Meteen naar de inhoud

De 10 beste Twitter plugins en widgets

Twitter is ‘hot’ in Nederland en niet zonder reden. Het is niet alleen leuk om te doen, maar biedt ook veel zakelijke mogelijkheden om met je klanten (en potentiële klanten!) in contact te komen. Naast privé gebruik zie je steeds meer bedrijven serieus werk maken van de inzet van Social Media. WordPress is altijd al sterk geweest in het ondersteunen van deze kanalen. Er is dan ook een enorme hoeveelheid aan plugins en widgets in omloop die je in kunt zetten om je website en Twitter aan elkaar te koppelen. We bekijken hier de beste tools van dit moment.

Wp-Tweet button
Zoals de naam al aangeeft: deze plugin zorgt voor het plaatsen van de officiële Twitter button boven of onder je artikel. Je kunt zelf bepalen in welk formaat de button getoond wordt. Ook kun je een ‘url-shortnener’ service gebruiken zoals bijvoorbeeld bit.ly om je url’s netjes kort te houden. Deze officiële Twitter functie volgt eigenlijk de tot nu toe veel gebruikte (groene) ‘tweetmeme variant‘ op. Daar was niets mis mee, maar je ziet nu toch overal de blauwe Twitter knop verschijnen. Daar doe ik dan maar aan mee hier…

Twitter tools
Deze plugin zorgt voor een complete integratie tussen Twitter  en je website. Het biedt verschillende mogelijkheden om de artikelen die je schrijft op je blog automatisch naar je Twitter account te sturen. Andersom kan ook: gebruik je eigen tweets en leg er een archief mee aan op je eigen website. En deze werkt ook weer samen met een tool zoals bit.ly.

Je tweets in een 3D weergaveWP-3D-Twitter-wall
Met deze nieuwe plugin kun je tweets tonen op je website in een soort draaiende 3D carrousel. Het ziet er leuk uit, maar wordt misschien al snel te overheersend.

Twitter widget pro
Deze widget gebruik je om je eigen tweets weer te geven. Doet dus hetzelfde als de Twitter-wall hierboven, maar dan in een gewone weergave. Je kunt hem ook aanroepen vanaf een artikel of pagina, zodat je tweets niet per sé in je sidebar getoond hoeven te worden.

Wordtwit
Ook handig is de Wordtwit plugin, die je artikelen automatisch in een vast format op je Twitter account plaatst. Scheelt toch weer wat handelingen als je dat niet handmatig hoeft te doen. Het zou ook met de zogenaamde geplande artikelen (scheduled posts) moeten werken. Dat is een artikel dat je schrijft en op een vooraf vastgelegde datum en tijd publiceert op je website. Vooral bloggers maken hier veel gebruik van om structuur en regelmaat te krijgen in hun bijdragen. Zo kun je lekker vooruit werken en heb je geen omkijken naar je Twitter account! Het goede van Wordtwit is dat het er voor zorgt dat er geen loop ontstaat. Stel dat je je eigen tweets als artikel (post) opneemt op je blog, dan zou het zomaar kunnen gebeuren dat er een oneindige lus van berichten ontstaat. Wordtwit voorkomt dat.

Twittercounter
De dienst twittercounter.com biedt je een leuke meerwaarde voor je site doordat andere bezoekers kunnen zie welke twitter-gebruikers deze site nog meer bezochten. En zo kun je elkaar eenvoudig gaan volgen, je hebt immers al een gemeenschappelijke interesse! Het werkt wel wat anders dan de voorgaande plugins. In dit geval doe je al je instellingen op de website van twittecounter.com. Daarmee stel je de gewenste kleuren bijvoorbeeld in. Vervolgens genereer je de code die je nodig hebt en plakt deze vervolgens in je eigen website met behulp van de tekst/html widget. Twittercounter.com biedt nog meer diensten om meer inzicht te krijgen in je volgers en is absoluut de moeite waard om eens wat tijd aan te besteden.

Twitter tracker
Geeft je een widget waarmee je kunt zoeken naar tweets met behulp van een #hashtag of een Twitter search. Handig wanneer je op je website tweets wilt tonen die over een bepaald onderwerp gaan. Of misschien wel over je eigen bedrijf of merk.

Advanced Twitter Profile Widget
Nog een widget die tweets toont, maar deze heeft wat extra’s zoals het bovenin tonen van je profiel, zodat bezoekers je eenvoudig kunnen volgen. Avatars worden getoond en je kunt de kleuren van het geheel zelf instellen.

Twitter Avatar reloaded
Deze plugin voegt een extra veld toe aan het formulier waarop bezoekers een reactie kunnen achterlaten op je artikelen. Je bezoeker voert zijn of haar Twitter-naam in, waarna de bijbehorende avatar automatisch wordt opgehaald en getoond bij de reacties.

Tweet old post
Zoals de naam al doet vermoeden zal deze plugin je oudere artikelen automatisch op je twitter account onder de aandacht brengen. Je kunt zelf bepalen hoe vaak dat gebeurt. Kan handig zijn, maar pas het met mate toe zou ik zeggen. Anders krijgen je Twitter volgers snel genoeg van je.

Dit waren ze. Tien Twitter plugins, elk met een eigen invalshoek en toepassing. Maar waren het ook de beste? Daarover kun je van mening verschillen natuurlijk. Ik hoor graag van je welke Twitter plugins jij gebruikt en vooral waarom die nou net beter werkt dan de tools die hier besproken zijn.

Bij een volgende gelegenheid ga ik in op plugins waarin Twitter ook een rol speelt, maar die meer gericht zijn op Social Media in het algemeen. Jullie suggesties voor artikelen of reviews zijn uiteraard van harte welkom!

Naschrift dd 21-10-2011:

Dit is inmiddels één van de meest populaire artikelen op mijn blog, maar inmiddels wel een jaar oud. Ik moet hem dus eigenlijk actualiseren, want niet alle plugins zullen nog actief onderhouden worden. Momenteel gebruik ik op deze website zelf de ‘Advanced Twitter Profile Widget‘. Eindelijk een widget die doet wat ik wil en die ook behoorlijk flexibel is qua instellingen. Ook deze widget werkt formeel niet met de laatste WordPress versie, maar ik heb er tot nu toe zelf geen enkel probleem mee gehad.

Was dit artikel nuttig?

Laat het ons weten en geef je rating!

Gemiddeld 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Nog geen stemmen, wees de eerste die dit artikel waardeert!

7 reacties op “De 10 beste Twitter plugins en widgets”

 1. Het is inderdaad zo dat steeds meer bedrijven sociale netwerken gebruiken om contacten te leggen en te onderhouden. Maar er zijn ook veel bedrijven die nu willen instappen en door de bomen het bos niet meer zien.

  Als je nu instapt in Twitter weten de meeste niet waar te beginnen. Daarom zou het mooi zijn als er meer plugins/sites komen die zich puur richten op jouw markt of omgeving. Texeltweets .nl is zo’n voorbeeld.

  Zo zou er voor veel markten een eigen overzicht moeten komen. Twitter search blijft hier in achter.

 2. Pingback: RF Blog » Blog Archive » Twitter plugins voor WordPress

 3. In je Twitter-account kun je nu ook een Twitter-widget maken. Daar rolt dan een html code uit, die je in je website kunt plakken. Kan ik deze op één of andere manier ook op m’n wordpress-website kwijt? Is daar een speciale plugin voor?

 4. Dat doe je met de tekst-widget.
  Wil je deze code niet in een widget kwijt, maar ergens anders in je website dan zul je in de theme code moeten duiken.

 5. Leuke widgets weer!
  Als beginneling worstel ik met de tag cloud……het blijft maar naar de homepage teruggaan welke tag ik ook aanklik……..wat doe ik verkeerd??????

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *