Meteen naar de inhoud

Wat is er nieuw in WordPress 5.0?

nieuw in wordpress 5

Hij is er! Het heeft even geduurd, maar WordPress 5.0 is vandaag vrij gegeven. Updaten maar! Ho ho, niet zo snel dit keer! In dit artikel laten we je zien wat er is gewijzigd en wat daarmee aan de hand is. 

 

WordPress 5.0 is een mijlpaal

Het is niet voor niets dat het zó lang geduurd heeft voordat we van 4.9 naar 5.0 zijn gestapt. Dat heeft alles te maken met de komst van Gutenberg, een geheel nieuwe editor die de bestaande WordPress editor vervangt. En dat heeft behoorlijk grote impact. Neem dus eerst dit artikel goed door voordat je je website gaar bijwerken naar WordPress 5.0!

De komst van de nieuwe editor is een echte mijlpaal. Dat wat nooit mogelijk was in de standaard editor kan nu ineens wel: je blog berichten fatsoenlijk opmaken.

Doordat dit nooit kon werd er vrijwel altijd uitgeweken naar professionele page builders, zoals Wp Bakery, Elementor en Beaver Builder. Die oplossingen behouden overigens nog steeds hun nut, want voorlopig gaat Gutenberg lang zo ver niet als dit soort page builders. Maar toch, Gutenberg is een grote stap in de goede richting daar waar het gaat om het opmaken van bijvoorbeeld je blog berichten.

 

Hoe werkt Gutenberg?

In een vorig artikel over Gutenberg liet ik je al het nodige zien. De nieuwe editor werkt met blokken, die je onder en naast elkaar kunt positioneren. Wat vooral opvalt is dat het uiterlijk flink anders is geworden.

wordpress 5.0 nieuwe editorDe werking is vrij intuïtief, maar het is allemaal wel net even anders dan je gewend bent. Wat ook opvalt is dat de Nederlandse vertaling gewoon nog niet af is. Dat is niet voor iedereen een probleem, maar vooral onder de wat oudere groep gebruikers juist wel. Hopelijk wordt dit snel opgelost.

Aan de rechterzijde van het scherm had je altijd opties om je artikel te publiceren, categorieën en tags in te stellen, etc. Die rechter sidebar is er nu nog steeds, maar het heeft wel een ander uiterlijk gekregen.

sidebar in de gutenberg editor

Ben je eenmaal je teksten aan het tikken dan valt op dat de knoppenbalk bovenin er nog wel is, maar deze is uitgekleed. Er staan minder knoppen en een gedeelte van de opties verschijnt aan de rechterzijde. Tekst is nu, net als bijvoorbeeld een afbeelding, een ‘blok’ geworden. En van elk blok dat je toevoegt aan je bericht of pagina verschijnen de instellingen aan die rechterzijde.

wijzigingen in wordpress 5.0

 

Ook zie je in de knoppenbalk dat er opties zijn bij gekomen voor het werken met de blokken. Ook die zijn nog in het Engels op dit moment.

Links bovenin zit een knop om blokken toe te voegen. Wil je afbeeldingen opnemen in je tekst dan ga je dus een nieuw blok plaatsen.

blok plaatsen in wordpress 5

Je kunt de blokken eenvoudig plaatsen en verslepen om het gewenste resultaat te bereiken. Overigens, is er vanuit de hoek van ‘usability’ nogal veel kritiek op de nieuwe Gutenberg editor in WordPress 5.0. Want wanneer je om wat voor reden dan ook niet goed met een muis overweg kunt dan heb je in WordPress 5 een probleem ten opzichte van de vorige versies.

Plaatsen we een nieuw blok ten behoeve van een afbeelding, dan verschijnen de instellingen daarvan ook weer aan de rechterzijde.

wordpress 5 afbeeldingen plaatsen

Er zijn een aantal verschillende blokken standaard beschikbaar in WordPress 5.0. Daarmee kom je al een heel eind. De verwachting is dat plugin bouwers het aantal mogelijkheden snel zal gaan uitbreiden.

 

Mooi toch?

Zeker, en het gaat ook absoluut een verbetering zijn. In de (nabije) toekomst. Maar nu komt iedereen wel van een bestaande situatie af. Heb je daarbij altijd gewerkt met eenvoudige themes en niet al te complexe plugins dan zijn er weinig problemen te verwachten. Maar vaak is dat niet het geval en blijken functies meer in elkaar verweven te zijn dan je vooraf verwacht. Vooraf testen is dus essentieel! Verderop daar nog meer over.

 

Wat is er verder nieuw in WordPress 5.0?

Dat valt nogal mee. Door de impact van Gutenberg is ervoor gekozen om daarnaast niet al te veel wijzigingen toe te voegen. Wat wel nieuw is in deze release in het nieuwe Twenty Nineteen theme. De nieuwe standaard themes maken altijd optimaal gebruik van de nieuwe WordPress versie. En dit theme is er door het eenvoudige design ook weer eentje die velen zal aanspreken. Bovendien maakt het natuurlijk al optimaal gebruik van de Gutenberg editor.

twenty nineteen wordpress theme

 

Voor jou als eindgebruiker is dat het wel. Ontwikkelaars kunnen hun hart ophalen aan Gutenberg en zelf herbruikbare blokken gaan ontwikkelen.

 

Wel of niet updaten naar WordPress 5.0?

Dat is nu de vraag. Je bent nieuwsgierig naar de nieuwe mogelijkheden natuurlijk. Maar heb je een bedrijf te draaien dan wil je niet je website zo maar plat gooien. Om die reden kun je het beste te werk gaan in een kopie testomgeving van je website. Die kun je bijvoorbeeld lokaal op je eigen pc/mac draaien met een tool zoals Xampp. Vind je dat te complex dan biedt je provider ook vaak mogelijkheden om te testen op een subdomein. Ga in ieder geval niet gokken dat het ‘wel mee zal vallen’, zeker niet als je website belangrijk voor je is!

In je testomgeving zorg je er eerst voor dat je van alle plugins en je theme de laatste versies installeert. Controleer of alles nog goed draait. Zo ja, dan ga je daarna updaten naar WordPress 5.0 en doe je alle controles opnieuw. Kijk daarbij niet alleen naar de voorkant van je website, maar juist ook naar de functies in de wp-admin die je regelmatig gebruikt.

Gebruik rustig de tijd om te testen. En tegen de tijd dat je zover bent zal ongetwijfeld WordPress 5.01 of 5.02 al beschikbaar zijn en zijn de eerste foutjes eruit gehaald. Kortom, start de voorbereidingen, maar laat je niet gek maken. Ja. je móet over naar WordPress 5.0, maar daar kun je best een paar weken voor uittrekken en hoef je de kerst niet door te laten verpesten.

Binnenkort verschijnt een (gratis) e-book waarin je alle ins- en outs van de nieuwe editor leert kennen! Ben je nog niet ingeschreven op de WordPress Nieuwsbrief, doe dat dan hier direct alsnog. Je ontvangt dan het gratis e-book over WordPress 5 nog in december!

 

Ik heb een support contract lopen voor WordPress. Wat nu?

Heb je bij ons een onderhouds- en supportcontract afgesloten voor je WordPress website? Ga dan vooral niet zelf updaten! Wij nemen die last bij je uit handen en nemen contact met je op voor de vervolgstappen. Gezien de impact die WordPress 5.0 heeft, kan dat iets langer duren dan normaal. Wil je de updates liever ook gecontroleerd laten uitvoeren? Dat kan natuurlijk. Neem contact met ons op en we bespreken graag de mogelijkheden met je.

Was dit artikel nuttig?

Laat het ons weten en geef je rating!

Gemiddeld 5 / 5. Aantal stemmen: 2

Nog geen stemmen, wees de eerste die dit artikel waardeert!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *