Meteen naar de inhoud

Een Parallax WordPress theme en SEO, hoe zit dat?

responsive parallax theme

Sinds enkele jaren is de Parallax techniek sterk in opkomst. Je ziet het steeds vaker en het resultaat is, mits goed toegepast, vaak prachtig. Maar voordat je enthousiast naar een Parallax theme grijpt: er zijn ook nadelen. In dit artikel bespreek ik wat Parallax precies is en wat de gevolgen kunnen zijn voor de vindbaarheid van je website.

De Parallax techniek kenmerkt zich op het web door een verticaal scrollende website. Vaak bestaat een eenvoudige bedrijfswebsite hierdoor uit slechts één pagina. Dat hoeft echter niet per sé zo te zijn. Later meer hierover. Laten we eens kijken naar een voorbeeld:

Spotify.com. Je krijgt op één pagina een overzicht van alle functies en voordelen. Je wordt als lezer als het ware mee genomen het verhaal in. Hierdoor neemt de kans op conversie toe, afgezien van het feit dat het er goed uit ziet.

Parallax Scrolling Spotify
Tja, het tonen van het parallax effect dmv een screenshot is op deze manier niet echt zinvol

Wat is Parallax scrolling?

De parallax techniek is in feite een natuurkundig verschijnsel waarbij voorwerpen een verschillende positie lijken te hebben, afhankelijk van de plaats vanwaar er gekeken wordt. Een heel simpel voorbeeld is de snelheidsmeter op je dashboard. Zit je achter het stuur dan zit je er recht voor en zie je 50 km/h uur staan. Je partner die naast je zit kijkt onder een iets andere hoek en denkt dat je wel eens een beetje door mag rijden… Wil je er alles over weten? Dan is er natuurlijk ook een Wikipedia artikel over Parallax.
Het uitgangspunt van deze techniek wordt gebruikt in websites door de voor- en achtergrond op een iets van elkaar verschillende snelheid langs elkaar te bewegen.

WordPress Parallax themes

Wil je zelf zo’n effect bereiken op je WordPress site? Dat kan natuurlijk ook. Er zijn vele themes die op de parallax techniek gebaseerd zijn. Kijk maar eens op Themeforest bijvoorbeeld en zoek naar WordPress Parallax themes. Een mooi voorbeeld is het Jarvis theme. Direct bovenin de demo van dit theme zie je het scrollende effect al optreden. Een groter screenshot laat het idee beter zien, hoewel je voor het echte effect toch even naar de demo moet kijken.

WordPress Parallax scrolling theme

Doordat dergelijke websites er visueel zo aantrekkelijk uit zien, zijn dit soort WordPress themes enorm populair geworden. Kijk maar eens naar de verkoopcijfers. Toch is er wel degelijk een nadeel aan het gebruik van deze themes.

Zoekmachineoptimalisatie / SEO en Parallax

Als het gaat om het optimaliseren van je website voor zoekmachines dan kan zo’n Parallax theme een probleem geven. Immers, hoeveel pagina’s worden er geindexeerd door de zoekmachines? Juist: 1. Tenminste, als je je website echt als een één pagina implementatie van Parallax uitvoert. En daarin zit hem de kneep. Want waar gaat die ene pagina dan precies over? Een één-pagina website is interessant voor een bedrijf als Spotify, dat al naamsbekendheid geniet. Maar als jij als kleine zelfstandige je moet onderscheiden van je concurrenten dan doe je dat niet alleen door een goed ogende website. Want wat heb je daaraan als die website vervolgens niet gevonden wordt? Dit probleem is overigens wel op te vangen. Veel van deze Parallax themes bieden naast een scrollende homepage (of soms ook meerdere scrollende Parallax pagina’s) de mogelijkheid om ook regulier pagina’s en een blog op te nemen. Die qua stijl dus afwijkt van de één-pagina structuur. En zoekmachine-technisch gezien zit je dan goed. En ja, ook Spotify zelf past deze techniek toe.

Let er dus bij een keuze van een Parallax WordPress theme op dat je theme in staat is om ook reguliere pagina’s en een blog te benutten! Veel themes kunnen dit, maar niet allemaal! Kijk bij twijfel in de reacties van andere lezers of stel de vraag zelf aan de ontwikkelaar.

Een all-in-one oplossing nodig? Een Responsive Parallax theme met de mogelijkheid voor extra pagina’s, een blog, de mogelijkheid tot gebruik van WooCommerce en ook nog in meerdere talen met behulp van de WPML plugin? Het kan allemaal met het Parallax theme Parasponsive.
responsive parallax wordpress theme

Je ziet het, er komt nog wel wat kijken bij het kiezen van het juiste WordPress theme.
Happy scrolling!

Was dit artikel nuttig?

Laat het ons weten en geef je rating!

Gemiddeld 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Nog geen stemmen, wees de eerste die dit artikel waardeert!

2 reacties op “Een Parallax WordPress theme en SEO, hoe zit dat?”

 1. Hi Robbert,

  Leuk artikel maar over dat SEO en Parallax scrolling niet goed samengaan is niet geheel waar.

  Kijk maar eens naar dit artikel dat een van onze SEO specialisten heeft geschreven http:// moz.com/ugc/website-design-wars-seo-agencies-vs-web-design-agencies-worldwide-trends

 2. Hallo Anthony
  Heb je het artikel wel helemaal gelezen? Want mijn conclusies komen toch vrij goed overeen met die in jullie artikel.
  Punt is dat veel beginners dit soort nadelen helemaal niet beseffen. Je kunt er pas wat aan doen als je je goed bewust bent van de voor- en nadelen van een bepaalde techniek. Precies zoals jullie beschrijven.
  gr, Robbert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *