Meteen naar de inhoud

De 10 beste WordPress themes voor fotografen

We hebben hier op mijn WordPress blog al heel wat leuke en goede themes zien passeren. Deze keer pakken we het wat anders aan en richten we ons op een specifieke groep. Maar wel een groep voor wie het erg belangrijk is dat de website er goed uit ziet! Bekijk onze tips voor WordPress themes voor fotografen.

Voordat we naar voorbeelden van themes gaan kijken, bespreken we eerst welke specifieke functies je als fotograaf nodig hebt om jouw foto’s op een ideale wijze te presenteren. Wat heb je precies nodig? En kies je voor een gratis theme of juist niet? 5 Belangrijke tips voordat je je keuze maakt.

Wat wil je bereiken?

Als fotograaf heb je deze oefening ongetwijfeld al gedaan. Waar zit jouw expertise, wat zijn je sterke punten? Waarmee onderscheid jij je als fotograaf van anderen? Jouw website moet je doelstelling die je als fotograaf hebt ondersteunen, dus het is belangrijk om je doel goed voor ogen te hebben. Het is wellicht een open deur, maar te vaak wordt er gekozen voor een theme dat ‘mooi’ gevonden wordt. Kijk in plaats daarvan naar de doelstellingen die je hebt. En dat daar uiteindelijk een theme bij past dat je zelf ook mooi vindt is meegenomen, maar niet het belangrijkste.

Wat is je budget?

Een website kost geld. Geen enkele website is gratis. Niet één! Ho ho, denk je nu wellicht, er zijn toch zat gratis websites te verkrijgen, zoals bij WordPress.com bijvoorbeeld? Natuurlijk is dat zo, maar alleen de techniek word je hier gratis ter beschikking gesteld. In ruil voor advertentieruimte. En daar komt bij dat je grootste kostenpost altijd zit in de hoeveelheid tijd die je in je website steekt. En die uren kosten je geld, want je zou ze ook kunnen gebruiken voor het daadwerkelijk uitvoeren van opdrachten. Vandaar, geen enkele website is gratis. En als het toch geld kost, waarom dan ook niet gekozen voor een professionele website op basis van een goed theme? En dan kost dat een paar tientjes? Er hoeft maar één functie in te zitten waarvoor je anders op zoek zou moeten naar bijpassende plugins en jou dat geld al ruimschoots kwijt zijn. Denk daar aan wanneer je je website gaat opzetten! Als fotograaf is een professionele website een steeds belangrijker onderdeel van je promotiemateriaal. Bedenk dus ook goed of je alles zelf op je wilt nemen of wellicht wel wat hulp kunt gebruiken bij het opzetten van je nieuwe site (hint ;))

Welke functies heb je nodig?

WordPress Foto album
De WordPress Complete Gallery manager plugin in actie

WordPress bezit standaard een functie voor het maken van een eenvoudig fotoalbum (gallery) op je website. Maar die is maar heel eenvoudig. Als fotograaf wil je meer. Let er bij het kiezen van een theme op of er functies zijn meegeleverd met je theme. Maar pas op! Besef da je functies die bij het theme horen kunt kwijt raken als je ooit je website een opfrisbeurt geeft. Beter is het te werken met plugins, zoals het gratis Nextgen gallery of de fraaie, maar commerciële Complete Gallery Manager. Denk daarnaast aan plugins voor het delen van je materiaal op Social Meda en Flickr natuurlijk. Maar dit soort functies hoeven niet in een theme te zitten, er zijn ruim voldoende plugins in omloop die je de gewenste functionaliteit bieden. En het werken met plugins is handiger dan het gebruiken van functies die in je theme zijn ingebouwd. Want wat gebeurt er als je in de toekomst oit nog eens van theme zou willen veranderen? Precies, gebruik je plugins dan draaien je functies gewoon door. Zitten ze in je theme dan schakel je ze uit op het moment dat je van theme wisselt!

WordPress themes voor fotografen

De hoogste tijd om te kijken naar onze selectie van themes die interessant kunnen zijn voor een website voor een fotograaf, studio of fotografieblog! Normaal gesproken beeld ik screenshots van themes altijd maar deels af, maar juist bij themes voor fotografie is het uiterlijk natuurlijk van doorslaggevend belang. Vandaar deze keer wat grotere afbeeldingen.

Elegant

Dit gratis theme van Vandelay Design is mooi door zijn eenvoud en wordt geleverd in 3 kleuren (wit, licht grijs en donker grijs). Het theme is niet responsive en daardoor minder geschikt voor gebruik op mobiele apparaten.
Download

King Size
WordPress theme voor fotograaf
King Size is een erg populair commercieel theme voor fotografen, te koop op Themeforest voor 50 dollar. Maar dat is even goed een koopje als je ziet wat je er voor krijgt. Dit theme is een ‘alles-in-één’ oplossing, want alle functies voor het maken en onderhouden van je fotalbums / gallerys zijn al opgenomen in het theme. De grote achtergrondfoto’s worden ook in de rest van het theme gebruikt.
Download

Alexia Castilo
WordPress theme voor model fotografie
Dit theme richt zich vooral op modelfotografie. Het theme is flexibel qua kleurgebruik. Het mooiste is echter wel, dat deze nog de gehele maand juli gratis te downloaden is van Themeforest, terwijl je er normaal gesproken 40 dollar voor betaalt.
Download

Simple

Wil je gewoon een eenvoudig en gratis theme voor je fotografie zonder poespas? Dan is dit theme voor jou wellicht de juiste keuze.
Download

Twin
Fotografie WordPress theme
Het Twin theme is weer een commercieel theme dat je terug vindt op Themeforest. Bij uitstek geschikt voor een fotografie portfolio. Het theme kosst 35 dollar en zit boordevol met functies die je het als fotograaf makkelijk maken. Ook goed geschikt voor het verwerken van video.
Download

Double exposure
Photography theme for WordPress
Dit WordPress theme voor fotografen is weer een gratis exemplaar van Vandelaydesign. Het theme is net als ‘Simple’ eenvoudig van opzet en biedt de basisfuncties die je nodig hebt. Je ziet hierboven voor de verandering trouwens eens niet de homepage, maar een portfolio pagina.
Download

Immersion
Photography WordPress theme Immersion
Het immersion theme is een commercieel exemplaar en kost 45 dollar. Het theme is responsive, dus je website zal er ook goed uit zien op een tablet of telefoon. En dat is zeker iets om rekening mee te houden tegenwoordig! het theme zit vol met functies zoals galleries om je eigen werk er echt uit te laten springen en je kunt bovendien zelf de lay-out van je website bepalen. Een aanrader.
Download

Adapt
WordPress theme voor fotograaf
Naast al het grafische geweld van de commerciële themes is een minimalistische variant soms een welkome aanvulling. Zoals het Adapt theme, dat je gratis kunt downloaden. Het theme is trouwens nog responsive ook, dus je website zal er ook op mobiele toestellen goed uitzien.
Download

Photographer

Nog een gratis exemplaar en dit maal eentje die het anders doet dan anderen. Nu eens niet een grote slider op de homepage, maar een variant in twee kolommen.
Download

Crius
Crius website voor fotograaf
We besluiten dit overzicht met een echte klapper, het commerciële Crius theme. Het zit echt helemaal vol met functies om met jouw creatieve fotografie website indruk te maken. Het theme is te koop voor 45 dollar. De kleuren zijn aan te passen en het theme is responsive, dus ook goed geschikt voor mobiele toestellen. Hier kun je alle kanten mee op!
Download

Conclusie?

WordPress themes voor fotografen zijn er echt in overvloed. Bovenstaande selectie van 10 goede themes is nog maar het begin. Met een beetje goed zoeken lukt het je een gratis theme op de kop te tikken. Maar de commerciële themes bieden vaak zó veel meer dat je ze serieus moet overwegen. Een punt van kritiek toch: voor niet-ervaren WordPress gebruikers is de documentatie bij zowel gratis als commerciële themes niet altijd even goed op orde. Dat kan echt nog wel beter om ervoor te zorgen dat ook beginners een complex theme snel kunnen gebruiken.

Was dit artikel nuttig?

Laat het ons weten en geef je rating!

Gemiddeld 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Nog geen stemmen, wees de eerste die dit artikel waardeert!

1 reactie op “De 10 beste WordPress themes voor fotografen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *