Meteen naar de inhoud

De 10 Meest gemaakte WordPress Fouten

10 beginnersfouten wordpress

WordPress is geliefd door haar eenvoud. Een WordPress website of blog kun je snel opzetten en vrijwel iedereen kan ermee werken. Dat in combinatie met de uitbreidbaarheid van WordPress maakt het tot een winnende combinatie. Toch kan er ook van alles mis gaan! In onze top tien vertellen we je waar je op moet letten en hoe je deze veel gemaakte fouten voorkomt. Of corrigeert.

Geen backups

Daar is ie weer. Nog steeds kom ik wekelijks gebruikers tegen die niet weten hoe je een volledige backup van je WordPress site maakt. Of nog erger, die dat wel weten maar denken dat ze hem niet nodig zullen hebben. Zorg ervoor dat het jou niet overkomt! Tip: lees mijn artikel over 5 Handige backup plugins, die je het werk uit handen nemen en de zaak voor je automatiseren.

Zelf maak ik veel gebruik van een backup naar Dropbox, maar plugins zoals bijvoorbeeld BackupBuddy zijn ook prima.

WordPress niet updaten

Ik heb er zelf ook mee te maken. Alleen al het bijhouden van mijn eigen sites lukt niet altijd even goed. Omdat plugins of themes niet meer compatible zijn bijvoorbeeld. Toch is het belangrijk dat je hier aandacht aan geeft en ervoor zorgt dat je sites up-to-date blijven. Uiteraard in combinatie met het punt hierboven. Sinds versie 3.7 van WordPress worden kleine updates automatisch uitgevoerd. Omdat dat vaak gaat om het dichten van beveiligingslekken is dat een goede zaak. Maar het zorgt er wel voor dat je backup nog belangrijker is geworden.
wordpress update installeren

Geen budget beschikbaar

Het lijkt een vreemde opmerking, want WordPress is toch gratis? Ja dat klopt, maar dat geldt voor de software zelf. Je zult vervolgens zelf tijd moeten investeren om een goed eindresultaat te behalen. Of je laat het doen, maar in beide gevallen kost het natuurlijk wel degelijk tijd en/of geld.

Er zijn twee mogelijkheden. Nee mis, er zijn drie mogelijkheden. Allereerst die pure hobbyist die WordPress alleen gebruikt voor de lol en verder helemaal niets. Dan heb je geen budget nodig, behalve voor een provider. Daarover verderop meer. Blijven er twee categorieën over. In beide groepen vallen de serieuze en zakelijke gebruikers.

1. Je doet alles zelf en zorgt ervoor dat je je langzamerhand een expert kunt noemen. Kost je erg veel tijd, maar is een goede mogelijkheid als je wel tijd hebt, maar geen budget.

2. Je roept hulp in voor de techniek en het goed inrichten van je site. Dat kost geld en dus heb je een budget nodig. Bedenk dat je website tegenwoordig van essentieel belang is. Hoe beter jouw site is, hoe beter deze gevonden wordt, des te groter de kans dat potentiële klanten bij je zullen aankloppen. Mond-tot-mond reclame werkt nog steeds erg goed voor een lokaal bedrijf, maar ook dan gaan mensen echt wel even op je website kijken. Zorg dat het in orde is en een goede indruk achter laat van wat jouw bedrijf kan betekenen.

Geen goede WordPress provider

Dit geldt niet alleen voor WordPress natuurlijk. Elke website heeft behoefte aan een goede host om op te draaien. Wanneer je 1000 euro uitgeeft voor het maken van een goede site, beknibbel dan niet op je provider. Een tientje in de maand is echt wel zo’n beetje het minimum waar je op moet rekenen. Natuurlijk kan het ook voor minder, maar hierbij geldt heel eenvoudig: een lagere prijs betekent domweg meer gebruikers op dezelfde server. En/of een lagere kwaliteit support. Het moet ergens vandaan komen natuurlijk. Kies de provider en het hosting pakket dat past bij de behoefte. De grootte van je site, de gebruikte technieken en natuurlijk de hoeveelheid verkeer spelen allemaal een rol. Laat je adviseren!

Heb je hulp nodig bij het kiezen van een goede WordPress provider? Wij bieden interessante kortingen aan bij verschillende goede WordPress providers. Wij adviseren en helpen je graag! Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie

De Basis ontbreekt

Ik zie veel WordPress gebruikers direct na installatie aan de slag gaan met het gekozen theme. Ze willen daar dan zaken aan gaan wijzigen omdat het theme net niet helemaal de gewenste behoefte invult. Dat is te begrijpen, maar een lastige klus als je niet thuis bent in HTML, PHP en (vooral) CSS.

Mijn advies: zorg er eerst voor dat je WordPress en je theme goed leert kennen. Kickstart WordPress is daarvoor een prima opstap/ Heb je een premium (commercieel) theme gekocht? Spit de documentatie dan van A tot Z door. Richt je site in met hetgeen dat je hebt en vul aan met een aantal basis plugins. Zet pas de volgende stap als het gaat om het aanpassen van je theme wanneer je het gevoel hebt ook aan die stap toe te zijn.

 

Te veel plugins

Plugins bepalen mede de kracht van WordPress. Maar te veel is zoals altijd niet goed. Natuurlijk zijn er een aantal essentiële WordPress plugins. Die heb je altijd wel nodig, of in ieder geval een aantal daarvan. Zoals bijvoorbeeld de SEO Plugin van Joost de Valk. Maar maak het niet te gek en beoordeel of het echt wel nodig is om twee aparte plugins te gebruiken voor een koppeling naar Facebook… Hoe meer plugins, des te groter de invloed op de snelheid van je website. En snelheid is een factor van belang. Niet alleen voor je bezoekers maar tegenwoordig ook voor je rankings in de zoekmachines.

Misschien zou ik eigenlijk moeten schrijven: te veel slechte plugins. Want op zich bepaalt het aantal het resultaat niet, maar is het vooral de kwaliteit van de plugins die de doorslag geeft.

 

Geen inschrijfformulier

Het is belangrijk om je bezoekers aan je te binden. Dat kan op verschillende manieren natuurlijk. Maar een inschrijfformulier voor het ontvangen van e-mails van jouw website mag vrijwel nergens ontbreken. E-mailmarketing is nog steeds één van de meest effectieve methoden om onder de aandacht te blijven van je klanten en potentiële klanten. Natuurlijk zijn hier heel handige plugins voor zoals Thrive Leads en Popup Domination. Wil je liever niet zo dwingend overkomen? Dan is een meer subtiel inschrijfformulier in je sidebar ook een goede mogelijkheid. Maar zorg er in ieder geval voor dat het er is!

Leer ALLES OVER DE GUTENBERG EDITOR in WORDPRESS 5!

Download direct het gratis e-book en ontvang de beste WordPress Tips!

Uiteraard hoort er hier dan ook eentje thuis. Dit formulier is niet alleen een voorbeeld, het functioneert echt, dus ga je gang en download het gratis WordPress e-book!

 

Geen Social Media

Natuurlijk hoef je niet per se aanwezig te zijn op al die verschillende sociale netwerken. Sterker nog, het is beter er één of twee te kiezen en je daarop ook echt te richten. Dat levert meer op dan vier netwerken half bedienen. Maar zorg ervoor dat je je ermee bezig houdt, ook wanneer je actief bent in een b2b (business to business) omgeving! En natuurlijk mogen goede social media knoppen voor het delen van je pagina’s en blogberichten niet ontbreken.

Geen waardevolle content

Waarom zou een bezoeker eigenlijk verblijven op jouw website? Om het telefoonnummer of de locatie op te zoeken? Ok, wellicht wel, maar op dat moment heb je je bezoeker blijkbaar al weten te overtuigen van jouw kwaliteiten. Maar voor iedereen die nog geen of onvoldoende naamsbekendheid heeft, is het plaatsen van waardevolle content een absolute must.

Er is altijd behoefte aan goede informatie. Zoekmachines zullen dat waarderen. Ja, het is een kwestie van lange adem, want met het schrijven van een stuk of 5 artikelen ben je er echt niet direct. Hou vol en ervaar dat de resultaten zich steeds zullen verbeteren. Wat? Je hebt echt helemaal niets om over te schrijven? “Dat klopt niet”, zeg ik dan. Want als je niets weet om over te schrijven dan zit je wellicht in de verkeerde business.

Geen goede permalinks

Ok. Een aantal van de hierboven genoemde ‘fouten’ zijn algemeen van aard en niet specifiek voor het gebruik van WordPress. De volgende is dat wel: ik zie nogal eens dat gebruikers WordPress netjes geïnstalleerd hebben staan bij een provider en vervolgens aan de slag zijn gegaan met het vullen van de site met pagina’s en blogartikelen. Voordat je dat doet moet je er echter voor zorgen dat je permalinks goed staan. Dat zorgt er dus voor dat een url er niet zo uit ziet: http://www.example.com/?p=12, maar zo: http://www.example.com/goed-leesbare-url.

wordpress permalinks instellen

Dit is een essentieel punt voor de zoekmachines. Bovendien: als je het vergeet en het later moet herstellen dan kan dat wel, maar is het omslachtig omdat de zoekmachines dan al de oude, foutieve urls hebben opgenomen in hun resultaten. Komt dit bij jou voor? Laat je dan even helpen om goede 301 redirects in te zetten. Want alleen het wijzigen van de instelling in WordPress zal ervoor zorgen dat je bestaand verkeer via zoekmachines verliest.

Is er nog meer?

Jazeker. Maar de punten hierboven zijn mijn top tien. Die zou je in ieder geval moeten regelen. Denk verder aan bijvoorbeeld de volgende zaken, wanneer je dit allemaal al voor elkaar hebt:

  • Het inzetten van een Caching plugin voor het verhogen van de snelheid
  • Schrijf je pagina’s en berichten niet in Word, om ze vervolgens naar WordPress te kopiëren en plakken. Word levert ‘slechte’ code mee, en dat levert onverwachte effecten op. Schrijf je teksten gewoon direct in de WordPress editor.
  • Na de installatie staat er op elke WordPress site een subtitel met de volgende tekst: “Just Another WordPress Blog” of in het Nederlands “En nog een WordPress blog”. Denk eraan dat te wijzigen.
  • Iets vergelijkbaars geldt voor de Voorbeeldpagina en Voorbeeld bericht. Beiden zijn aangemaakt bij de installatie. Denk eraan dat je ze verwijdert, anders zie je vroeg of laat weer ergens opduiken.

 

Was dit artikel nuttig?

Laat het ons weten en geef je rating!

Gemiddeld 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Nog geen stemmen, wees de eerste die dit artikel waardeert!

5 reacties op “De 10 Meest gemaakte WordPress Fouten”

  1. Ja, d.w.z. de basisversie is gratis. Vrijwel altijd is er ook een premium versie tegen betaling met extra functies. Maar eer je daar aan toe bent dan ben je echt wel een flink aantal stappen verder. Begin dus gerust met de gratis versie van bijvoorbeeld Yoast SEO.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *