Meteen naar de inhoud

De nieuwste gratis en premium WordPress themes

Nieuwe gratis en betaalde WordPress themesNadat ik al enkele artikelen over gratis WordPress themes heb geschreven is het nu tijd om ook eens wat dieper in te gaan op de ‘premium’ themes. ‘Premium’ betekent overigens in principe niets meer dan dat het commerciële themes zijn, die je moet kopen. Is zo’n commercieel theme ook beter dan de gratis varianten? Dat hoeft lang niet altijd het geval te zijn. Maar de premium WordPress themes worden vaak geleverd met veel extra mogelijkheden. Laat ik de voordelen van een premium theme nog eens kort op een rijtje zetten:

  • Gratis themes worden duizenden keren gedownload en ingezet. Je website ziet er uit als één van de velen. Bij premium themes speelt dat veel minder, hoewel ook dat natuurlijk geen uniek design is.
  • Over het algemeen meer functionaliteit en flexibeler qua instelmogelijkheden.
  • Gaat vaak vergezeld van goede documentatie over het gebruik van het theme. De documentatie is wel altijd Engelstalig.
  • Als je een theme koopt mag je ook support verwachten van de verkopende partij. De kwaliteit van support wisselt echter nogal en gaat meestal niet verder dan het oplossen van programma-fouten in het theme. Verwacht van een theme-bouwer niet dat je erg veel (gratis) hulp zult krijgen bij het bouwen van je site met behulp van het theme. Heb je die hulp nodig schakel dan iemand in die dat voor je kan doen (hint ;))
  • Een premium theme geeft je website qua design vaak net dat beetje extra ten opzichte van de gratis themes. Natuurlijk kan dat niet tippen aan een ontwerp op maat, maar dan heb je het ook over een hele andere prijscategorie.
  • Veel themes uit ons eerdere artikel van dit jaar over gratis WordPress themes, zijn inmiddels helemaal niet meer verkrijgbaar. Sommige sites zijn zelfs volledig uit de lucht. Dat zegt wel iets over het niveau aan support en continuïteit dat je (niet) mag verwachten bij een gratis WordPress theme.

Net als bij gratis themes zijn ook de commerciële themes vrijwel zonder uitzondering Engelstalig en dat betekent dat er eerst een vertaling plaats moet vinden – als je een Nederlandstalige website wilt maken natuurlijk. Soms zit het theme erg goed in elkaar en gaat dat heel eenvoudig, maar vaak moet je op sommige plekken nog wel de programmacode in om het gewenste resultaat te bereiken.

Hieronder vind je mijn persoonlijke selectie van nieuwe, interessante premium WordPress themes, aangevuld met een aantal gratis exemplaren. Dat illustreert ook het verschil in (ontwerp)kwaliteit tussen beide categorieën.

DK Photography

Fotografie WordPress theme

We starten met een premium theme van Themeforest, een marktplaats waar veel verschillende ontwikkelaars actief zijn. Voor een relatief lag bedrag koop je prachtige themes die over het algemeen van goede kwaliteit zijn. Lees altijd even de reviews en vragen van andere kopers, zodat je een goede indruk krijgt van de kwaliteit van het theme. Het DK Photography theme is bij uitstek geschikt voor fotografen of andere kunstenaars die hun werk willen presenteren.

Momento

Gratis WordPress template momento

De ontwikkelaars van Fthemes leveren vele, vele gratis themes. Momento is de meest recente toevoeging, maar er komen wekelijks nieuwe themes bij. Het theme is gratis omdat men in de footer van het theme links opneemt naar de eigen website of die van sponsoren. Wil je een link-vrije versie, dan betaal je $19,95, dus dat is nog wel te overzien.

Pulse

Commercieel wordpress theme Pulse

Pulse is een nieuw theme van de commerciële ontwikkerlaars van WpZoom. Met een fraaie stijl en veel functies om je website vorm mee te geven. Het theme wordt bovendien geleverd in 4 verschillende kleurenschema’s en kost $69.

Woo Teamster

Wootheme commercieel template Teamster

De meeste lezers zullen de ontwikkelaars van Woothemes wel kennen. Het is één van de bekendste partijen in de markt die zich al lange tijd bezig houden met het ontwikkelen van WordPress themes. Na een wat mislukte flirt met Magento heeft is men terug gegaan naar de basis en is er nu ook een e-commerce plugin door Woo op de markt gebracht. Daar ligt recent de focus op, maar toch is er ook weer een nieuw regulier WordPress theme uitgebracht: Teamster. Het theme is bij uitstek geschikt voor een online magazine waar door meerdere schrijvers aan gewerkt wordt.

Expositio

Free WordPress theme portfolio

Expositio is een gratis, maar eenvoudig WordPress theme, geschikt om een portfolio website mee te maken. Wat grappig is, is dat de website horizontaal kan navigeren. Dat is totaal anders dan dat bezoekers gewend zijn. Creatief is het zeker, maar praktisch?

Dotted

Flexibel WordPress theme dotted

Dit commerciële theme van Themeforest is een typisch voorbeeld van een theme waarbij je een duidelijke meerwaarde ziet. Die enkele tientjes heb je er zó uit als je naar het enorme aantal opties kijkt dat dit theme aanbiedt. Er zijn veel verschillende sliders, een blog lay-out, een portfolio sectie, prijstabellen, noem maar op. Sterker, ik denk er hard over dit theme te gaan gebruiken voor een redesign van mijn eigen blogs. Vrijwel alles is werkelijk aan te passen zonder code te hoeven wijzigen. Andere kleur? Geen probleem, dat stel je gewoon even in. En dat voor maar $35. Dotted is een aanrader.

Celebrity Mag

Magazine stijl gratis wordpress theme

De ontwikkelaars van newwpthemes.com hanteren dezelfde strategie voor hun gratis themes als we eerder al zagen: de themes zijn gratis, maar bevatten link(s) ter promotie van hun eigen website of sponsoren. Celebrity Mag is een theme dat geschikt is voor een blog in Magazine stijl. De keuze bij newwpthemes is groot en een link-vrije versie koop je ook hier voor $19,95.

Tachyon

WordPress buddypress theme

Tachyon komt uit de koker van Rocketheme, een softwarehuis dat beroemd is geworden met hun Joomla templates, maar al geruime tijd ook voor WordPress ontwikkelt. In eerste instantie lijkt het screenshot hier niet erg spectaculair, maar vergis je niet in dit theme. Net als altijd bij Rockettheme is dit theme overladen met stijlen, widgets en extra functies. Nog belangrijker is dat het theme ook geschikt is voor gebruik in combinatie met Buddypress, waarmee je van je WordPress website een community kunt maken.

VectorBlue

Nieuwe gratis WordPress themes

Een nieuw gratis WordPress theme van Themepix is VectorBlue, een 2-koloms theme dat met enkele extra functies is uitgerust. Ook dit theme bevat links in de footer naar andere websites.

Minimo

Minimalistisch WordPress theme

Minimo is ook weer een theme dat te vinden is op Themeforest en is splinternieuw. Ook dit theme kenmerkt zich door het grote aantal opties, instelmogelijkheden qua kleuren en typografie.

Blogolife

Gratis wp theme blogolife

Wil je een gratis theme gebruiken dat toch de nodige opties kent en vrij is van linkspam? Dan is het echt zoeken. Linkvrije gratis themes vind je op de site van WordPress zelf, maar het aantal mogelijkheden die deze themes bieden is vaak wat beperkt. Blogolife biedt echter wel de nodige opties en ziet er ook nog aardig uit.

TrueWP

Flexibel, commercieel WordPress theme TrueWP

We sluiten af met TrueWP, een prachtig, commercieel WordPress theme dat ook weer voor 35$ te koop is bij Themeforest. Ook deze zit vol met instelmogelijkheden als het gaat om het verder vormgeven van je website. Kleurgebruik, typografie en zelfs de indeling zijn in een hoge mate flexibel gemaakt.

De commerciële themes laten in dit overzicht zien dat ze wel degelijk meerwaarde bieden. Geef een paar tientjes uit en je hebt een prachtig WordPress theme, waarmee je je website naar eigen inzicht verder kunt inrichten.

Was dit artikel nuttig?

Laat het ons weten en geef je rating!

Gemiddeld 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Nog geen stemmen, wees de eerste die dit artikel waardeert!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *