Meteen naar de inhoud

Nieuw in WordPress 2.9: media embedding

In de voorgaande delen van deze serie liet ik je al zien hoe je kunt profiteren van de nieuwe WordPress image editor en hoe de post thumbnail werkt. In dit derde deel laat ik je zien hoe je de functie voor het ‘embedden van media’ kunt gebruiken. Ofwel, in beter Nederlands: hoe kun je op eenvoudige wijze video en afbeeldingen toevoegen aan je berichten.

In de oudere versies van WordPress moest je naar de html weergave van je editor schakelen en daar de nodige code invoegen. Of een plugin gebruiken. En vooral dat html code scherm schrikt veel gebruikers nogal eens af. Daar is nu iets op bedacht: media embedding! Het goede nieuws: het is supersimpel te gebruiken. Het slechte nieuws: het werkt niet voor alle denkbare websites, maar voor een nog wat beperkte lijst die de zogenaamde ‘oEmbed‘ techniek ondersteunt.

Laten we eerst eens kijken hoe eenvoudig je de nieuwe techniek kunt gebruiken:

Dit is alles wat je in je bericht hoeft te plaatsen om een YouTube video te tonen. Neem gewoon de letterlijke url over:

Uiteraard gebruik je de url voorhet filmpje dat je zelf wilt tonen, maar ik neem aan dat je dat begrijpt. Zet de url op een aparte regel! Het resultaat is als volgt:

Of je bericht het ‘geëmbedde’ (oh jee, wat een Nederlands toch hier!) bestand herkend is afhankelijk van twee zaken:
1. Om veiligheidsredenen moet de betreffende website op de zogenaamde ‘whitelist’ staan.
2. Er is een instelling in je site configuratie (instellingen / media). Het vinkje moet hier aan staan, hetgeen standaard het geval is wanneer je een upgrade uitvoert naar een 2.9.x versie.

Die zogenaamde ‘whitelist’ waar ik hierboven over schreef bevat momenteel onder andere YouTube, Vimeo, Flickr en Google video. Er zijn overigens nog meer sites die ondersteund worden, maar die zijn in Nederland wat minder gangbaar. Je kunt ook de hele whitelist even bekijken. Op dezelfde pagina kun je ook lezen hoe je het opnemen van media kunt ondersteunen die wel of geen oEmbed ondersteunen. Maar voordat je daaraan begint: voor beginners is het dan vaak eenvoudiger om gewoon een stukje aangeboden html code te plakken in het bericht. Maar al met al is dit ook met de huidige ondersteuning een nuttige aanvulling, het opnemen van video’s wordt nu wel heel eenvoudig. Ik ben benieuwd of de buma/stemra er ook zo blij mee is…

Een Flickr gallery voeg je ook heel eenvoudig toe, gewoon de url erin plakken!

WordPress Pumpkin

Was dit artikel nuttig?

Laat het ons weten en geef je rating!

Gemiddeld 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Nog geen stemmen, wees de eerste die dit artikel waardeert!

1 reactie op “Nieuw in WordPress 2.9: media embedding”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *