Meteen naar de inhoud

Gratis WordPress themes: een nieuwe selectie

Het was alweer een tijdje geleden dat ik een overzicht heb gegeven van goede en gratis WordPress themes. Eigenlijk was het sowieso al weer een tijdje geleden dat ik hier geschreven heb. Druk met enkele leuke projecten, maar daarover binnenkort meer.

Hier volgt eerst weer een recent overzicht van nieuwe WordPress templates. Als je deze gratis themes zo bekijkt dan lijkt er maar weinig reden te zijn om nog voor een betaalde variant te kiezen. Toch is dat niet helemaal waar. Wanneer je goed naar deze themes kijkt dan zul je regelmatig links tegen komen in de footers naar andere websites. In feite gaat het hier dus om een vorm van linkbuilding om daarmee de rankings in Google te beïnvloeden. Wees je daarvan bewust, zeker wanneer je overweegt een theme in te zetten voor een zakelijke website. Voor privé sites of hobbymatige zaken maakt het niet zo veel uit, maar als ik een business te runnen had dan zou ik niet willen doorlinken naar hosting partijen, casino’s of andere flauwekul. Je zou die linkjes er natuurlijk ook even uit kunnen halen 😉 Hoewel dat volgens de bijbehorende licentievoorwaarden niet is toegestaan…

Hoe dan ook, er zitten weer fraaie exemplaren tussen dit keer! Al is het alleen maar ter inspiratie voor wat je allemaal met WordPress zou kunnen doen!

Engamer

Een theme dat zich helemaal richt op websites (blogs) over gaming. De makers bieden verschillende themes aan die je voor een dergelijke site in zou kunnen zetten. Let wel: inclusief links in de footer.

ArgentPress

Dit theme is van de makers van WpCrunchy. Kwaliteitsthemes meestal, maar ook deze zijn niet link-vrij. Dit theme komt in drie verschillende kleuren en is voor veel verschillende doeleinden in te zetten. Maar let op: dit theme lijkt IE7 niet goed te ondersteunen. Voor de Nederlandse markt lijkt me dat een behoorlijk minpunt.

Designpile

Zo nu en dan verschijnt er een gratis WordPress theme bij de bloggers van SmashingMagazine. Niet alleen een kwaliteitsblog, maar ook met erg goede themes! En vrij van echte link-spam! Nadeel: deze themes zijn zó populair vanwege de kwaliteit dat je niet echt met een uniek design werkt. Maar dat geldt in meer of mindere mate natuurlijk voor alle gratis (en ook commerciële) standaard themes. Ook dit theme komt overigens weer in drie kleurstellingen. Aanrader!

Epsilon

Dit theme bevat ook weer link-spam, maar het is wel een lekker ontwerp vind ik persoonlijk. Bovendien een mooi ‘featured articles’ deel boven je blog en inclusief de bronbestanden (Photoshop) met het ontwerp.

Sketchpad

Sketchpad is een gratis theme met veel opties, zo kun je alleen al kiezen uit een scala aan verschillende kleuren. Het ziet er zonder meer goed uit. Alleen als je de Photoshop psd bestanden wilt kunnen gebruiken en aanpassen vraagt de ontwikkelaar een vergoeding.

Mirelly

Op de site NewWPThemes vind je een bonte verzameling themes, waarvan vele van goede kwaliteit zijn. Ik heb de indruk dat ze niet link-vrij zijn. Maar bekijk dat gewoon even theme voor theme. Mijn keuze valt hier op Mirelly, een lekker zomers theme, geschikt voor zowel persoonlijk gebruik als zakelijke toepassingen.

Dimenzion

Het Dimenzion WordPress theme heeft wel een erg apart ontwerp. Persoonlijk houd ik er niet zo van wanneer de nadruk zo komt te liggen op het ontwerp en niet meer op de inhoud. Maar ik kan me voorstellen dat het toch ook veel mensen aanspreekt. Én ook al compatible met WordPress 3.0. Overigens zullen de overige genoemde themes ook wel werken onder WP3, maar lang niet altijd zul je de nieuwe functies binnen WordPress 3 er ook mee kunnen benutten.

Foliogrid

Voor een portfolio website is foliogrid bij uitstek geschikt. Maar door het sterke visuele ontwerp kun je er uiteraard nog veel meer mee doen. Daarbij komt het theme ook nog eens in drie verschillende kleuren. Tip!

Ik schreef net al even dat je bij je zoektocht naar een nieuw theme nu ook even moet letten op de toepasbaarheid voor WordPress versie 3. Gratis themes worden lang niet altijd bijgewerkt en het zou zonde zijn als je nieuwe functionaliteit zoals de uitgebreide menu mogelijkheden niet kunt toepassen omdat je theme het niet ondersteunt!

Was dit artikel nuttig?

Laat het ons weten en geef je rating!

Gemiddeld 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Nog geen stemmen, wees de eerste die dit artikel waardeert!

6 reacties op “Gratis WordPress themes: een nieuwe selectie”

 1. Hallo, ik probeer designpile te installeren maar krijg een foutmelding :beschadigt thema, stijlblad ontbreekt.

  Doe ik wat fout?

  Groet Gerrit

 2. Hallo Gerrit,
  Dat denk ik wel, hoewel het geen theme dat ik zelf heb gemaakt uiteraard. Heb je het zip-bestand geopend en eens gekeken wat erin zit? Ik vermoed dat je de inhoud van het zip-bestand eerst moet uitpakken en ergens in een tijdelijke map op je eigen pc moet neerzetten. De file die je download is dus niet direct geschikt voor installatie. Kijk ook even naar de installatie-instructies die je kunt vinden op de betreffende site. Succes!

 3. Dank je wel Robbert, de Foliogrid theme vind ik bijzonder fraai. Meestal moet je tot 100 euro voor dergelijke themes betalen.

 4. Inderdaad ja – hoewel ik moet zeggen dat ik voor de klein-zakelijke markt meestal wel werk met een premium (commercieel) theme. De kwaliteit ligt toch vaak net een stukje hoger, er zijn meer mogelijkheden en de support is beter geregeld. Helemaal logisch dat daar ook een prijskaartje aan hangt. Misschien niet interessant voor particulieren, maar voor het mkb zet je zo al heel voordelig een blog op die je vrij eenvoudig aanpast naar de gewenste huisstijl.

 5. Ben wel geïnteresseerd in gratis themes. Sketchpad spreekt mij wel aan, maar ik krijg steeds een foutmelding. Is die theme misschien niet meer beschikbaar, of weet je een andere downloadmogelijkheid?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *