Mijn vorige artikel dateert alweer van enige tijd geleden. Ik ben dan ook volop bezig geweest met een grootschalig Magento project waarbij exclusieve producten voor vrouwen in tijdelijke acties worden aangeboden. Inmiddels is het project live en ontstaat er langzaam weer wat vrije tijd.
Eenmaal aan de slag met WordPress kom je er wellicht al snel achter dat het best handig zou zijn om wat meer te weten over bepaalde onderwerpen. Hoe zorg je ervoor dat je afbeeldingen goed geschikt zijn voor het web? Hoe maak ik aanpassingen aan een WordPress theme en hoe verander ik de kleuren van mijn website? Onderwerpen waarbij het handig is om over een wat bredere basiskennis te beschikken. Denk daarbij aan Photoshop, Html, CSS en Php. Natuurlijk is er over deze zaken veel te vinden op het web zelf, maar niets is makkelijker dan je met een boek op de bank te nestelen en dat later zelf stap voor stap in de praktijk te brengen. Daarom deze keer een overzicht van de beste Nederlandstalige boeken in dit vakgebied.
Webdesign van Concept tot realisatie
Met deze uitgave door Hedwyg van Groenendaal leer je vele basisprincipes van het opzetten en maken van een website kennen. Niet gericht op WordPress, maar meer algemeen noodzakelijke kennis: hoe ontwerp je een website, waar let je op bij formulieren, schrijven voor het web en nog veel meer. Het duidelijke stappenplan helpt je je project goed voor te bereiden.
Html en CSS, de basis
Wil je aan de slag met het maken van WordPress themes? Dan begint het met een goede basis over Html en CSS. Dit boek vertelt je echt nog niet alles, maar het biedt wel hetgeen de titel beloofd. En van daaruit kun je jezelf verder verdiepen. Inmiddels is de 2e editie uit van dit boek, ik heb zelf het oude exemplaar nog in de kast staan. Ik grijp er af en toe zelf ook nog wel op terug als ik even iets na moet kijken.
Handboek Photoshop CS4
Wanneer je je eigen themes wilt maken dan hoort daar uiteraard ook de ontwerpfase bij. Photoshop is dan dé standaard, hoewel ook andere software gebruikt kan worden natuurlijk. Het Photoshop CS4 handboek van André van Woerkom geeft je een vrij compleet overzicht van de mogelijkheden. Wel moet ik opmerken dat er eigenlijk geen Nederlandstalige Photoshop boeken zijn die zich specifiek richten op webdesign en het ontwerpen van websites. Misschien een gat in de markt, zeker met de komst van de nieuwe CS5 versie. Om de basisbeginselen onder de knie te krijgen voldoet dit boek echter uitstekend.
Php 5 en MySQL – het complete handboek
Inderdaad, er komen nogal wat verschillende technieken aan te pas om van begin tot eind je eigen themes te kunnen maken. Enige Php kennis is noodzakelijk. Ik heb hier gekozen voor een Php5 boek. Php6 is er ook al, maar de meeste content management systemen, waaronder WordPress, maken nog gebruik van Php5. Dit naslagwerk van ruim duizend pagina’s zal niet veel vragen onbeantwoord laten. Ondertussen leer je ook nog het nodige over MySQL, de database waar ook WordPress gebruik van maakt.
Meer weten? Nederlandstalige boeken worden over het algemeen geschreven voor een breed publiek. Doordat de oplages klein zijn is het moeilijk om een boek uit te brengen voor een kleine doelgroep. Je komt in een volgende fase toch vrij snel bij Engelstalige uitgaven terecht en daarin is de keuze echt overweldigend. Daarover misschien nog eens wat meer in een volgend artikel.
p.s. De Curves Secret website bekeken die op Magento Enterprise draait? Inderdaad, je hebt even wat hulp nodig om (gratis) lid te kunnen worden. Ben je geïnteresseerd geef dan even een reactie hieronder, ik help je graag.