Meteen naar de inhoud

Gutenberg in WordPress 5 – Wat nu?

gutenberg in wordpress 5

Wellicht heb je er al iets over gehoord, wellicht is dit ook nieuw voor je. WordPress gaat behoorlijk op de schop met de komst van een geheel nieuwe editor genaamd ‘Gutenberg’. Deze gaat officieel komen in WordPress versie 5, maar we krijgen er nu al mee te maken. In dit artikel vertel ik je meer over Gutenberg en wat dat gaat betekenen voor jouw website.

Wat is Gutenberg?

Gutenberg is een geheel nieuwe editor voor WordPress, die de bestaande ‘classic editor’ zal gaan vervangen. “Oh, is dat alles”, zul je misschien denken. Ja en Nee. Ja, het is alleen de editor die wijzigt. Maar de gevolgen daarvan kunnen best ingrijpend zijn.

Gutenberg is een editor die geheel van de grond af aan opnieuw is opgebouwd. Daarbij is er goed gekeken naar de tekortkomingen van de bestaande editor. 3rd Part plugin bouwers hebben de afgelopen jaren geprofiteerd van die tekortkomingen, door met eigen editors, de bekend ‘page builders’ te komen. Denk bijvoorbeeld aan Page Builders zoals WP Bakery, Beaver Builder of Elementor.

Betekent de komst van de Gutenberg editor het einde van al die fancy page builers? Misschien niet, maar dat is mede afhankelijk van wat je precies met Gutenberg kunt gaan doen. Dus daar gaan we ook maar eens naar kijken!

Gutenberg aankondiging in WordPress 4.9.8

In de (op dit moment) meest recente WordPress versie wordt Gutenberg al groots aangekondigd. Na de installatie van die versie kregen we ineens dit te zien:

Gutenberg editor in WordPress 4.9.8

Het goede nieuws is dus dat we Gutenberg nu al kunnen installeren en gebruiken. Maar let op!

Gutenberg is nog niet ‘productie klaar’. Dat betekent dat je de nieuwe editor gerust kunt testen, maar doe dat dan wel in een testomgeving en niet op je live website. Werk je nu met één van de standaard WordPress themes, zoals Twenty Sixteen of Twenty Seventeen, dan zal de impact van Gutenberg technisch gezien mee vallen. Als er immers één omgeving is waarmee het goed samen zal werken, dan is dat wel een website waarop een standaard WordPress theme wordt gebruikt.

Anders wordt het wanneer je nu een website draait met één van de eerder genoemde page builders. Want hoe gaat dat samen werken? Dat moet je even afwachten en eerst zien… Zorg er minimaal voor dat je de laatste versies van je theme en plugins geïnstalleerd hebt staan. Lees ook even bij je theme bouwer of het theme wellicht al geschikt gemaakt is voor Gutenberg. Staat dat genoemd, dan is de kans groter dat je vrij probleemloos kunt schakelen.

Krijg je de melding over Gutenberg niet (meer) te zien in WordPress? Je kunt de plugin dan ook downloaden en installeren vanuit WordPress zelf. Of gebruik deze link om de Gutenberg plugin te downloaden.

 

Gutenberg komt in WordPress 5

Vanaf WordPress versie 5 zal Gutenberg de standaard editor worden. Wil je dan nog terug – of moet je terug om technische redenen – dan kan dat gelukkig en kun je de oude editor nog even blijven gebruiken. Natuurlijk is het wel slim om nu alvast te gaan testen en je voor te bereiden op de komst van WordPress 5 en Gutenberg.

Ook aan de kant van plugin bouwers kan het nodig zijn dat ze geschikt gemaakt worden voor Gutenberg. Zo is er bijvoorbeeld recent een nieuwe versie verschenen van de Yoast SEO plugin. Versie 8.0 en verder zijn al geschikt gemaakt voor Gutenberg. Niet elke plugin heeft hier overigens last van, maar toch. Goed testen is een must!

 

Een eerste blik op Gutenberg

Laten we eens kijken wat er nou zo bijzonder is aan de Gutenberg editor vergeleken met de voorgaande editor. Hiervoor installeer ik de plugin op een schone WordPress installatie met het Twenty Seventeen theme, zodat de impact zo goed als nul is en we ons kunnen concentreren op de mogelijkheden.

Nadat Gutenberg geïnstalleerd en geactiveerd is, verschijnt er automatisch een nieuw bericht in beeld, met daarin voorbeeld van hetgeen je met Gutenberg kunt doen. Schrik niet, het bericht is een voorbeeld en wordt niet automatisch gepubliceerd. Maakt ook niet uit, je was toch in een testomgeving begonnen ermee. Toch?

gutenberg voorbeeld

Je kunt in het voorbeeld bericht met de bestaande blokken spelen om een indruk te krijgen van de mogelijkheden. De blokken heten in Gutenberg terminologie ook ‘blocks’ overigens. Aan de rechterzijde vind je steeds de instellingen van het betreffende blok en kun je die aanpassen.

De plus knop zorgt voor het toevoegen van een nieuw blok. Dat kan op twee manieren. Links bovenin of bovenaan elk blok zodra je daar met de muis overheen gaat.

blok toevoegen in wordpress 5 editor

Links bovenin heb je de meeste opties en kun je zien welke blokken hier allemaal beschikbaar zijn. Ontwikkelaars kunnen hier eigen blokken aan toevoegen. Je vindt bovenin ook de mogelijkheid om je inhoud in kolommen in te delen. Nu nog in beta, maar een belangrijk toevoeging en één van de redenen waarom page builders zo populair zijn.

wordpress kolommen maken

Dit deelt de content in mijn voorbeeld website in twee kolommen in. Geen idee of dat er ook meer mogen zijn, dat kan ik zo snel niet vinden. Toch vreemd. Natuurlijk kan het theme hier invloed op uitoefenen en het kan dus zijn dat je meer mogelijkheden hebt met jouw theme.

resultaat gutenberg editor

Wat nu opvalt is dat het uiteindelijke resultaat ook altijd in twee kolommen wordt weer gegeven. Óók op een mobiele telefoon. Dat is niet wenselijk, maar kan dus heel goed aan het theme liggen. Hier ontbreekt in ieder geval nog wat duidelijkheid.

Verder zul je opmerken dat in de Gutenberg editor een afbeelding altijd in een eigen blok komt te staan. Voorheen kon je een afbeelding in je tekst invoegen. Dat gaf ook nog wel eens wat hoofdbrekend met de uitlijning, als je afbeelding niet over de volle breedte ging. In Gutenberg staat de afbeelding alleen, in een eigen blok.

 

Waarom eigenlijk Gutenberg?

Duidelijk is dat Gutenberg een stap vooruit is ten opzichte van de oude editor. En zeker wanneer je niet met zoiets als een pagebuilder werkt is het met de oude editor soms een crime om zaken er netjes uit te laten zien. Dat wordt met Gutenberg echt beter.

Daarbij komt dat de nieuwe editor nette HTML5 code produceert en dus gewoon een stuk moderner is. Positief dus, maar ik kan me ook voorstellen dat het geheel wat overweldigend is voor nieuwe gebruikers van WordPress. De oude editor blonk natuurlijk uit in eenvoud. Kortom, het is de oude afweging tussen eenvoud en flexibiliteit.

 

Conclusie? Wordt het wat met Gutenberg?

In eerste instantie vind ik dat de Gutenberg editor er niet slecht uit ziet. Ik vraag me echter wel af wat het betekent voor die miljoenen websites die nu met page builders gemaakt zijn. Wellicht blijven ze wel gewoon naast elkaar bestaan in de toekomst, want Gutenberg lijkt toch in eerste instantie vooral gemaakt voor het beter bewerken van berichten. En niet voor het maken van uitgebreide pagina lay-outs. En dat heeft vrijwel elke website toch nodig. Gezien de huidige status van Gutenberg verwacht ik niet dat de nieuwe editor de rol van die page builders helemaal zal gaan overnemen.

Wil je meer weten over de Gutenberg editor? Bekijk dan ook eens deze video van WordPress zelf, waarin het concept verder wordt uitgelegd:

Het volgende dat ik nu zelf zal gaan doen is het testen van Gutenberg op mijn eigen website. Goed testen lijkt me echt noodzakelijk. En jij? Heb jij Gutenberg al bekeken en wat vind je van deze ontwikkeling?

Was dit artikel nuttig?

Laat het ons weten en geef je rating!

Gemiddeld 4.7 / 5. Aantal stemmen: 3

Nog geen stemmen, wees de eerste die dit artikel waardeert!

7 reacties op “Gutenberg in WordPress 5 – Wat nu?”

  1. Ik schrik van dit bericht. Ik gebruik het theme the7 waarin de pagebuilder WPBakery zit. Ik heb daar voor betaald en is voor mij een pagebuilder waar ik een groot fan van ben en die ik zeer gebruikers vriendelijk vind. Ik zou mij geen raad weten als ik deze editor niet meer zou kunnen gebruiken.

  2. Hi Irene,
    Geen Paniek 🙂 Wél is het goed dat je je bewust bent van hetgeen eraan komt en daar was dit artikel ook voor bedoeld. De grote theme en plugin bouwers (waaronder ook the7 en de wpbakery plugin) gaan hier echt wel op inspringen. Het zijn immers volwaardige bedrijven geworden en zij zullen mee moeten willen ze ook in de toekomst klanten blijven trekken. Wat dat betreft zou ik me niet heel veel zorgen maken. Wel is het goed om de berichtgeving hierover door de makers van the7 in de gaten te houden. Zij zullen hier ongetwijfeld binnenkort iets over gaan melden.

  3. Ik sta op het punt een bestaand website die met elementor gebouwd is helemaal opnieuw vorm te geven.
    Ik was van plan om dit gewoon met de oude editor te doen. Nu zal ik waarschijnlijk de nieuwe gaan gebruiken. Is het verstandig om o WP 5.0 te wachten of is dat niet nodig?

  4. Hallo Stefan
    Je noemt niet welk theme er gebruikt is, of is dat maatwerk geweest wellicht.
    Hoe dan ook, mijn verwachting is dat Elementor ook in de toekomst haar rol zal kunnen blijven spelen. Gutenberg is een stap in de goede richting, maar op dit moment nog niet in staat om uitgebreide pagebuilders te vervangen. Misschien gebeurt dat ook wel nooit, dat zal de tijd uitwijzen. Kortom, ik denk dat je gewoon aan de slag kunt.

  5. ziet er allemaal gelikt uit, maar ik zie de opmaak van mijn oude berichten niet in deze editor????
    zie alleen de title en kan op preview klikken en zie dan een pagina voorbeeld
    geen tekst geen fot’s in de editor zichtbaar,
    heb wel de plugin voor de oude editor gedownload en kan mijn berichten nu weer zien en bewerken
    maar is het ook mogelijk de oude berichten in de nieuwe Gutenberg editor te laden ???

  6. Hi Bram
    Bestaande teksten zouden als 1 geheel tekstblok in de Gutenberg editor te zien moeten zijn.
    Werkt dat niet dan is mogelijk je theme niet compatible of zijn er conflicterende plugins.
    Je hebt nog wel even de tijd, maar vroeg of laat zul je dit moeten oplossen of laten oplossen. Op basis van de info die je nu geeft valt niet te zeggen waar het aan ligt, dat moet echt even nader bekeken worden.
    Succes!

  7. Dank je Robbert, het zal dan wel aan het theme liggen wat ik gebruik (ePhotoVersie: 7.0.9 Door Elegant Themes)
    Zie nu alleen de pagina titel klik op block dan staat er No block selected.
    Begrijp ook uit jou antwoord dat de oude editor (via de plugin) niet altijd zal blijven werken op op WordPress.
    Zal dus inderdaad opzoek moeten naar een update van het theme of een compatibel theme gaan zoeken.

    Groet, Bram

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *