Meteen naar de inhoud

Ik wil een Website, geen Blog! – WordPress voor Beginners

De volgende vraag wordt mij regelmatig gesteld door lezers van deze website. Pardon, dit blog. “Ik denk erover WordPress te gebruiken, maar ik wil helemaal geen blog! Wat te doen?” In dit artikel in de serie ‘WordPress voor Beginners’ leg ik je uit hoe dit in elkaar zit.

WordPress is van oorsprong een platform om mee te bloggen. Niets meer en niets minder. Daar is WordPress groot mee geworden en het is juist de blogfunctie die ervoor kan zorgen dat je, mits goed gebruikt, met een WordPress site zo lekker kunt scoren in de zoekmachines. Maar daar gaat het nu niet om. Jij wilt niet bloggen. Of in ieder geval niet nu, dus daar mag de nadruk niet op liggen. Het goede nieuws: dat is geen probleem! De CMS functies (CMS staat voor Content Management Systeem) zijn tegenwoordig meer dan voldoende om een eenvoudige persoonlijke- of bedrijfswebsite mee te bouwen. Met ‘eenvoudig’ bedoel ik dat het niet moeilijk is om het te doen. Zo’n website kan er nog steeds erg goed uit zien!

Geen blog in WordPress, hoe pak ik het aan?

 • Installeer WordPress of laat het installeren. Kies een betrouwbare hosting provider!
 • Kies een theme waarbij de nadruk niet op het blog-aspect ligt. Of laat er één op maat maken waarmee jouw wensen precies ingevuld kunnen worden
 • Vul je website met pagina’s. De (blog) berichten laat je links liggen
 • Voeg een contactformulier toe middels een formulier plugin
 • Bouw je site wat verder uit met plugins voor SEO, Social media en vergeet ook je backup niet!
 • Gebruik eventueel een portfolio functie als je theme daarin voorziet en je bijvoorbeeld behoefte hebt aan het tonen van opdrachten / projecten die je gedaan hebt

In feite is dat alles. De truc zit hem dus in het kiezen van een geschikt theme en het gebruik van pagina’s ipb blog-berichten. Natuurlijk kun je ook een theme op maat laten maken wanneer je je website wilt laten aansluiten bij een bestaande huisstijl. Op dat moment zijn de mogelijkheden vrijwel onbegrensd, maar valt jouw website automatisch ook in een andere prijsklasse.

Voorbeelden van WordPress websites

Natuurlijk heb ik zelf ook al wel een aantal van dit soort bedrijfswebsites gemaakt. Hieronder vind je enkele voorbeelden, waarbij je duidelijk kunt zien dat de blogfunctie geen rol of een kleinere rol speelt.
De Meubelmaat maatwerk in interieur
De website van ‘De Meubelmaat’ maatwerkmeubels toont weinig sporen van een blog, toch? Deze website blinkt uit in eenvoud, waarbij de nadruk ligt op het gebruik van een foto gallerij waarmee bestaand werk getoond wordt.

WordPress zonder blog
De website van Ras Logistiek Advies toont wel een blog, maar deze is niet prominent aanwezig. Zou je het blog hier weg laten, dan blijft de website zelf met alle informatie over het bedrijf en dienstverlening gewoon functioneel.

Er kan nog véél meer

De mogelijkheden die WordPress je biedt zijn vrijwel eindeloos. Van een complete webwinkel zoals op deze site tot een portfolio website voor fotografen. En van online magazine tot vacaturebank. Door middels van plugins en themes kun je hetgeen bereiken dat je wilt. Kijk maar eens naar de vele mogelijkheden die je alleen al ziet bij WordPress themes marktplaats Themeforest. Maar één ding blijft wel overeind: de hoofdfunctie van WordPress is nog steeds bloggen. Daarop ligt dus ook de nadruk in mijn boek ‘Kickstart WordPress‘. Dat is logisch, want daar is WordPress oorspronkelijk voor gebouwd en daar ligt de echte kracht achter dit systeem. Echter, ben je een beginner dan zal het boek je zeker helpen om de juiste keuzes te maken bij het opzetten van je eigen website. Óók wanneer je geen blog, maar een reguliere website wilt bouwen!

[box color=”green”]Wil je de WordPress voor beginners serie blijven volgen? Schrijf je dan hier in voor de gratis WordPress nieuwsbrief en ontvang maandelijks de nieuwste artikelen in je mailbox, aangevuld met leuke extra’s over WordPress, online marketing en webdesign![/box]

Was dit artikel nuttig?

Laat het ons weten en geef je rating!

Gemiddeld 5 / 5. Aantal stemmen: 1

Nog geen stemmen, wees de eerste die dit artikel waardeert!

6 reacties op “Ik wil een Website, geen Blog! – WordPress voor Beginners”

 1. Hoi Robbert,
  dank voor je snelle reactie en de juiste link. Wellicht kan je iets meer zeggen over hoe je één pagina meer opdeelt in diverse blokken waar je verschillende info in opneemt? Alvast bedankt!
  Groeten Bas

 2. Hallo Robbert,

  Ik ben (inhoudelijk) klaar met mijn website (theme: Imbalnce2). Nu wil ik de twitter en facebook widgets verwijderen omdat ik geen blog maar een website wil.
  Ik heb mijn informatie vormgegeven in meerdere ‘post’. Deze beslissing heb genomen zonder er goed over na te denken want ik kom er nu achter dat het misschien beter was om het onder ‘pages’ te doen.
  Klopt mijn vermoeden?
  Is het ingrijpend om de informatie over ‘te gieten’ van post naar page? En heeft dit consequentie voor de layout van de homepagina?

  Ik hoop dat je me verder wilt helpen. Je boek is een heel goed hulpmiddel maar deze vraag kreeg ik net geen antwoord.

  Vriendelijke groet, Was

 3. Hallo Was
  Ik denk dat je vermoeden klopt ja. De posts zijn toch meer bedoeld voor een blog, de pagina’s voor meer statische informatie.
  Welke consequenties eea voor je heeft valt niet te overzien zonder het nader te bekijken. Ik zou zeggen: maak even goede backups en ga gewoon aan de slag!
  Succes, Robbert

 4. Patrick Deschuymer

  Dag Robbert,

  Ik tracht aan de hand van uw boek “kickstart wordpress” een eigen website op te richten . In ben (nog) niet geïnteresseerd in een blog . Nu kom ik je handboek aan hoofdstuk 5 en ik vraag me
  af of ik dit hoofdstuk moet doornemen aangezien ik geen blog wil bouwen .
  Alvast bedankt voor uw reactie .
  Groeten,
  Patrick

 5. Hallo Patrick
  Ja, H5 moet je wel degelijk doornemen, want veel van de besproken technieken zijn zowel op pagina’s als op (blog)berichten van toepassing.
  Succes
  Robbert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *