Meteen naar de inhoud

Wat is er Nieuw in WordPress 3.8?

Het is nog maar kort geleden dat WordPress 3.7 werd gereleased. En nu is er alweer versie 3.8. Wat is er nieuw in WordPress 3.8? Moet je direct updaten of beter nog even wachten? In dit artikel geef ik je de antwoorden.
In een recent artikel schreef ik al wat uitgebreider over de nieuwe functies van WordPress 3.8. En het is nog sneller gegaan dan verwacht. Juist omdat het artikel toen al aankondigde dat het aantal wijzigingen vrij fors is. Dat artikel kun je hier teruglezen. Omdat er sinds die eerste beta versie inhoudelijk niet al te veel meer gewijzigd is, beperken we ons hier tot het benoemen van de hoogtepunten.

Twnety Fourteen WordPress 3.8

Nieuw in WordPress 3.8

  • Een nieuw Standaard theme, 2014 (Twenty Fourteen). De een spreekt het aan, de ander vindt het verschrikkelijk. Maar ach, dat standaard theme gebruik je in de praktijk toch nauwelijks, want je wilt niet dat jouw site er hetzelfde uit ziet als die van duizend anderen. Wat leuk is aan Twenty Fourteen is dat je je favoriete content zelf in de spotlight op de homepage kunt plaatsen. Daarnaast bevat het theme drie widget gebieden.
  • Het uiterlijk van de WordPress backend / de WP-Admin, is behoorlijk op de schop gegaan. Gelukkig zitten de functies nog wel op dezelfde plaats. Maar het is toch wel even wennen! Het nieuwe design kent meer contrast en een ander lettertype. Ook kun je zelf kleuren aanpassen in de backend, er zijn 8 verschillende kleurenschema’s beschikbaar, die je per gebruiker kunt instellen.
  • WordPress 3.8 nieuwe backend interface

  • Verder zien we dat dezelfde backend ook verder geoptimaliseerd is. Er wordt meer gebruik gemaakt van vector-gebaseerde iconen, zodat de backend van de nieuwe versie er beter uit ziet op mobiele toestellen en ook sneller zou moeten zijn
  • Het werken met widgets is vereenvoudigd. Dat wil zeggen, de wijze waarop je dat in de backend doet is aangepast. En eerlijk gezegd is dat wel een verbetering. Want zeker voor websites met veel verschillende sidebars / widgetgebieden was de oorspronkelijke weergave onhandig.
  • Het werken met themes is ook weer verder aangepast. Je kunt nu eenvoudig meer details opvragen van een theme dat al geïnstalleerd staat op je systeem. Van daaruit kun je het Theme Voorbeeld bekijken en/of het theme activeren.
    WordPress 3.8 Theme Details

Direct updaten naar WordPress 3.8?

Dat ligt er maar aan. Wanneer je vaker op deze site komt dan weet je dat ik voorstander ben van het ‘tijdig’ updaten van je WordPress versie. Dat geldt ook nu, maar persoonlijk vind ik dit een forse update. De kans op foutjes is dan ook best aanwezig. Zorg voor backups van zowel je bestanden als je database voordat je gaat updaten!

Door de wat forsere wijziging in de WordPress backend is het vooral de vraag of alle plugins, en dan met namen de backend-functies, goed blijven werken. Neem geen onnodig risico en gebruik indien mogelijk een testomgeving om de update even te testen!

Webdesigners die WordPress sites onderhouden voor hun klanten zullen minder blij zijn met het toch wel grote aantal updates van dit jaar. Vaak betalen klanten een vast tarief per jaar en dit jaar blijven we aan de gang met het bijwerken van alle systemen. En ja, er is inderdaad ook weer werk aan de winkel voor de WordPress schrijvers onder ons…

Voor de ontwikkelaars onder ons: op detailniveau is er nog veel meer aangepast natuurlijk. De volledige lijst vind je hier op de WordPress Codex.

Problemen bij je update? Deel het hier met andere gebruikers!

Was dit artikel nuttig?

Laat het ons weten en geef je rating!

Gemiddeld 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Nog geen stemmen, wees de eerste die dit artikel waardeert!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *