Meteen naar de inhoud

Wat is er nieuw in WordPress 5.1?

nieuw in wordpress 5.1

We zijn amper bekomen van de stap naar WordPress 5 en daar is alweer een nieuwe versie. WordPress 5.1! Het goede nieuws is dat deze versie niet zo ingrijpend is in het aantal wijzigingen. Maar laten we snel verder kijken: wat is er nieuw in WordPress 5.1?

De volgende stap voor Gutenberg

De introductie van Gutenberg heeft een behoorlijke impact. Nog lang niet alle websites zijn in staat ermee te werken. Gelukkig is er dan nog de classic editor waar je op terug kunt vallen, totdat je voldoende tijd en middelen hebt gehad om de updates op de juiste manier toe te passen. Want Gutenberg is een blijvertje, zoveel is wel duidelijk.

In WordPress 5.1 zien we dan ook verdere verbeteringen in de Gutenberg editor

  • Performance verbeteringen, de editor zal sneller starten
  • Tijdens het typen in de editor zul je minder vertraging ervaren

In de volgende WordPress release (versie 5.2 is al aangekondigd) zullen we verdere inhoudelijke verbeteringen van de Gutenberg editor gaan zien.

Site health

De grootste wijziging in WordPress 5.1 is de ‘Site health check’ die het systeem uitvoert. WordPress controleert met welke versies van de onderliggende systeemsoftware je werkt, zoals bijvoorbeeld PHP en Mysql. Gebruik je oude versies dan krijg je daarover een waarschuwing. Neem in dat geval contact op met je hosting provider en vraag naar het beleid met betrekking tot updates. Vanzelfsprekend is het belangrijk dat deze versies voldoende actueel zijn om je website veilig te houden.

Deze aanpassing van WordPress stamt in feite af van deze plugin.

wordpress 5.1 warning

Vreemd genoeg meldt WordPress wel dat je een oude versie gebruikt van PHP, maar nog níet welke. En dat was natuurlijk een wel heel eenvoudig en nuttige aanvulling geweest.

Aanvullend gaat WordPress bij het installeren van een plugin controleren of je aan de PHP-vereisten voldoet om die plugin te installeren. Is dat niet het geval dan kun je de plugin niet toevoegen.

Aanpassingen voor ontwikkelaars

Functioneel gezien was dat het en valt de impact van WordPress 5.1 erg mee. Voor ontwikkelaars zijn er meer aanpassingen:

  • WordPress heeft een speiale functie genaamd Multisite, waarmee het mogelijk is om meerdere WordPress websites in één omgeving te beheren. Ten behoeve van deze functie is er extra een tabel toegevoegd aan de database, waarin Multisite gerelateerde data wordt opgeslagen
  • De Javascript reorganisatie, waarmee al begonnen was, wordt vervolgd met een nieuw Javascript build proces.
  • De Cron API is aangepast. De Cron handelt geautomatiseerd processen af voor je WordPress website en heeft een aantal nieuwe functies gekregen
  • Diverse kleinere aanpassingen. Wil je de volledige lijst nog eens nakijken, lees dan hier verder.

Conclusie?

Een zowel functioneel als technisch gezien lichte WordPress update. Dan nog is het altijd even oppassen geblazen. Zorg minimaal voor een volledige backup inclusief je database voordat je gaat updaten. Ben je in de gelegenheid dan is vooraf updaten in een testomgeving altijd beter.

Was dit artikel nuttig?

Laat het ons weten en geef je rating!

Gemiddeld 4.5 / 5. Aantal stemmen: 2

Nog geen stemmen, wees de eerste die dit artikel waardeert!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *