Meteen naar de inhoud

De 10 beste WordPress plugins voor elke website

De beste WordPress pluginsWordPress is mede zo populair geworden door de inzet van plugins. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een plugin voor beschikbaar om de functionaliteit van het systeem eenvoudig aan te passen. Maar daar schuilt ook een gevaar in, zeker als je je website zakelijk inzet. Hoe zit dat dan precies?

Plugins zijn vaak gratis. Erg prettig, maar wat gebeurt er met jouw website als zo’n ontwikkelaar ermee stopt om de plugin nog actief te ondersteunen? De ontwikkeling van WordPress gaat immers door en binnen de kortste keren is een plugin dan niet meer compatible met de meest recente WordPress versies. En er is nog een reden om terughoudend te zijn als het gaat om de inzet van plugins: elke plugin vertraagt in meer of mindere mate je systeem. Bovendien neemt het veiligheidsrisico toe naarmate je meer plugins gebruikt. Wie zegt dat het allemaal netjes en veilig geprogrammeerd is?

Maar goed, dit alles weerhoudt ons er niet van om plugins in te zetten. Maar als je het dan doet, gebruik dan goede plugins en/of plugins die bijna onmisbaar zijn. Dit overzicht toont je 10 goede, interessante of handige WordPress plugins.

1. Wp-db-backup
Vaak vormt het de sluitpost van een WordPress project. Maar hier moet je juist mee beginnen! Maak al backups als je website nog in ontwikkeling is. Deze plugin automatiseert het maken van een backup van je database en is onmisbaar in elke WordPress website.

2. Wp-Optimize
We blijven nog even bij het onderhoud van de WordPress database. Dat ding groeit en groeit, zeker wanneer je tijdens het schrijven van een artikel vaak tussendoor opslaat. Zoals ik zelf vaak doe. Met deze plugin kun je je database schoon houden en optimaliseren. Dat scheelt in de snelheid en snelheid is tegenwoordig belangrijk voor de ranking in de zoekmachines. Oh ja, heb je WordPress per ongeluk toch met een gebruiker ‘admin’ geïnstalleerd, dan kun je dat met Wp-Optimize wijzigen in iets anders. Belangrijk voor de veiligheid van je website!

3. Google Analytics for WordPress
Van de Nederlandse WordPress expert Joost de Valk. Een handige plugin die je WordPress website op optimale wijze koppelt aan Google Analytics. De plugin doet bovendien meer dan alleen het kopiëren van de benodigde standaard code in je theme. Zo is deze bijvoorbeeld ook geschikt voor webwinkels die met behulp van Shopp of Wp-ecommerce zijn gemaakt.

4. WordPress SEO
In de tijd dat ik mijn eerste WordPress boek schreef was Joost nog maar net gestart met het denken over een eigen SEO plugin. Inmiddels is de plugin zo’n beetje uitgegroeid tot dé standaard en in de eerstvolgende editie van Kickstart WordPress zal het dan ook de aanbevolen SEO plugin gaan worden. Niet alleen de techniek is van hoog niveau, maar ook het gebruiksgemak voor de schrijver is geweldig en nog niet eerder op deze wijze vertoond. Must-have.

5. WP Security Scan
Ook al even genoemd in Kickstart WordPress: WP Security Scan helpt je om je website beter te beschermen tegen hackers. Let wel: deze plugin helpt je – het is geen vervanger van een goed beveiligingsbeleid! In een volgend artikel zal ik overigens verder ingaan op beveiliging van WordPress.

6. Download monitor
Er zijn meerdere plugins verkrijgbaar waarmee je downloads kunt toevoegen aan je website. Persoonlijk gebruik ik Download monitor al geruime tijd en ik vind het een prettige tool. De plugin wordt bovendien al lange tijd met regelmaat onderhouden en dat is ook wat waard. De laatste update is momenteel van september 2011, maar de plugin werkt zeker nog met de actuele WordPress versie.

7. Wptouch
Ook deze plugin gebruik ik op mijn eigen blog hier. In een handomdraai maak je je website geschikt voor mobiele telefoons en tablets met deze plugin. Merk wel op dat er een soort ‘standaard theme’ gebruikt wordt voor het tonen van je artikelen. Wil je dat niet dan kun je voor de (commerciële, betaalde) pro-versie kiezen. Daarmee heb je meer vrijheid als het gaat om het uiterlijk van je website op deze toestellen.

8. Yet another related Post
Het tonen van gerelateerde artikelen is erg belangrijk op een blog. Daarmee houd je je bezoekers langer vast op je website. En bezoekers die langer blijven zullen uiteindelijk beter converteren. Deze plugin is al erg lang populair en biedt je verschillende mogelijkheden om gerelateerde berichten weer te geven. Ik gebruik momenteel zelf nog een andere plugin, maar deze werkt niet meer goed samen met WordPress versie 3.2.

9. W3 Total Cache
Een caching plugin zorgt voor het sneller laden van veel geraadpleegde pagina’s op je website. Door de werking van het CMS worden alle gegevens in een database opgeslagen. Niet alleen is het noodzakelijk om je database te backuppen en optimaal te laten werken (plugins 1 en 2), het is ook heel zinvol om die database zo weinig mogelijk aan te spreken. En daar zorgt een caching plugin voor. W3 Total Cache wordt vaak gezien als de beste caching plugin, maar er zijn toch relatief veel gebruikers die problemen ondervinden met de werking onder de meest recente WordPress versie. Als alternatief zou je daarom ook kunnen uitwijken naar WP Super Cache.

10. Akismet
Akismet voorkomt het overvloedig plaatsen van spam-comments op je blog. Het is gratis voor persoonlijk gebruik, maar niet voor bedrijven. Zonder een dergelijke oplossing stroomt je blog al snel vol met allerlei onzin, die je dan maar weer handmatig moet zien te verwijderen. Akismet wordt standaard al binnen WordPress geïnstalleerd. Je hebt alleen een WordPress.com account nodig om hem te kunnen gebruiken. In mijn boek Kickstart WordPress beschrijf ik hoe je dat doet.

Ai, mijn lijst is al compleet en ik heb nog veel meer te behandelen! Social media plugins, tools om contactformulieren te maken en nog veel meer leuke en handige WordPress plugins. Maar dat is wellicht iets voor een vervolgartikel. Welke plugins vind jij onmisbaar?

Was dit artikel nuttig?

Laat het ons weten en geef je rating!

Gemiddeld 5 / 5. Aantal stemmen: 1

Nog geen stemmen, wees de eerste die dit artikel waardeert!

10 reacties op “De 10 beste WordPress plugins voor elke website”

  1. Ik mis hier echt de ‘Subscribe to comments Reloaded’. Jij gebruikt deze ook niet, maar dit is heel erg handig voor je bezoekers. Zo kan je een beetje in discussie gaan, aangezien ze een mailtje ontvangen als je reageert.

  2. Wel grappig dat je veel plugins noemt die te maken hebben met de backend van WordPress en niet de frontend.

    Hier een aantal frontend plugins die ik bijna voor elke website gebruik:
    – TS Custom Widgets (de indeling vanje sidebar widgets customizen)
    – IGIT Related Post With Thumb (related posts inclusief thumbnails)
    – jQuery Colorbox (de perfecte vervanging van Lightbox)
    – Breadcrumb NavXT
    – Contact Form 7

    Allemaal aanraders!

  3. Een hele waslijst heb ik, maar de eerste die bij me opkomen en die ik in het rijtje miste: broken link checker en limited login attempts, sharaholic, relevansi en dan vergeet ik er vast nog een aantal…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *