Meteen naar de inhoud

Wat is er nieuw in WordPress 4.7?

wat is nieuw in wordpress 4.7

WordPress 4.7 is beschikbaar! Net als altijd heb ik ook nu alle wijzigingen weer voor je op een rijtje gezet. Lees snel verder en ontdek de nieuwe functies!

Nieuw 2017 theme

Het meest in het oog springend is het nieuwe 2017 theme. Zoals de laatste jaren gebruikelijk komt er eens per jaar een nieuw standaard theme uit. Het komende jaar doen we het met 2017, een clean business theme. Waarbij de aandacht is verlegd van blogs naar een business website. Opvallend, maar niet onlogisch gezien de ontwikkeling die WordPress zelf heeft doorgemaakt. Toch is 2017 ook nog steeds prima als blog theme te gebruiken.

Ook opvallend aan het nieuwe theme: het ondersteunt het gebruik van video in de header! Je kunt hiervoor je eigen mp4 video gebruiken of zelfs een video op YouTube of Vimeo benutten! Let wel op de copyright regels wanneer je iets van Youtube plukt. Je mag uiteraard niet zo maar alles gebruiken op je eigen website.

Wat WordPress verder voor het eerst heeft toegevoegd is wat ‘demo content’, zodat je niet helemaal met een blanco website hoeft te beginnen. Een goede stap om het beginners makkelijker te maken. Zo wordt er bijvoorbeeld een heel rijtje pagina’s aangemaakt. Uiteraard gebeurt dit alleen in een nieuwe, verse WordPress installatie.

wordpress 4.7 demo content
WordPress maakt vanaf versie 4.7 een rijtje pagina’s aan in een nieuwe installatie

CSS Wijzigen in de Customizer

Persoonlijk ben ik nog steeds geen fan van de customizer, maar het aantal mogelijkheden wordt wel steeds verder uitgebreid. Zo kun je nu rechtstreeks CSS wijzigen in een theme dat je aan het bewerken bent. Dit geldt ook voor de preview op het moment dat een (nieuw) theme nog niet actief is. Deze nieuwe functie voorkomt dat je als beginner direct in de weer moet met het maken van een Child theme en is voor die groep daardoor een welkome aanvulling.

wordpress customizer css

Een andere opvallende wijziging zijn de Edit Shortcuts. Hierboven zie je een voorbeeld. De kleine potloodjes geven je de mogelijkheid de inhoud direct daar aan te passen. Het is dan niet langer nodig het betreffende veld elders in de customizer op te zoeken. Je theme moet door de ontwikkelaars wel geschikt gemaakt worden om de Edit Shortcuts te kunnen benutten. Het Twenty Seventeen theme ondersteunt dat uiteraard al.

Wijzigingen in de Editor

Er zijn enkele kleine, subtiele wijzigingen in de editor doorgevoerd. Zo is de dropdown waar je bijvoorbeeld koppen kiest, naar boven verplaatst. Zodat deze altijd zichtbaar is. De knop tbv onderstrepen is verdwenen. Geen probleem, want die moet je toch niet gebruiken. Onderstreepte tekst betekent immers een link. De knoppen voor een horizontale lijn en het doorhalen (strikethrough) zijn verplaatst naar beneden. Hieronder zie je de oude en nieuwe situatie.

wordpress 4.7 editor

Tenslotte toont WordPress 4.7 bij een hover over de knoppen ook de toetsenbordcombinatie die je kunt gebruiken. Zoals Cntrl-K voor het maken van een link.

Taal instellen per gebruiker

Het is nu mogelijk om de taal van de beheerder af te laten wijken van hetgeen bezoekers zien (de frontend). Dat is handig weet ik, want het werken in een Franstalige versie van WordPress kost anders best wat moeite. Deze nieuwe functie lost dat probleem voor je op.

wordpress 4.7 taal per gebruiker

Je kunt overigens alleen maar kiezen uit talen die daadwerkelijk geïnstalleerd zijn. Het is niet mogelijk elke willekeurige taal hier te kiezen, maar Engels is altijd beschikbaar.

Pdf thumbnail

WordPress 4.7 zou als het goed is een thumbnail (afbeelding) van de eerste pagina moeten gaan tonen van pdf bestanden die je aan de media bibliotheek hebt toegevoegd. Ik heb deze functie in de Release Candidate versie echter nog niet terug gezien. Even afwachten of het uiteindelijk toch in de definitieve versie terecht komt.

Belangrijk is dat het ook in WordPress 4.7 nog steeds niet mogelijk is de Media Bibliotheek in te delen in mappen en/of categorieën. Dit zou toch eigenlijk echt wel eens aangepakt moeten worden.

Wijzigingen voor ontwikkelaars

Zoals in elke release zijn er ook nu weer de nodige wijzigingen die interessant zijn voor de programmeurs onder ons.

In WordPress 4.7 wordt het voor ontwikkelaars mogelijk om zelf ‘bulk acties’ te ontwerpen. Een mogelijk voorbeeld van zo’n toepassing zie je in het scherm hieronder. Dit maakt dus geen deel uit van de release zelf, maar de ontwikkelaars krijgen de tools in handen om dit soort functies zelf toe te gaan voegen.

wordpress 4.7 bulk acties

Overige wijzigingen:

  • Post Type templates stellen ontwikkelaars in staat om – net als bij page type templates – een speciaal template te koppelen aan een post type.
  • Er wordt een vervolg gegeven aan de WP REST API, waardoor het uitwisselen van data tussen WordPress en andere systemen, eenvoudiger wordt.

WordPress 4.7 is een behoorlijk uitgebreide update en ik raad je aan je website eerst te testen voordat je in live de update uitvoert. Dit artikel geeft een samenvatting van de belangrijkste aanpassingen. Voor ontwikkelaars die echt alles willen weten heeft WordPress deze overzichtspagina gemaakt met links naar veel meer details

Tenslotte: WordPress heeft aangekondigd om SSL belangrijk te gaan maken in 2017. Nog niet in deze WordPress 4.7 release, maar het komt eraan. Lees er hier meer over.

Was dit artikel nuttig?

Laat het ons weten en geef je rating!

Gemiddeld 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Nog geen stemmen, wees de eerste die dit artikel waardeert!

2 reacties op “Wat is er nieuw in WordPress 4.7?”

  1. Je bent er snel bij Robbert! Lijkt me een heel nuttig boek. Fijn om met je inhoudsbeschrijving vast te kunnen stellen dat ik het ontgroeid ben. Nu vraag ik me af of ik voor de finesses met CSS etc. nog steeds terecht kan in je boek WordPress Themes Wijzigen voor Beginners. Op een lokale WordPress-installatie (InstantWP) merkte ik dat CSS kuren vertoont en alweer wat abstracter is. Dank!

  2. Hallo Peter,
    Ik kan jouw kennisniveau natuurlijk moeilijk beoordelen, maar het e-book ‘WordPress themes wijzigen’ is zonder meer een goede volgende stap op het moment dat je de beginnersfase bent ontgroeid.
    hartelijke groet,
    Robbert Ravensbergen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *