Meteen naar de inhoud

Je WordPress.com blog overzetten naar WordPress.org

WordPress.com naar WordPress.org verhuizen

Iedereen die al een tijdje bezig is met WordPress kent zo langzamerhand de verschillen wel tussen een blog/website via WordPress.com en een eigen installatie via de software van WordPress.org. Ik ga hier dan ook niet al te diep in op die verschillen. Maar er is er één die gevorderde WordPress.com gebruikers toch vaak doet besluiten om de overstap te maken: flexibiliteit!

Bij WordPress.com moet je het immers doen met de functies die ter beschikking staan. Het zelf toevoegen van een plugin of theme is niet mogelijk. Met je eigen WordPress.org installatie bij een door jou gekozen provider heb je die flexibiliteit wel en ervaar je pas echt de kracht van WordPress. Waarmee ik WordPress.com niet wil degraderen hoor. Voor veel gebruikers is het een prima uitkomst.

[box color=”green”]Alleen een domeinnaam nodig?

Bevalt de functionalteit van WordPress.com je nog prima, maar wil je af van die mijnsite.wordpress.com domeinnaam? Dat kan en daarvoor hen je de WordPress.org methode dus niet nodig. Het enige dat je dan nodig hebt is:

    • Een domeinnaam. Dit kun je bij elke willekeurige provider vast laten leggen. Reken grofweg op een euro of 5 a 7 per jaar. Hoewel het erop lijkt dat je dit ook rechtstreeks op de WordPress.com site kunt doen is dat niet het geval voor .nl domeinen. Een .com kan bijvoorbeeld wel rechtstreeks via WordPress.com aangevraagd worden!
    • Een abonnement bij WordPress.com. Je kunt deze aanvragen door in te loggen op je WordPress.com domein en naar de Store te gaan. Vul daar de gewenste domeinnaam in. Kies je voor een .nl dan zal WordPress aangeven dat die naam niet via WordPress.com vastgelegd kan worden. Het is daarom belangrijk dat je de stap hierboven al gedaan hebt.

Hulp nodig?
Wij helpen je graag met het registreren van je domeinnaam en het koppelen van die naam aan je WordPress account. Neem even contact op!
WordPress.com Domein registratie
[/box]

Van WordPress.com naar WordPress.org

Goed, terug naar de bedoeling van dit artikel. Wanneer je je WordPress.com website wél wilt overbrengen naar een WordPress.org versie, hoe ga je dan te werk? In dit artikel leg ik je dat stap voor stap uit.

Ook nu heb je een provider nodig. Die zijn er in overvloed en voor een paar euro per maand heb je al een geschikte aanbieder. Tenminste, zo lijkt het. Maar niet bij elke aanbieder loopt WordPress even soepel of snel. Ik adviseer je daarom gebruik te maken van de partijen die bewezen hebben goed met WordPress om te kunnen gaan. Providers Byte.nl en Managed WP hosting bieden goede, betaalbare mogelijkheden. Wij bieden leuke kortingen bij deze aanbieders aan, dus neem contact met ons op wanneer je nog een provider moet kiezen. Let op! Kortingen kunnen alleen gegeven worden wanneer je je vooraf bij mij meldt. Achteraf is dit niet meer mogelijk! Bij Managed WordPress hosting wordt bovendien de installatie van WordPress gratis voor je gedaan!

Ok, hosting geregeld? Dan kun je verder met de volgende stappen!

1. Gegevens exporteren van WordPress.com

Log in op je blog bij WordPress.com. Klik links in het menu op Extra / Exporteren.
Gegevens Exporteren van WordPress.com

Je wordt naar de export tool gebracht, waar je de keuze krijgt tussen een betaalde en gratis migratie.
Kies voor de betaalde variant.
Nee hoor, grapje. Dat is niet nodig, de betaalde variant neemt je alles uit handen, maar met onderstaande stappen kun je het zelf.

Export Data from WordPress.com

Exporteer de gehele inhoud van je site en klik op de knop Exporteren. Er wordt nu een xml bestand aangemaakt en gedownload. Deze komt terecht op de plek waar al je downloads verzameld worden, vaak is dat de map Downloads.

Exporteer paginas en berichten uit WordPress

2. WordPress installeren en inrichten

Het is nu tijd om je nieuwe website te voorzien van WordPress. Je kunt dit laten doen door een provider zoals Managed WP Hosting, die ik hierboven al noemde. Natuurlijk kun je ook zelf aan de slag met de installatieinstructies uit het boek Kickstart WordPress. Als WordPress eenmaal draait in het handig om om te beginnen hetzelfde theme te gebruiken dat je ook op WordPress.com hebt gebruikt. In je eigen WordPress installatie zul je dat theme meestal wel eerst moeten installeren. Behalve wanneer je Twenty Twelve gebruikte, dat theme wordt momenteel standaard met WordPress meegeleverd. Wil je van theme wijzigen? Dat kan natuurlijk, maar dan nog kan het handig zijn om eerst de oorspronkelijke situatie te herstellen en van daaruit verder te werken. Gebruikte je op WordPress.com eem commercieel theme dat moet je deze nu opnieuw aanschaffen. Dat doe je natuurlijk alleen als je ook van plan bent om dat theme te blijven gebruiken.

3. Data importeren in WordPress

Nu ga je de gegevens die je eerder hebt geëxporteerd toevoegen aan je eigen WordPress installatie. Eventueel kun je het vooorbeeldbericht en de voorbeeldpagina die zijn aangemaakt bij de installatie eerst verwijderen. Ga daarna in je nieuwe WordPress site links in het menu naar Extra / Importeren.
Importeer gegevens naar je WordPress.org website

Klik op WordPress (je ziet dat je ook andere mogelijkheden hebt om gegevens te importeren!)
WordPress Import Plugin

Klik op de knop Installeren rechts bovenin. Merk op dat de plugin weliswaar versie 1.0 nog nooit bereikt heeft, maar wel al miljoenen keren is gedownload en nu al geschikt is gemaakt voor WordPress 3.6.

Klik op de link om de plugin te activeren en de import te starten.

WordPress import uitvoeren

Selecteer dan het xml bestand dat je eerder hebt geëxporteerd vanuit je WordPress.com site.

Het systeem vraagt je nu wat je wilt doen met berichten die geschreven zijn door de gebruiker die je op je WordPress.com site gebruikte. Je kunt een nieuwe aanmaken of een bestaande gebruiker selecteren. Denk eraan dat je het vinkje zet vlak boven de knop ‘submit’, want dat zorgt ervoor dat afbeeldingen en andere bijlagen ook geïmporteerd worden!

Zodra de import voltooid is kun je het resultaat op je nieuwe website bekijken!
WordPress.com Import resultaat

4. Gebruikers verwijzen naar je nieuwe site?

We zijn er bijna. Want nu heb je in feite twee websites. Dus wat doe je met de oude site op WordPress.com? Er zijn een paar mogelijkheden?

  • Je kunt je WordPress.com site op ‘private’ zetten, zodat deze in feite ontoegankelijk wordt voor alle bezoekers
  • Maar is dat wel een goed idee? Zeker als je je site al wat langer hebt is deze waarschijnlijk al geïndexeerd in de zoekmachines en komen er terugkerende gebruikers terecht op je website. Het minste dat je dan moet doen is een duidelijke mededeling op je website (en misschien een mailing naar klanten?).
  • Wellicht nog beter: een redirect. Daarmee zorg je ervoor dat bezoekers automatische worden doorverwezen naar je nieuwe site. Maar zo’n redirect kun je bij WordPress.com niet zelf instellen. Dat wil zeggen, het is een betaalde dienst. Ga in je WordPress.com account naar Store en kies dan Omleiden van de site. Dit kost 13 dollar en normaal gesproken moet 1 jaar voldoende zijn.

Tenslotte

Bedenk dat interne links die je gebruikt hebt op je pagina’s opnieuw ingesteld moeten worden, ze konden wel eens de volledige url bevatten en dus naar je WordPress.com website verwijzen. Ook moet je je widgets opnieuw instellen en eventuele plugins installeren om extra functionaliteit die je op WordPress.com gebruikte ook weer in je nieuwe website toe te voegen.

Was dit artikel nuttig?

Laat het ons weten en geef je rating!

Gemiddeld 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Nog geen stemmen, wees de eerste die dit artikel waardeert!

19 reacties op “Je WordPress.com blog overzetten naar WordPress.org”

  1. Hallo,

    Ik zag de tab gebruikers doorverwijzen naar nieuwe site…
    Maar nu vroeg ik me af als ik bij wordpress.com mijn domeinnaam registreer. Dus kaspergeuns.com moet ik mij dan zorgen maken dan mensen mijn minder makkelijk terugvinden in de zoekbrowser. En de links die ik van mijn site op forums heb gepost bijvoorbeeld worden deze automatisch doorgelinkt of moet dit allemaal handmatig aangepast worden?

    Groetjes
    Kasper

  2. Ik vroeg me af of het ook mogelijk is om de volgers die je hebt op jouw wordpress.com blog mee te nemen naar de wordpress.org. Het zou namelijk erg vervelend zijn wanneer ik mijn volgers verlies wanneer ik mijn blog overzet naar een eigen domein.

    Groetjes, Lisa

  3. Hallo Lisa, voor zover ik weet verlies je die, maar het ligt er een beetje aan op welke manier deze lezers jou volgen. Staan ze als gebruiker (subscriber) in je systeem, dan komen de gegevens wellicht wel mee. Je kunt natuurlijk altijd een keer een proefconversie doen of laten doen.

  4. Ik heb je instructies opgevolgd en alle gegevens geëxporteerd in een xml bestand en wilde het importeren op mijn nieuwe site maar alles blijft empty. Geen berichten etc. uit de wordpress omgeving. Enig idee wat ik vergeten heb of fout heb gedaan?

    Groetjes, José

  5. Beste Robbert,

    Ik heb een blog via wordpress.com, en heb ondertussen mijn eigen domeinnaam eraan gekoppeld (kimsbloglife.be, waar ik al voor betaal, ook via wordpress.com). Maar dan is het nog steeds niet mogelijk om plugins te installeren he? Daarvoor moet ik dus sowieso via wordpress.org werken en mijn site helemaal overzetten? Kan ik dan mijn domeinnaam mee overzetten naar wordpress.org?

  6. Hallo Kim.
    Dat kan inderdaad. Overigens is het onderbrengen van je domein bij wordpress.com niet de meest handige keuze, en het heeft wat gevolgen straks bij het overzetten. Maar het kan wel degelijk. Ik adviseer je wel om even wat hulp in te roepen hierbij. Mocht ik je verder kunnen helpen laat het dan even weten.

  7. Hoi Robbert,

    Mijn vrouw heeft een blog bij WordPress.com een betaalde. Waarbij ze ook een domeinnaam heeft, kan ze deze ook bij WordPress.org gebruiken tot ze naar een andere domeinnaam host verhuist? Ze wil eerst namelijk zien hoe alles werkt op .org.

    En hoe werkt .org want je moet iets downloaden ofzo maar ik kan het dan niet installeren ik snap daar niks van. En moet je ergens een account aanmaken bij .org en waar doe ik dat?

    Ik hoop snel op een antwoord.

    Dank je.

  8. Hallo Robert,
    ik heb mijn site over gezet naar wordpress.org maar zie nu dat mijn e-mail- en wordpressvolgers niet automatisch mee zijn verhuisd. Heb je enig idee hoe dit kan? Het zijn er gelukkig nog geen honderden maar ik had er hard voor gespaard! alvast hartelijk dank.

  9. hartstikke bedankt Robbert! Wel balen dat ze niet automatisch mee verhuizen, had net zo hard gespaard voor mijn volgers haha!

  10. Bedankt voor de uitleg Robbert, maar hoe werkt het als je al een domeinnaam hebt bij een provider en deze hebt gekoppeld aan je WordPress.com abonnement?

  11. In zo’n geval schaf je bij de provider waar je domein naam loopt of bij een andere provider een hosting pakket aan. De domeinnaam hoeft nie bij dezelfde provider te staan, deze kan gewoon doorverwezen worden door middel van een zogenoemde ‘dns wijziging’. Zodra je nieuwe (wordpress.org) installatie actief is verwijs je de domeinnaam door en kun je je bestaande berichten en pagina’s importeren. Is dat voldoende antwoord op je vraag? gr Robbert

  12. Bedankt voor je reactie. Het probleem is nu dat ik bij het installeren van WordPress mijn domeinnaam al op moest geven. Als ik nu naar de Admin url van WordPress ga, kom ik uit op het Admin gedeelte van mijn huidige blog op WordPress.com, ik kom dus niet bij mijn WordPress in eigen beheer.

  13. Hallo,

    Ik vroeg me af of het ook mogelijk is om met een premium WordPress account en dus een premium theme over te stappen en dus te downloaden naar WordPress.org! Heb nu een website op WordPress.com en wil graag overstappen naar WordPress.org echter heb ik een premium account en is dit theme niet te vinden op WordPress.org.

  14. Hallo Sophie, op zich kan dat wel natuurlijk. Maar wil je de look&feel hetzelfde houden dan moet je hetzelfde theme gebruiken natuurlijk. Welke gebruik je?
    En houd er rekening mee dat bestaande pagina’s en berichten wel te exporteren zijn naar de wordpress.org site, maar dat dat niet altijd geldt voor de theme instellingen. Je krijgt er dus wel even wat werk aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *