Meteen naar de inhoud

De snelste WordPress themes van 2020

snelste wordpress themes 2020

Onlangs wijzigde ik het theme van deze website. Achteraf gezien had ik dat jaren eerder moeten doen. Waarom? Ik had altijd de neiging om te vallen voor een theme met veel mogelijkheden. Alles erop en eraan. Maar zo’n ‘alles in 1’ oplossing komt met een prijs: verlies van snelheid. Zelfs met echt goede WordPress hosting was mijn website nog niet vooruit te branden.

Trage themes op Themeforest?

Die grote en zware WordPress themes koop je meestal op Themeforest. Let wel, het is daar echt niet alleen kommer en kwel. De meest verkochte WordPress themes op Themeforest zijn vaak echt goed. Maar er zitten ook erg veel functies in. En heb je die echt allemaal wel nodig? Vaak worden de themes gecombineerd met diverse plugins zoals pagebuilders, die mogelijk je website verder vertragen.

Overigens geldt het nadeel van een langzamere WordPress website echt niet voor alle themes die je op Themeforest koopt. Er zitten ook qua snelheid goede tussen. De toppers qua snelheid zullen er op Themeforest dan ook volop zelf reclame voor maken.

In dit artikel ga ik verder in op WordPress themes die je gerust kunt gebruiken als snelheid belangrijk voor je is. En laten we eerlijk zijn, hier zouden we eigenlijk allemaal op moeten letten. Want veel functies zijn leuk, maar een snelle website is belangrijk voor je bezoekers en voor je rankings in de zoekresultaten.

Mijn website is traag, maar is het theme wel de oorzaak?

Hoe weet je eigenlijk of jouw WordPress theme ‘traag’ is? Merk daarbij op dat, hoewel er grote verschillen zijn, de traagheid veelal niet alleen door het theme veroorzaakt wordt. De grote, populaire WordPress themes gaan vergezeld van allerlei plugins om het aantal functies zo groot mogelijk te maken. En het zijn ook de plugins die de snelheid van je website geen goed doen. Maar dan nog, hoe weet je dat en hoe pak je dit aan?

Helaas is er niet een ‘knop’ op je website, een plugin of tool waarmee je het heel simpel vast kunt stellen. Ja, er zijn tools maar die vragen om inzicht en ervaring. Niet om een meting te verrichten, maar wel om er daadwerkelijk informatie uit te halen om je website te verbeteren. Dat is iets voor een volgend artikel wellicht

Test de snelheid van je WordPress website

Terug naar de vraag: hoe weet je of je te maken hebt met een traag WordPress theme? Om hierachter te komen zijn wat tests nodig. Die tests kunnen je website ook (tijdelijk) stuk maken, afhankelijk van hoever je hierin wilt gaan. Maar laten we starten met het eenvoudige deel: het testen van de snelheid van je website met een tool zoals bijvoorbeeld Pingdom, GTMetrix of Google’s eigen Pagespeed Insights.

Laat je niet direct afschrikken door de resultaten die je ziet. Vooral Google’s mobiele pagespeed test staat erom bekend dat het je website ‘met de grond gelijk maakt’ als je niet heel goed geoptimaliseerd bent voor mobiel. Scoor je op de mobiele Google test al meer dan 60 punten? Vermoedelijk zie je dan op de desktop een veel hogere (=betere) score. En eigenlijk betekent dat al dat je goed zit. Jouw website zal niet als traag worden ervaren en je hoeft je geen zorgen te maken hierover. Dat wil niet zeggen dat je niet zou kunnen verbeteren, maar voor het laatste stuk optimalisatie is dit artikel niet bedoeld.

Om erachter te komen welke onderdelen je website vertragen ga je beginnen met je plugins. Heb je een uitgebreid WordPress theme (een Themeforest theme bijvoorbeeld) dan is er vrijwel altijd een lijstje met noodzakelijke of aanbevolen plugins. Dat ziet er bijvoorbeeld als volgt uit:

the7 theme aanbevolen plugin

Deze plugins ga je nu 1 voor 1 uitschakelen via het reguliere plugin overzicht. Test steeds of je website blijft werken en herhaal de snelheidstest die je eerder uitvoerde. Je zult soms opmerkelijke verschillen zien. Maakt je theme en de pagina’s die je gemaakt hebt bijvoorbeeld van een pagebuilder zoals Wp Bakery? Het is slechts een voorbeeld, maar het zal een vertragende factor zijn. Schakel je zo’n pagebuilder uit dan gaat je website stuk. Dat wil zeggen, de pagina’s zullen er niet meer zo uitzien zoals zou moeten. Uitschakelen is dan voor jouw website niet direct een optie. Maar het is wel een teken dat daar een deel van je probleem zit. Er vanuit gaande dat er significant meetbare verschillen zijn natuurlijk.

Andere plugins die veel invloed kunnen hebben op de performance van je website zijn de social media koppelingen. Een knop naar je Facebook of Instagram pagina is meestal geen probleem. Maar zodra je daadwerkelijk informatie toont op je website, zoals bijvoorbeeld een Twitter feed, dan is dat direct een vertragende factor. Meestal zijn dit soort plugins relatief eenvoudig uit te schakelen en geen onderdeel van je ‘theme pakket’. Of je ertoe besluit ze te houden of te verwijderen is dan een keuze en staat los van de snelheid van je theme.

Bekijk de grootte van je themes map in je backup

Niet alleen de plugins hebben invloed op de snelheid. Ook je theme zelf kan goed of minder goed in elkaar zitten. Het is geen garantie, maar een theme met een kleine omvang zit doorgaans wat beter in elkaar dan, opnieuw, een uitgebreid theme met heel veel opties. Bekijk daarvoor eens de grootte van jouw theme in je backup bestanden. Kleiner is beter. Op zich zegt de omvang natuurlijk nog niets over de kwaliteit van programmeren, maar een groot theme zal toch vaak meer capaciteit vragen van je webserver.

Help! ik wil geen functies verliezen

Hierboven zie je dat ik het steeds heb over het uitschakelen van plugins om te testen en je snelheidsdoel te bereiken. Maar wacht even… hoe zit dat dan met de functionaliteit? Want het verwijderen van plugins betekent doorgaans het verlies van functies. Soms is dat niet echt erg, soms kun je eigenlijk niet zonder. Ik kan in deze website WooCommerce gaan uitschakelen, maar dan wordt het lastig verkopen.

Niet altijd is het uitschakelen van functies dus een optie. Maar wat wel altijd kan is het kijken naar alternatieven. Zijn er plugins met vergelijkbare functies in omloop dan kun je die testen om te beoordelen wat het voor jouw situatie betekent. Natuurlijk moet je voor een eerlijke test wel de plugin die je vervangt eerst uitschakelen, anders heb je twee plugins met vergelijkbare functies. En dan wordt het alleen maar trager…

Soms kom je plugins tegen die speciaal bij het theme horen. Pagebuilders en social media plugins zijn daar goede voorbeelden van. Je kunt ze dan niet altijd uitschakelen zonder noodzakelijke functies te verliezen. En dan kom je op een punt dat je mogelijk naar snelle, alternatieve WordPress themes wilt gaan kijken. Natuurlijk zou je dan willen kiezen voor een snel WordPress theme dat toch nog de nodige flexibiliteit biedt.

WordPress snelheid is meer dan alleen je theme

Andersom geldt natuurlijk ook: het theme en de bijbehorende plugins bepalen je resultaat, maar er zijn veel zaken van invloed op de uiteindelijke snelheid.

Zonder hier nu diep in te gaan op performance optimalisatie van je WordPress website, kunnen we er kortweg wel dit over zeggen:

  • Je WordPress hosting heeft grote invloed op het resultaat. Kies niet voor de goedkoopste optie, want goedkoop is in de praktijk vaak langzamer.
  • Teveel plugins beïnvloeden de snelheid. Pagebuilders en social media koppelingen zijn berucht.
  • Je WordPress theme wordt mogelijk geleverd met zware pagebuilders of andere plugins die je misschien niet eens echt nodig hebt. Een snel WordPress theme biedt vrijwel nooit overbodige zaken.
  • Goede caching is echt noodzakelijk. Daar hebben we het in dit artikel nog niet over gehad, maar hier zou je altijd verbetering mee moeten kunnen realiseren.
  • Denk aan je afbeeldingen! Veel te vaak zie ik dit nog fout gaan: niet geoptimaliseerde afbeeldingen worden toegevoegd aan de website omwille van de snelheid van werken. Maar het gaat ten kosten van de snelheid van die pagina en dat voor elke bezoeker opnieuw.

Wat zijn de snelste WordPress themes in 2020?

Terug naar waar het in dit artikel over moet gaan: wat zijn de snelste WordPress themes van dit moment? Als je toch een nieuwe website gaat maken kies dan direct goed. Snelheid is zo belangrijk tegenwoordig dat je dat bovenaan je prioriteitenlijstje zou moeten plaatsen bij het kiezen van een WordPress theme.

Onderstaande selectie is overigens willekeurig. Wij hebben de resultaten niet 1 voor 1 gecontroleerd op onze eigen testomgeving. Deze themes zijn in de markt bekend als de snelsten die er momenteel zijn. Er zijn ongetwijfeld meer snelle WordPress themes dan alleen de lijst hieronder. Heb jij een supersnel theme gevonden dat toch goed bruikbaar is? Dan horen we het natuurlijk graag van je!

Neve

Snel WordPress thema Neve

Laten we beginnen met het theme waar deze website nu gebruik van maakt, het Neve theme van Themeisle. Het staat bekend als een van de snelste themes van 2020. En dat merkte ik dan ook goed bij de overstap. Deze website gebruikt daarnaast nog behoorlijk wat plugins, o.a. als gevolg van het Webshop deel. Maar toch blijft de site echt snel. Valt er dan niets meer te optimaliseren? Zeker wel, maar met het Neve theme als basis heb je een goed, flexibel en snel WordPress theme te pakken.

Het is er in een gratis versie en een pro variant met meer mogelijkheden. Ook zijn er ‘starter sites’ beschikbaar, waarmee je heel snel een basis legt voor je website inclusief alle instellingen van het Neve theme. Zodat jij je kunt richten op de inhoud.

Download Neve

Writee

snel wordpress theme writee

Writee is wellicht zelfs nog een tikje sneller dan Neve. Het theme is bij uitstek geschikt om mee te bloggen. Ook nu is er een gratis versie en een betaalde versie beschikbaar met meer mogelijkheden. Wat ik echter een nadeel vindt van het Writee theme is dat het al enige tijd niet meer is bijgewerkt door de makers op het moment van schrijven. En dat zou wel moeten, want net als bij plugins is onderhoud essentieel. Dus ja, zeer snel, maar met een kanttekening.

Download Writee

Divi

divi theme snelle thema's

Het Divi theme is geen onbekende. Eigenlijk zou je verwachten dat dit theme in de categorie ‘grote, zware, langzame themes’ zou vallen. Maar nee hoor, de makers Divi, Elegant themes hebben een fraai staaltje werk afgeleverd. Divi behoort tot de snellere themes en gezien het aantal mogelijkheden is dat een goede prestatie. Divi kun je niet gratis downloaden, je dient hiervoor een (betaalbaar) abonnement af te sluiten bij Elegant themes, waarmee je toegang krijgt tot alle themes van deze makers.

Wil je meer weten? Divi heeft zich verder ontwikkeld, maar we schreven eerder al eens een uitgebreide review over het Divi theme.

Download Divi

GeneratePress

GeneratePress snelste wordpress thema

GeneratePress is momenteel een erg populair WordPress theme en dat heeft het voor een groot deel te danken aan het lichtgewicht karakter en de snelheid die dat oplevert. GeneratePress behoort tot de snelste WordPress themes die momenteel verkrijgbaar zijn! Ook GeneratePress is er in een gratis versie, zodat je eerst kunt testen. Wil je meer opties dan betaal je ongeveer 50 dollar per jaar voor de premium versie. Het aardige daarbij is dat je GeneratePress op een onbeperkt aantal websites mag gebruiken. Werk je met meerdere sites en ben je van plan om ze allemaal een makeover te geven dan is GeneratePress hierdoor een erg interessant en zeer snel WordPress theme.

Download GeneratePress

Arke

arke minimal wordpress theme

Nee, dit theme heeft niets van doen met de bekende reisorganisatie. Arke is het minste wat een theme zou moeten zijn. Qua uiterlijk dan. Het verschil met de mogelijkheden die themes zoals Neve, GeneratePress of Astra bieden is erg groot. Maar dit theme is dan ook zeer klein en echt supersnel. Heb je niet meer nodig dan een goed theme voor het plaatsen van je teksten dan is Arke wellicht toch het juiste theme voor jou. En het theme is volledig gratis verkrijgbaar op WordPress.org

Download Arke

Astra

astra light wordpress theme

Het Astra theme noemden we hierboven al. Het is een flexibel theme dat populair is onder WordPress ontwikkelaars. Dat heeft als reden dat het een goede basis biedt voor het opzetten van websites voor je klanten. En tot de snellere WordPress themes hoort uiteraard. Astra kent veel verschillende ‘starter templates’, die je snel op weg helpen met de juiste instellingen. Gezien het aantal mogelijkheden dat Astra biedt is de snelheid van het theme indrukwekkend.

Astra is er in een gratis versie, maar het doel van de makers is duidelijk je te verleiden tot het kopen van de pro versies, met een vanaf prijs van 59 us dollar. Wil je toch de gratis versie gebruiken dan kan dat, maar die zit wat verstopt. Download hem door op de pagina met prijzen wat verder naar beneden te scrollen.

Download Astra

Zakra

zakra snel wordpress theme

Het Zakra theme kent dezelfde tactiek: er is een gratis versie, maar voor meer functies moet je de pro versie kopen. Vanaf 49 us dollar. Je kunt Zakra ook in een abonnement in ‘maand vorm’ afnemen, maar dat vind ik persoonlijk minder zinvol. Dat zou je eigenlijk alleen moeten kiezen wanneer je twijfelt over de aankoop van de pro versie. Daarmee kun je die versie dan voor een paar dollar gedurende een maand testen.

Ook het Zakra theme kent veel mogelijkheden, starter templates voor een goed begin en is toch nog steeds snel. Voor de gratis versie moet je ook hier even naar beneden scrollen, of download het theme vanaf WordPress.org.

Download Zakra

TopNews

topnews snel magazine theme

Wacht, zijn al die mooie Themeforest themes dan langzaam? Zeker niet! Kijk maar eens naar TopNews, een magazine achtig theme. Voor een theme met deze mogelijkheden gooit het TopNews WordPress theme qua snelheid hoge ogen. Voor iedereen die graag met de uitgebreide Themeforest themes werkt is dit in ieder geval een prima keuze.

Download TopNews

Customify

customify wordpress thema

Ook het Customify thema kent een gratis en een pro versie. Opvallend is dat de gratis versie, te downloaden op WordPress.org of direct vanuit je wp-admin, al geruime tijd niet is bijgewerkt. Hoogstwaarschijnlijk richt men zich op de pro versie, maar de makers zouden er goed aan doen om de gratis versie toch te actualiseren.

Wat we ook bij andere themes zien is dat de Pro versie meer mogelijkheden biedt om je website helemaal naar eigen inzicht in te richten of gebruik te maken van de al beschikbare templates. Customify integreert prima met WooCommerce en je kunt vrijwel alle populaire page builders gebruiken.

Download Customify

OceanWP

oceanwp multipurpose theme

OceanWP past in het rijtje themes zoals Astra en GeneratePress. Het theme is in een gratis versie verkrijgbaar, maar uiteraard zouden de ontwikkelaars je graag meer functies verkopen via de Pro versie. Ook OceanWP is voorzien van vele demo’s die je met enkele klikken kunt importeren. Ook de gratis variant biedt al een aantal van dit soort demo’s aan.

OceanWP is ondanks haar veelzijdigheid heerlijk snel. Bij de Pro versie kun je kiezen voor een jaarabonnement vanaf 59 dollar. Maar er is ook een ‘lifetime’ abonnement, zodat je niet met jaarlijks terugkerende kosten te maken krijgt. Heb je meerdere webites dan kun je een pakket met meerdere licenties kopen en krijg je korting.

Download OceanWP

Hello

Het Hello theme komt van de makers van de Elementor page builder. Hoewel de page builder wel degelijk voldoende resources vraagt, claimen de makers dat het Hello theme het snelste theme is dat verkrijgbaar is. Met dat soort claims moet je altijd oppassen, maar snel is het Hello theme zeker. Wél is het gemaakt om samen te werken met Elementor. Zou je een andere page builder willen inzetten dan kun je beter naar iets anders omzien.

Het Hello theme is gratis te gebruiken. Voor Elementor geldt dat ook, maar dan krijg je een wat beperkte versie. Elementor Pro kost 49 dollar en biedt veel meer mogelijkheden.

Download Hello

Conclusie?

Het snelste WordPress theme van dit moment? Die uitspraak willen we hier niet doen. Daarvoor zijn andere factoren, zoals het gebruik van het theme (waarmee vul je je website) en de gebruikte hosting een te belangrijke factor.

Wat we wel kunnen stellen is dat je je qua snelheid aan alle bovenstaande themes geen buil zult vallen. Op dat punt zijn ze allemaal goed en kun je je keuze op basis van andere argumenten maken. Bijvoorbeeld een demo die je aanspreekt of de inzet van een bepaalde pagebuilder. Of wel of geen ondersteuning voor WooCommerce.

Qua snelheid behoren al deze themes tot de snelsten die op dit moment verkrijgbaar zijn.

Was dit artikel nuttig?

Laat het ons weten en geef je rating!

Gemiddeld 4.2 / 5. Aantal stemmen: 9

Nog geen stemmen, wees de eerste die dit artikel waardeert!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *