Meteen naar de inhoud

Wat is er Nieuw in WordPress 4.4?

Nieuw in WordPress 4.4

Toen ik 6 jaar geleden begon met WordPress kon ik niet vermoeden dat het platform zo groot zou worden. Destijds zaten we op versie 2.7 of zo. En een fatsoenlijk menu toevoegen of een afbeelding plaatsen bij elk blog bericht was er al niet bij. Of je had een plugin nodig. Nu staat WordPress 4.4 voor de deur en net zoals altijd kijken we ook nu weer naar de nieuwe functies.

REST API nu in de Core

De WordPress wereld staat een beetje op z’n kop doordat de WordPress REST API in de Core wordt opgenomen. In versie 4.4 verzorgt met de eerste helft van deze wijziging. Boeiend! Zul je als gewone gebruiker denken. Dat klopt, want het is bij uitstek functionaliteit die benut wordt door ontwikkelaars. Zeggen we het op een super vereenvoudigde wijze dan biedt de REST API een methode om programma’s op eenvoudige wijze met elkaar te laten communiceren. Met andere woorden, ontwikkelaars kunnen data ophalen vanuit WordPress en er ook iets naartoe schrijven. Deze mogelijkheid bestaat overigens al langer, maar dan via een plugin. Nu wordt deze functionaliteit onderdeel van WordPress zelf en ontwikkelaars zijn dan ook super enthousiast.

Gebruikers zal het een zorg zijn voorlopig. Maar je kunt natuurlijk wel aanvoelen dat het veel mogelijkheden tot integratie met andere systemen zal bieden. Er kan zó veel mee dat het de wijze waarop met WordPress gewerkt wordt in de toekomst drastisch kan wijzigen. Kán. Zover is het nog niet.

Twenty sixteen theme

Normaal gesproken draagt het nieuwe theme de naam van het jaar waarin het beschikbaar komt. Dit keer zal dat iets eerder zijn want WordPress 4.4 komt nog in 2015 op de markt. En naar het standaard WordPress theme wordt altijd uitgekeken. Vanwege de gebruikte technieken en omdat het toch altijd een theme is dat we op vele websites tegen zullen komen.

wordpress theme twenty sixteen

Het nieuwe theme ziet er in ieder geval weer strak en zakelijk uit en kan voor veel verschillende websites ingezet worden. Ongetwijfeld zullen er ook al weer snel tutorials verschijnen waarmee je het theme helemaal naar je hand kunt zetten. In een theme als deze moet je niet veel toeters en bellen verwachten. Eenvoud, het volgen van de WordPress standaarden, goede code en snelheid staan voorop.

Het nieuwe theme is al te downloaden op WordPress.org, maar dan moet je ook de beta van WordPress 4.4 gebruiken. Even wachten tot de officiële release rond 8 december a.s. als je het theme in productie wilt gebruiken.

oEmbed voor WordPress zelf

WordPress gebruikte de oEmbed techniek al langer, want je kon er dit soort dingen mee doen. Neem eenvoudig een tweet of filmpje op in je berichten door één eenvoudige link te plakken in je tekst. Zoals in dit voorbeeld:

En nu ondersteunt WordPress de oEmbed techniek zelf ook. WordPress wordt een oEmbed ‘provider’ zoals dat heet, waarmee je een verwijzing kunt maken naar een ander WordPress bericht of pagina. Je doet dat door een link naar je website tussen < embed > code op te nemen. (zonder de spaties, maar die staan er hier in om te voorkomen dat mijn uitleg hier wordt omgezet in een daadwerkelijke embedding van een ander artikel, zodat deze website is omgezet naar WordPress 4.4. Het gaat er bijvoorbeeld als volgt uit zien:

wordpress 4.4 oembed

Hiermee kunnen WordPress berichten eenvoudig worden opgenomen in andere WordPress websites of andere sites die oEmbed ondersteunen.

Responsive afbeeldingen

Ook nieuw in WordPress 4.4 is een betere ondersteuning van responsive afbeeldingen. Door gebruik te maken van ‘srcset’ kunnen theme en plugin ontwikkelaars hier gebruik van maken. De browser zal vervolgens automatisch de afbeelding in de best passende resolutie selecteren. Dat scheelt bandbreedte en is een echte verbetering voor mobiel gebruik.

Wil je zelf weten hoe je de nieuwe functies voor Responsive afbeeldingen kunt benutten lees dan meer op de WordPress developer blog.

Meer voor ontwikkelaars

Zoals al genoemd, ontwikkelaars zijn blij met deze nieuwe versie. Zo hebben terms en taxonomies nu ook metadata gekregen en is hiervoor onder andere de tabel wp_termmeta toegevoegd.
Daarnaast zijn er wijzigingen in het comment (reacties) systeem en gaat dat meer lijken op de wijze waarop met reguliere posts (berichten) wordt gewerkt. Voor de gebruiker zijn dit zaken die niet direct in het oog springen, maar het stelt ontwikkelaars in staat om WordPress steeds meer in te zetten als een applicatie framework.

Is er dan nog wat te wensen over? Ja, natuurlijk. Ik verwacht persoonlijk niet dat WordPress er snel voor zal kiezen, maar het feit dat je voor een meertalige website een hele lading plugins moet gebruiken vind ik echt een minpunt.
Wat mis jij in WordPress?

De nieuwe versie verschijnt op of rond 8 december 2015!

Was dit artikel nuttig?

Laat het ons weten en geef je rating!

Gemiddeld 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Nog geen stemmen, wees de eerste die dit artikel waardeert!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *