Meteen naar de inhoud

Wat is nieuw in WooCommerce 3.0?

nieuw in woocommerce 3.0

WooCommerce 3.0 staat voor de deur en deze update kan grote consequenties hebben voor gebruikers van deze populairste WordPress webshop plugin. De hoogste tijd om de wijzigingen eens nader te bekijken. Wat is er nieuw in WooCommerce 3.0?

Deze update zou in eerste instantie als 2.7 uitgebracht worden. Men heeft toch besloten de versie om te dopen tot 3.0, om het belang ervan te onderstrepen. Verandert er dan zó veel? Ja en Nee. De wijzigingen bevinden zich voornamelijk op technisch vlak. En dat betekent dat plugin die gekoppeld zijn aan WooCommerce, zoals bijvoorbeeld een plugin van je betaalprovider, geschikt gemaakt moeten worden voor de nieuwe versie. De technische wijzigingen kunnen daarnaast ook van invloed zijn op je theme. Het is dus een zware update, waarvan ik je met klem adviseer om hem eerst te testen in een testomgeving. Het is altijd verleidelijk om op de update knop in WordPress te klikken, maar doe dat niet! Niemand ziet zijn of haar webshop graag plat gaan als gevolg van een update, dus wees dat voor en neem geen onnodig risico!

Wat is er nieuw in WooCommerce 3.0 voor de gebruiker?

Technische verbeteringen zijn prima, maar wat zie je er uiteindelijk van terug? Met andere woorden, welke wijzigingen zijn relevant voor de gebruikers van WooCommerce 3.0? Er zijn niet veel in het oog springende wijzigingen, maar toch enkele die de moeite waard zijn:

  • Afbeeldingen op de productpagina worden verbeterd weergegeven. Zo is er standaard een zoomfunctie aanwezig en is er een gallery toegevoegd.
  • Er is een verbeterde ondersteuning voor mobiele weergave.

Natuurlijk heb ik de nieuwe versie al even bekeken in het standaard Twenty Seventheen theme. De ingebouwde zoekfunctie wordt zichtbaar wanneer je met je muis over de afbeelding heen beweegt. Door op het vergrootglas rechts bovenin te klikken open je de vernieuwde gallery.

woocommerce 3.0 zoomfunctie

Technische wijzigingen in WooCommerce 3.0

Veel aanpassingen zijn dus niet direct zichtbaar. De belangrijkste wijziging is de wijze waarop er wordt om gegaan met data objecten. De zogenaamde CRUD-classes (Create, Read, Update, Delete) zorgen in Woo 3.0 voor een betere structuur en validatie van data. Maar dat zorgt er wel voor dat bestaande plugins hierop aangepast moeten worden. Voor ontwikkelaars die meer willen weten: dit artikel vertelt je alles over de nieuwe CRUD classes.

Daarnaast introduceert WooCommerce 3.0 een nieuwe vorm van ‘logging’. Hiermee kunnen ontwikkelaars gebeurtenissen vast leggen, zodat er in geval van problemen achterhaald kan worden wat er precies is gebeurd. Ook dit vereist uiteraard code wijzigingen om het te kunnen benutten.

woocommerce 3.0 logging

Meer informatie over het nieuwe logging systeem vind je hier.

Tenslotte is ook de performance van WooCommerce verbeterd en dat is geen overbodige luxe. Wil je alle details weten over WooCommerce 3.0? Lees dan hier verder.

Optisch valt het allemaal nogal mee. Maar onderschat deze update dus niet. Ga na welke aanvullende plugins je gebruikt en controleer of deze al geschikt zijn gemaakt voor WooCommerce 3.0. Succes met testen!

Was dit artikel nuttig?

Laat het ons weten en geef je rating!

Gemiddeld 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Nog geen stemmen, wees de eerste die dit artikel waardeert!

2 reacties op “Wat is nieuw in WooCommerce 3.0?”

  1. Hallo Theo, het is redelijk waarschijnlijk dat je theme niet helemaal compatible is met WooCommerce 3.0.
    Kijk even of er een update voor je theme beschikbaar is.
    Heb je een maatwerk theme dan moet je ontwikkelaar er naar kijken.
    Succes, Robbert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *