins nodig

Dat ligt er maar aan. We zien zeker veel websites die uitpuilen van de plugins en daardoor alleen maar traag worden. Is niet de bedoeling. Toch kom je meestal niet onder het gebruik van plugins uit. Neem bijvoorbeeld de SEO plugin van Joost de Valk, een must-have. Of social media knoppen. Die heb je ook nodig. En zo zijn er nog wel een aantal functies die je vrijwel altijd aan WordPress zult toevoegen. Maar zorg ervoor dat je het zelf beperkt en alleen dat gebruikt dat je echt nodig hebt. Bedenk: een snellere website is prettiger voor bezoekers en scoort beter in zoekmachines. Minder plugins betekent een snellere website…

WordPress levert geen support

Tja. Voor grotere organisaties is het krijgen van support vaak een must. Heb je ooit wel eens met Microsoft moeten bellen om een probleem opgelost te krijgen? Nee, dan liever WordPress. Inderdaad, je kunt ze niet bellen of een support contract bij ze afsluiten. Dat heb je met Open Source software. Maar de documentatie is erg goed en de community enorm. Er is altijd wel support beschikbaar. Soms gratis, soms tegen betaling. En wie zelf bereid is om de techniek in te duiken komt er 9 van de 10 keer zelf al uit. Kijk bijvoorbeeld eens naar de WordPress codex, met een schat aan informatie voor de ontwikkelaars.

WordPress is onveilig

WordPress is zelf niet onveilig. Het zijn de gebruikers die niet goed om weten te gaan met de techniek. En dat geldt voor andere oplossingen ook. Er is echter wel een kanttekening: WordPress is zó populair dat het voor hackers wel erg interessant is om te proberen juiste deze websites aan te vallen. Heb je succes dan heb je immers direct een groot resultaat. Wellicht zorgt dat er zelfs voor dat de veiligheid van WordPress sneller verbetert dan die van andere oplossingen. Het gebruik van plugins en thema’s die verouderd zijn of niet goed in elkaar zitten vormt echter een reëel risico. Zorg dus dat je je website en plugins tijdig bijwerkt. En ruim alles op dat je niet nodig hebt. Lees ook dit artikel over het verbeteren van de veiligheid van je WordPress site.

Was dit artikel nuttig?

Laat het ons weten en geef je rating!

Gemiddeld 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Nog geen stemmen, wees de eerste die dit artikel waardeert!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *