Meteen naar de inhoud

Wat is er nieuw in WordPress 5.2

nieuw in wordpress 5.2

WordPress 5.2 is zojuist vrij gegeven. Zoals bij elke nieuwe release kijken we ook deze keer weer naar de wijzigingen. Kortom, wat is er nieuw in WordPress 5.2?

Met de komst van WordPress 5.1 zagen we al dat er nieuwe ‘beheersfuncties’ aan WordPress toegevoegd waren, die de gebruiker zullen gaan helpen om de website ook technisch gezien gezond te houden. Deze nieuwe versie zet daarin een volgende stap. Ook zien we in WordPress 5.2 de nodige aanpassingen aan de Gutenberg editor.

wordpress 5.2 update gelukt
Het scherm dat je ziet nadat je de update naar WordPress 5.2 hebt uitgevoerd biedt ook een overzicht van de wijzigingen in deze versie

Site Health in WordPress 5.2

Je vindt deze functie in het WordPress menu onder Gereedschap (tools). In de Nederlandse versie heet deze ‘sitediagnose‘ en dat is best een aardig gekozen term. Je WordPress website wordt geanalyseerd en je krijgt suggesties voor zaken die je mogelijk kunt verbeteren op technisch vlak.

wordpress 5.2 site diagnose

WordPress toont enkele voor de hand liggende zaken, zoals theme en plugin updates. Maar ook is de kans vrij groot dat je een PHP update suggestie krijgt. En voordat we nu allemaal massaal onze providers gaan bellen om te vragen naar die update, kijk even iets verder. WordPress laat hier helaas niet zien op welke PHP-versie jouw website draait en doet ook geen suggestie naar welke versie je dan toe zou moeten. Zo weet ik bijvoorbeeld dat de website waar deze melding verscheen draait op PHP7.1. Vermoedelijk ziet WordPress ons graag updaten naar versie 7.3. In het control panel van je hosting provider kun je dat meestal wel zien. Draait jouw website nog op PHP 5.6? Dan is het echt tijd om te upgraden.

Nu was onze lijst met suggesties hier redelijk leeg, maar afhankelijk van de status van jouw website zou je hier ook suggesties kunnen zien over bijvoorbeeld:

  • SQL server versie
  • Https (is er een SSL certificaat aanwezig)
  • Werken de achtergrond updates correct (zodat de eerstvolgende minor update naar 5.2.1 automatisch geinstalleerd wordt)
  • Staat de debug mode uitgeschakeld

En nog meer controles.

Op dezelfde pagina kun je rechts boven ook op ‘Informatie’ klikken. Hiermee kom je op een ander tabblad dat veel achtergrond informatie geeft over jouw WordPress installatie.

wordpress 5.2 site informatie

Ook nu kun je op de pijltjes klikken om meer informatie op te vragen. Deze informatie kan van pas komen voor bijvoorbeeld plugin ontwikkelaars of hosting providers, wanneer ze de oorzaak van een probleem zoeken. Om die reden is er ook een knop aanwezig, waarmee je in één keer alle status informatie kunt kopiëren.

 

Beveiliging tegen PHP fouten

Deze functie, PHP error protection genoemd, is echt een life saver! Heb jij het wel eens mee gemaakt dat je WordPress website ineens totaal onbereikbaar werd en alleen nog een blanco scherm toonde? Dan had je waarschijnlijk te maken met PHP fouten. En zie dat dan maar eens op te lossen, als je niet eens meer kunt inloggen in je eigen website. De nieuwe functie beveiligt je hiertegen. Komt een dergelijke fout voor, dan zal WordPress de plugin(s) die het probleem veroorzaken tijdelijk uitschakelen. Een soort ‘quarantaine’ eigenlijk, waardoor je nog steeds kunt inloggen in je website en het probleem kunt oplossen. De beheerder van de website ontvangt overigens een e-mail wanneer een dergelijk PHP-probleem optreedt.

Ik heb de functie zelf nog niet zien werken, maar onderstaande afbeelding, afkomstig van WordPress.org, toont de nieuwe ‘WordPress recovery mode‘ in actie. Zie je iets dergelijks verschijnen dan weet je dus dat je actie moet ondernemen.

wordpress 5.2 recovery modeDit is absoluut een nuttige aanvulling en maakt het jou makkelijker om problemen in je website op te lossen!

Hoewel de kans op problemen die je niet kunt oplossen met de komst van deze functie afneemt, adviseren we je toch nog steeds om bij kritische websites een testomgeving te gebruiken en daarin alle updates eerst te testen.

 

Verbeteringen in de Gutenberg editor

Ook in deze versie zien we verdere aanpassingen in de Gutenberg editor. Nog niet iedereen is eraan gewend en veel bestaande websites gebruiken de classic editor nog. Maar ‘Gutenberg is here to stay’ en steeds meer WordPress themes maken er actief gebruik van. In WordPress 5.2 is het volgende aangepast:

  • Snelheidsverbeteringen zijn doorgevoerd
  • De media en tekstblokken zijn verbeterd
  • De functies om een afbeelding of blok qua afmetingen te wijzigen zijn verbeterd

 

Verdere wijzigingen voor ontwikkelaars

De overige aanpassingen zijn interessant voor WordPress programmeurs

Heb je een vraag of opmerking over de nieuwe WordPress versie? Laat het ons weten in een reactie hieronder.
Veel plezier met WordPress 5.2!

 

 

Was dit artikel nuttig?

Laat het ons weten en geef je rating!

Gemiddeld 5 / 5. Aantal stemmen: 3

Nog geen stemmen, wees de eerste die dit artikel waardeert!

1 reactie op “Wat is er nieuw in WordPress 5.2”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *