WordPress is ooit ontstaan als een systeem om mee te bloggen en daar blinkt het dan ook in uit. Maar inmiddels is het uitgegroeid tot een volwaardig CMS waar je nog veel meer mee kunt doen dan alleen maar het maken van een blog. Deze keer aandacht voor webshops! Jazeker, met wat extra uitbreidingen kun je met WordPress zelfs je eigen webwinkel starten. In dit artikel behandel ik de WP E-commerce plugin. We kijken naar de functionaliteit, de kosten en de voor- en nadelen van deze oplossing. Inderdaad, er zijn nog meer systemen die in aanmerking komen voor het bouwen van je eigen webshop. Maar daarover meer in een volgend artikel. Wie weet begin jij binnenkort ook je eigen winkel op internet!
WP e-Commerce
Deze plugin voor WordPress is inmiddels al meer dan 500.000 keer gedownload. Nu zeggen deze aantallen op zich niets over de kwaliteit, maar populair is het systeem in ieder geval wel. Het integreert naadloos met WordPress en biedt erg veeel mogelijkheden. De plugin zelf is helemaal gratis, maar voor een aantal addons wordt een vergoeding gevraagd. Zo betaal je voor bijvoorbeeld $40 voor de Gold Cart plugin. De Gold Cart plugin heeft drie functies die interessant zijn: de zogenaamde ‘Grid layout’, een zoekfunctie om je site te kunnen doorzoeken en iDeal ondersteuning. Dat laatste is natuurlijk onmisbaar, maar kun je ook oplossen door de plugin van Php-Solutions te gebruiken. En die is gratis. Het voordeel van deze laatste iDeal plugin is dat je wat flexibeler bent bij het kiezen van je PSP (Payment Service Provider). De ‘Grid lay-out’ en de zoekfunctie zijn natuurlijk ook onmisbaar voor de wat serieuzere webwinkel. Verkoop je slechts enkele producten dan heb je dit niet nodig en kun je dus volledig gratis starten!
Themes
Zeker als je snel wilt kunnen starten is het prettig om gebruik te kunnen maken van standaard themes. En dan het liefst een beetje flexibel, want kleuren, logo en lettertypes willen we natuurlijk het liefst makkelijk kunnen aanpassen vanuit de WordPress backend. Er zijn themes op de markt die op maat gemaakt zijn voor deze plugin. Storefront is bijvoorbeeld een professioneel theme die je met de huidige dollarkoers voor zo’n 25€ op de kop tikt. Het theme is erg flexibel en komt daarnaast al met een scala van standaard instellingen die je de mogelijkheid geven om snel van start te gaan.
Natuurlijk, het is inderdaad beter om je eigen identiteit te creëren en een theme helemaal op maat te ontwikkelen, passend bij de huisstijl van je eigen bedrijf. Maar wanneer je start met het verkopen van producten via WordPress dan heb je meestal een wat beperkt budget en kun je niet zo maar vijf of tienduizend euro op tafel leggen. En daarvoor zijn dit soort themes natuurlijk een ideale oplossing. Is er nog meer? Jazeker, hoewel de keuze in themes beperkt is ten opzichte van het enorme aantal standaard WordPress themes. Maar Simplecart is ook het bekijken waar. Ook een commercieel theme, maar nauwelijks een investering te noemen.
Kun je ook met ‘gewone’ WordPress themes werken? Ja, dat kan zeker. Je zult wel elke keer moeten beoordelen in hoeverre de styling van het theme bij de plugin past. En misschien her en der wat aanpassingen (laten) doen. Trouwens, de plugin zelf wordt al geleverd met enkele standaard themes waar je uit kunt kiezen.
Plugins
Wanneer een bepaalde oplossing populair is, dan zie je vanzelf dat er partijen zijn die ‘in die markt springen’ en ook een graantje proberen mee te pikken. En dus zijn er al behoorlijk wat plugins voor deze plugin 🙂 op de markt verschenen. En niet zonder reden, want er zitten zowel mooie als ook nuttige aanvullingen tussen.
Oh, even terug naar het begin. Daar sprak ik al over de ‘Gold cart plugin’. Dat is een plugin van de makers van WP E-commerce zelf en zo zijn er nog een aantal uitbreidingen verkrijgbaar. Je vindt ze op de pagina ‘premium upgrades‘. Er zijn plugins om de ‘look en feel’ van je winkelwagentje te verbeteren, een affiliate website te starten of bepaalde delen van je website af te schermen voor betalende leden. En je kunt zelfs je eigen foto’s gaan verkopen door WP E-commerce in te zetten in combinatie met de NextGEN plugin. Deze uitbreidingen voor WP E-commerce zijn overigens allemaal niet gratis.
Dat is al een behoorlijk aantal mogelijkheden en dan zijn er nog (veelal) commerciële plugins van andere aanbieders in omloop. Zo biedt VisserLabs een scala aan uitbreidingen, waarmee je je functionaliteit nog verder uitbreidt. De mogelijkheid tot het printen van facturen vind ik er zelf één die eigenlijk in de standaard plugin zou moeten zitten. Enkele kleinere plugins zijn hier gratis, zoals die voor de ‘Facebook like’ knop bij je producten.
Versies
Een waarschuwing bij al dit plugin geweld is wel op z’n plaats. Één van de nadelen van deze eenvoudige webwinkel is namelijk de toch wel wat tegenvallende stabiliteit. Dat is echter ook door de ontwikkelaars onderkend en men denkt dat te kunnen oplossen in de eerstvolgende versie. In versie 3.8 van de plugin wordt ook de functionaliteit verder verbeterd en als je goede ideeën hebt voor de core plugin dan kun je die melden op het forum van GetShopped.org
Conclusie
Ik ben wel enthousiast geworden over de mogelijkheden die WordPress biedt op het vlak van webwinkels. Je webwinkel combineren met de sterke (blog) eigenschappen van WordPress is natuurlijk een ideale combinatie! Ik ben het op dit moment zelf in de praktijk aan het brengen en zal jullie binnenkort laten weten wat de eerste resultaten zijn.
Natuurlijk, er zijn meerdere oplossingen verkrijgbaar. In een volgend artikel ga ik wat dieper in op de mogelijkheden van de Shopp plugin. Die is niet gratis, maar ook dat bedrag valt wel te overzien. De wat serieuzere webwinkels gaan natuurlijk veel eerder aan de slag met een systeem zoals Magento. Maar ondanks dat Magento ook gratis is zullen de totale kosten van een Magento-oplossing al snel veel hoger liggen. Maar goed, dan heb je ook direct een professioneel systeem in handen. Al met al biedt WP E-commerce echter een leuke oplossing voor de startende webwinkelier!
Gebruik jij de WP E-commerce plugin al voor je webwinkel? Wat zijn je ervaringen? Of heb je juist besloten voor een andere oplossing en waarom?
Hallo Robbert,
Een duidelijk stuk over de e-commerce plugin. Ik ben zelf ook al enige tijd aan het testen welke plugin het goedkoopst en beste werkt voor WP. Ikzelf vind ESHOP een fijne gratis plugin met een enthousiaste achterban. Voordeel van deze plugin is dat deze slechts een klein stukje logica aan de normale posts toevoegd, zodat de functionaliteiten als meedere afbeeldingen per product (lees dus per post) en de standaard zoekfunctie van WP gewoon bruikbaar zijn (dat zijn toch de eerste zaken waar je bij e-commerce voor moet betalen).
Groeten René
Dank voor je aanvulling René! Zeker nuttig, ik ga hem eens onder de loep nemen.
Hoe zit het met de iDeal ondersteuning? Want daar loop je als beginnende gebruiker op stuk als het niet beschikbaar is. Dank en groeten, Robbert
Dus Robbert jij raad deze aan?
Dat ligt eraan: wat wil je precies bereiken en wat heb je daarvoor precies nodig? Als e-commerce onder WordPress voor jou voldoende functionaliteit biedt dan kan WP e-commerce een goed keuze zijn. De plugin is het afgelopen jaar verder verbeterd en inmiddels stabieler dan toen ik dit artikel schreef. Er zijn echter ook goede alternatieven op de markt gekomen, zoals Woocommece en Shopp bijvoorbeeld. Je zult zelf moeten ontdekken wat precies bij jou behoefte past. Of je laat je erbij helpen natuurlijk 🙂
Dank Robbert!
Shopp is wel echt een mooie.
Alleen al met kortingen verrekenen is het al buitengewoon handig.
Robbert, kun je met Magento ook veel meer?
Hallo William,
Ja Magento is echt van een totaal andere orde. Als startende webwinkelier kun je met WordPress best iets bereiken wanneer je de kosten laag wilt houden. Maar het is natuurlijk nooit bedoeld als e-commerce systeem en dat is Magento wel. Binnen WordPress krijg je al snel te maken met plugins voor plugins en hoewel dat allemaal werkend te krijgen is, vind ik het alleen geschikt voor kleinere webshops.
Zie ook mijn boek: Kickstart Magento.
Succes!
Hai Robbert,
Lekker om over jouw in-depth ervaringsdeskundigheid te lezen, schept wel wat helderheid voor een leek in deze wereld. Ik wil zelf een webshop starten, maar zie tussen alle open-source-boompjes het bos niet meer..
Heb jij een artikel, of zou je eventueel een post willen wijden, aan direct aanwijsbare verschillen /voor-nadelen tussen Magento en WordPress?
Ken jij/ ben jij toevallig iemand die mij aan de hand zou kunnen nemen door deze wirwar van plugins, downloads, back ends, etcetc.? Wil eigenlijk geen 1000 euro gaan uitgeven voor het laten ‘bouwen’ van een shop, als ik het ook met iemand naast me kan leren. Dat daar een fijn uurloon aanzit lijkt me fair 🙂
Lemmeknow!
Thanks en groet,
Margriet Hospers
@ margriet
om beide goed te leren en onder de knie te krijgen zijn een 60 tal uren elk zeker nodig
met magento zal je het stylen in het begin zeker moeten uitgeven en zal die prijs zeker correct en zelfs laag zijn
voor wp commerce zal het hetzelde zijn, voordeel hier is dat je veel compatibele plugins hebt maar je pas na veel oefenen wet welke samengaan en welke niet
ook is het zo dat in wpec de css’en op verschillende niveau ’s zijn en dat html/css kennen wel echt wat noodzakelijk is , firebug addon in firefox kan je naar layouten al veel helpen
enige dat ik kan zeggen als je tss de 1 en 30 producten moet doen dat het met wpec als snel gefixt is en nog het voordeel hebt om in 1 platform te bloggen en ze gewoon als site te laten functioneren
heb je veel producten en moet je dit echt als shop gebruiken raad ik ook magento aan, is stabiel, op productniveau zeer overzichtelijk
in beide gevallen zijn de bank aquirers bijna allemaal aanwezig
maar heb ook ervaren dat in wp de shop volledig kan opgebouwd worden tot verschillende andere functies
heb bv 1 keer omgebouwd tot een offerteafhandeling
en een andere keer heb ik ze omgebouwd tot een grouponmodel
in beide gevallen als je je echt niet zou specialiseren in het bouwen ervan raad ik het aan om het uit te geven
anders zal je waarschijnlijk weken of maanden later steeds nergens staan
Hoi Marco, ik zie dat je uit België komt. Op welke manier koppel jij de gangbare betaalmethoden in België aan WPEC? Ik heb een paar klanten voor wie dat interessant is. Bedankt!
Gisteren een poging gedaan de WP-Ecommerce plugin te installeren. De installatie liep geheel foutloos. Keurig in het Nederlands. Prima. Echter de totale navigatie van de website was naar de knoppen. Kennelijk werkt deze plugin niet met alle templates samen. Plugin weer gedeactiveerd en verwijderd. Blijkt dat er een aantal records achterblijven in de database . Na deze handmatig te hebben verwijderd werkte de website weer normaal. Ik heb voor deze website een kleine shop nodig waar mensen hun handvaardigheidsproducten te koop kunnen zetten. Afrekening gaat dan via Mollie. Wie weet er een shop plugin die geintegreerd kan worden in een bestaande website en bijvoorbeeld door een button of menu keuze kan worden benaderd.
Hallo Chris
Probeer het eens met Woocommerce, die draait ook op mijn eigen website momenteel!
Mollie kun je natuurlijk gebruiken, maar is wel relatief duur (1 euro per transactie ex btw) als ik het goed heb. Wil je goedkoper uit zijn dan kun je evt ook Sisow overwegen. Werk ik zelf ook mee.
succes, Robbert
Leuk artikel Robbert, ik zal me zelf eens gaan verdiepen in WooCommerce. Deze scoort hoger qua reviews dan WP e-commerce zo te zien,
Dat klopt, dit artikel is ook alweer wat ouder inmiddels. Destijds bestond Woocommerce nog niet eens. Maar ook op deze site draait in de shop nu Woocommerce!
gr Robbert
Dag Robbert
Bedoel je dat de (boeken)shop op deze site een Woocommerce product is dat je geïntegreerd hebt in een WP-site of hoe moet ik dat zien?
Hallo Peter
Dat klopt, maar Woocommerce is net als Wp-ecommerce een webshopplugin die je aan een bestaande WordPress site kunt toevoegen. Maar wanneer je theme daar (nog) niet op voorbereid is krijg je wel te maken met wat styling werk, zoals hierboven ook al genoemd is.
Een meer recent overzicht van de verschillende webwinkel mogelijkheden onder WordPress vinden jullie hier: ‘WordPress e-commerce een compleet overzicht‘.