Meteen naar de inhoud

Een forum toevoegen aan je WordPress website?

Soms is het zinvol om een forum aan je website toe te voegen. Vooral als je een support gedeelte op je website in moet richten is een forum ideaal omdat gebruikers dan ook van elkaar kunnen leren.  Er is veel externe, goede forum software in omloop, zoals bijvoorbeeld PhpBB. Ook open source en gratis te gebruiken. Maar als het even kan willen we natuurlijk de forum-functies direct in WordPress zelf hebben. Dat kan uiteraard ook, er zijn een aantal plugins in omloop waarmee je je eigen forum binnen WordPress kunt realiseren. We bekijken hieronder de beste plugins om je forum te starten.

Met een forum betrek je je bezoekers nog meer bij je eigen website, dan alleen maar met de comment-functie van WordPress zelf. Een forum geeft je bijvoorbeeld de mogelijkheid om support te verlenen aan klanten, waarbij je bovendien eenvoudig gebruik kunt maken van de kennis van anderen. Vooral in omgevingen waar het ondersteunen van klanten belangrijk is zul je vaak een forum tegenkomen.

bbPress
De meest voor de hand liggende keuze is bbPress. Het wordt gemaakt door dezelfde ontwikkelaars die WordPress zelf bouwen. Ondersteuning is daarmee ook in de toekomst gegarandeerd. Direct een belangrijk pluspunt van deze oplossing. bbPress is ontworpen om ‘licht en snel’ te zijn en bovendien eenvoudig aan te passen door gebruik van templates en plugins.


Nadeel van bbPress is dat de ontwikkelingen erg langzaam gaan. Automatic, het bedrijf achter WordPress, lijkt niet van plan om er erg veel moeite in te stoppen. Voor versie 1.02 heb ik nog een Nederlandse vertaling kunnen vinden. Niet voor versie 1.03, of het zou zo moeten zijn dat er geen nieuwe vertaling nodig is. Maar zelfs dan, het uitblijven van verdere ontwikkeling maakt bbPress op dit moment niet tot de beste keuze.

Toevoeging: zojuist is een beta versie 1.0 verschenen van de WordPress plugin. Er lijkt toch weer enige ontwikkeling te zijn momenteel! Downloaden kan vanaf de WordPress website.

Mingle Forum
De ontwikkeling van deze forum plugin verloopt wat beter, de laatste versie dateert momenteel van een maand of vier geleden. De ontwikkelaars claimen dat je je forum met deze plugin binnen een minuut of vijf aan het draaien hebt. Op http://minglecommunities.com/support gebruikt de ontwikkelaar uiteraard zijn eigen plugin en ik moet zeggen dat het er best aardig uit ziet.

Simple:Press
Misschien wel de beste keuze voor dit moment. Simple:Press biedt alles dat je nodig hebt en is bij de tijd als het gaat om het volgen van de meest recente WordPress versie. Bovendien is de plugin ook geschikt voor de WordPress multisite omgeving. Er is van Simple:Press ook een Nederlandse vertaling beschikbaar, maar die is alweer wat ouder. Volgens de website van Simple:Press zelf is het forum momenteel voor zo’n 92% vertaald, wat in de praktijk zal betekenen dat je nog wat aanpassingen moet doen of Engelstalige termen voor lief nemen.


Gezien het grote aantal mogelijkheden en de goede WordPress integratie is dit zeker een goede optie om eens nader te bekijken. De ontwikkelingen gaan bovendien door, wat ook een pré is van SimplePress.

PhpBB
Wil je toch met dé Php Forum oplossing PhpBB werken dan zijn er nog wel wat plugins in omloop die je kunt gebruiken om dit externe forum te integreren in je WordPress site. De plugin phpBB Recent Topics toont bijvoorbeeld een overzicht van de meest recente onderwerpen in je forum. Vaak heb je op je website niet veel meer nodig dan dat. Het is echter de vraag of deze plugin nog functioneert, want deze is al geruime tijd niet meer geactualiseerd.


Een groot voordeel van het gebruiken van PhpBB is wel dat deze oplossing volledig Nederlandstalig verkrijgbaar is op de site van PhpBB.nl.
Nadeel van externe forum oplossingen is dat je een koppeling (een zogenaamde bridge) zou moeten bouwen tussen beide systemen als je zowel in WordPress als op je forum met gebruikers wilt werken. Maar ook hier is al een plugin voor beschikbaar: wp-phpbb-bridge.

Al met al is de keuze toch nog wel wat beperkt. Dat biedt zelfs ruimte voor de professionele markt om met een goede premium (betaalde) oplossing te komen. Ik zou zelf op dit moment kiezen voor SimplePress of toch voor PhpBB. Welke oplossing gebruik jij en waarom?

Was dit artikel nuttig?

Laat het ons weten en geef je rating!

Gemiddeld 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Nog geen stemmen, wees de eerste die dit artikel waardeert!

3 reacties op “Een forum toevoegen aan je WordPress website?”

 1. Beste Robbert,

  Ik ben Kors van Es en van 1937, dus niet één van de jongste maar ik maak mij erg veel zorgen om de wereld.
  Alles wat ik heb opgetekend in mijn website spreekt daar over en dan is hij nog niet eens klaar.
  Er moeten nog wat dingetjes worden toegevoegd en ik krijg dat met WordPress 3,5 maar niet voor elkaar.
  Dat zijn o.a. het brengen op facebook, Youtube etc, maar ook de vertaalmachine inbrengen die naar ik mij heb laten vertellen bij WP zit.
  Ik ben voorzien van communicatiemiddelen als kosteloos bellen naar vaste telefoonnummers binnen Europa in bepaalde uren, Skype, team viewer en vanzelf email. Ik vind het zo belangrijk dat ik zelfs in bereid ben in de auto te stappen en de reis vanuit België te aanvaarden. Ik wil wel de procedure hoe het gaat begrijpen, want hoewel te vroeg geboren wil ik wel de achterstand met de huidige generatie inhalen.
  Met vriendelijke groeten,

  Kors van Es
  ps. Ik hoop dat de link in dit systeem werkt, anders even in de bovenste balk, maar ik hoef je niets te vertellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *