Meteen naar de inhoud

Wat is nieuw in WordPress 5.5

nieuw in wordpress 5.5

Het duurde even dit keer, maar daar is dan toch de release van WordPress 5.5! Midden in de vakantieperiode. Erg handig is dat niet. Vooral niet omdat sommige hosting providers de release automatisch zullen installeren. En de upgrade naar WordPress 5.5 is niet zonder risico, maar daarover verderop meer. Laten we eerst bekijken wat er nieuw is in WordPress 5.5. Zoals altijd zetten we de wijzigingen voor je op een rijtje.

Wat is er nieuw in WordPress 5.5? De aanpassingen op een rijtje:

Aanpassingen in de Gutenberg editor

Net als bij voorgaande versies van WordPress wordt er zwaar ingezet op het steeds verder verbeteren van de Gutenberg editor. En waar ik in het begin sceptisch was over de (destijds) beperkte mogelijkheden, is dat inmiddels echt de goede kant op gegaan. Gutenberg ‘is here to stay’. Zelf gebruik ik het ook steeds vaker. En sinds ik mijn website hier heb voorzien van een nieuw, snel WordPress theme, heb ik die zware page builders eigenlijk niet vaak meer nodig.

Wat is er voor Gutenberg nieuw in WordPress 5.5?

Block directory / blokken bibliotheek

Allereerst is er nu een geïntegreerde bibliotheek beschikbaar, waarmee je blokken kunt toevoegen aan je editor. Dat kon altijd al via plugins of via de WordPress website, maar op deze manier is het handig om direct te zoeken naar een beschikbaar blok wanneer er iets bij je ontbreekt. Net als voor plugins (de blokken zijn in feite plugins) geldt ook hier: overdaad schaadt, dus installeer alleen wat je echt nodig hebt.

Je vindt nieuwe blokken door te zoeken in je bibliotheek. Wordt er niets gevondden dan zal WordPress 5.5 zoeken naar installeerbare blokken.

Interface verbeteringen in de blok editor

De interface wijzigingen in WordPress 5.5 zijn vooral bedoeld om de bruikbaarheid te verbeteren, ook als je bijvoorbeeld minder goed ziet. Er zijn duidelijkere kaders en het contrast is verhoogd. Ook is het eenvoudiger geworden om met het toetsenbord te navigeren en eenvoudige taken uit te voeren zonder muis, zoals het selecteren van tekst.

De kaders en gewijzigde knoppen, zoals het plus-teken met zwarte achtergrond verhogen het contrast

‘Accessibility’ (‘Toegankelijkheid’ genoemd, en dan met name de bruikbaarheid door slechtzienden) was een groot kritiekpunt bij de release van WordPress 5.0. Het is dan ook goed om te zien dat die kritiek is opgepakt en dat er verbeteringen op dat vlak worden doorgevoerd.

Blok patronen (block patterns)

Blok patronen of Block patterns zijn nieuw in de Gutenberg editor. Het zijn veel voorkomende blokken met herbruikbare instellingen. Hiermee kun je de lay-out van een pagina of bericht sneller vormgeven. Denk bijvoorbeeld aan een indeling in twee of drie kolommen, twee knoppen naast elkaar of vooraf opgemaakte headers.

Je vindt de patronen aan de linkerzijde, wanneer je een nieuw blok wilt toevoegen. In het tabblad patronen zie je wat er beschikbaar is. Op dit moment is dat nog wat beperkt, maar ook hier kunnen we in toekomstige versies weer uitbreidingen verwachten.

Blok navigatie en verplaatsingen

De navigatie met blokken kan in Gutenberg nog wel eens als ‘irritant’ worden ervaren, vooral wanneer je een blok wilt verplaatsen naar een positie die buiten je directe scherm ligt (ver omhoog of omlaag dus). Ook is werken met ‘geneste blokken’ (een blok binnen een blok) vaak lastig. In WordPres 5.5 is dit wat verbeterd. Ik schrijf bewust ‘wat verbeterd’, want ik ben er nog geen fan van. Ook niet met deze wijzigingen. Maar misschien is het een kwestie van wennen.

In WordPress 5.5 kun je eenvoudiger een parent (hoofd) element selecteren.

Afbeeldingen direct bewerken in de editor

In WordPress 5.5 is het mogelijk om afbeeldingen direct vanuit het afbeeldingsblok te bewerken.

Basis wijzigingen aan je afbeelding kun je direct vanuit de editor doen in WordPress 5.5

Wat een beetje vreemd is, is dat je in de knoppenbalk van je blok eerst op ‘bijsnijden’ moet klikken en vervolgens krijg je ook andere opties te zien, zoals bijvoorbeeld roteren, het wijzigen van de verhoudingen van de afbeelding en inzoomen.

WordPress 5.5 gaat zelf updaten!

Wacht even, WordPress 5.5. gaat zelf updaten? Dat gebeurde toch al veel langer? Dat klopt, maar dat gold alleen voor (relatief) kleine updaates van WordPress zelf. Een grotere stap, zoals deze van WordPress 5.4.2 naar 5.5 wordt niet automatisch geïnstalleerd. En voorlopig blijft dat ook zo.

In WordPress 5.5 zullen in het vervolg wel plugin updates en theme updates automatisch geïnstalleerd (kunnen) worden. In eerste instantie schrok ik hiervan, want ik maak het nog wl eens mee dat een update een website stuk maakt. En als dat dan automatisch gebeurt heb je het niet direct in de gaten! Maar goed nieuws, de wijze waarop WordPress dit geïmplementeerd heeft bevalt mij eigenlijk wel. Je kunt per plugin aangeven of deze wel of niet automatisch bijgewerkt moet worden. Met wat ervaring weet je op een gegeven moment wel wat je wel en niet automatisch kunt laten gebeuren. Een update van WooCommerce op een werkende webshop zoou ik peroonlijk bijvoorbeeld nooit automatisch uitvoeren.

In het plugin scherm kun je automatische updates laten uitvoeren. Hier schakel je het ook weer uit.
Voor themes bestaat de automatische update functie ook!

Je kon dit overigens al eerder doen in WordPress, maar daarvoor moest je je configuratiebestand aanpassen. Vanaf nu is dat niet meer nodig.

Themes en plugins handmatig bijwerken

Ook nieuw in WordPress 5.5 is de wijze waarop je plugins en themes handmatig bij kunt werken. Wellicht herken je dat je in sommige gevallen met een FTP client aan de slag moest om een theme bij te werken of een plugin te vervangen. Dat hoeft nu niet meer. Je kunt een bestaand theme of plugin bijwerken door de nieuwe versie te uploaden, als ware het een nieuwe installatie.

wordpress 5.5 plugin upload

WordPress al herkennen dat het om een update gaat en geeft geen foutmelding meer. Je krijgt een melding dat de update herkend is en je kunt kiezen voor bijwerken of het afbreken van de update.

wordpress 5.5 plugin vervangen

Standaard XML sitemaps

Een XML sitemap is een belangrijk onderdeel van je website. Je vertelt ermee aan de zoekmachines wat de structuur is van je website. In WordPress 5.5 is een basisversie van deze functionaliteit opgenomen. En daar zit ook direct het probleem. Velen van jullie zullen al een plugin gebruiken voor zoekmachineoptimalisatie, zoals bijvoorbeeld die van Yoast. Dit soort plugins biedt dezelfde functionaliteit, maar dan met meer mogelijkheden. Dat maakt deze toevoeging voor veel gebruikers overbodig, totdat de functie verder wordt uitgebereid,

SEO plugins, zoals die van Yoast, schakelen daarom de XML sitemap functie van WordPress 5.5 uit. Gebruik je deze plugin of bijvoorbeeld All in One SEO dan hoef je zelf geen verdere actie te ondernemen.

Lazy loading van Afbeeldingen

Deze functie stond eigenlijk al gepland voor de vorige WordPress versie, maar heeft dat toen niet tijdig gehaald. En het is een belangrijke. ‘Lazy loading van afbeeldingen’ betekent dat afbeeldingen op je pagina’s pas geladen worden wanneer dat nodig is.

Vooral op langere pagina’s en berichten wordt nu eerst alles geladen en daarna getoond aan de bezoeker. Dat zorgt ervoor dat afbeeldingen al geladen worden terwijl de bezoeker helemaal nog niet op dat punt van de pagina is aangekomen. En gezien de tijd die de gemiddelde lezer tegenwoordig neemt – veel mensen ‘scannen’ een website op koppen – kan het zijn dat je lezer nooit onderaan de pagina komt.

Door afbeeldingen pas op een later moment te laden wordt de laadtijd die nodig is om een pagina op je scherm te tonen verkort. Scroll je langzaam verder naar beneden dan zal je het ‘lazy loading’ effect nauwelijks merken en zijn afbeeldingen tijdig te zien.

Op mobiel zal de ‘lazy loading’ techniek ervoor zorgen dat afbeeldingen bedoeld voor andere apparaten niet geladen worden. Dat scheelt je op mobiel zowel data als stroomgebruik.

Voorheen kon je dit ook al doen, maar had je een plugin nodig en/of extra code in je website. Een zeer nuttige toevoeging aan WordPress 5.5, die vrijwel alle WordPress websites een stukje sneller zal maken!

Technische wijzigingen

Veel aanpassingen in WordPress liggen meer ‘onder de motorkap’ en zijn al gebruiker niet altijd direct zichtbaar. Voor ontwikkelaars zijn ze echter wel van belang. Ook kunnen technische wijzigingen ervoor zorgen dat jouw website na de update misschien niet 100% goed meer werkt. Daarom raden we je zoals altijd aan om te zorgen voor een goede, volledige backup van zowel de hele WordPress installatie als je database.

Welke technische wijzigingen zijn er in WordPress 5.5?

  • WordPress kent nu ‘omgevingen’ (environments). Als ontwikkelaar kun je dat benutten om ervoor te zorgen dat bepaalde code bijvoorbeeld alleen op een productieomgeving wordt uitgevoerd. Hiervoor is de functie wp_get_environment_type() beschikbaar.
  • De dashicons bibliotheek is bijgewerkt, waardoor er 39 extra iconen in the blok editor beschikbaar zijn en 26 overige iconen.
  • De functies die templates laden kunnen nu argementen ontvangen. Hierdoor is het nu mogelijk om een complete array met data aan je template door te geven.
  • Problemen met Php compatibiliteit? WordPress 5.5 is nu beter in staat die problemen te herkennen.

Conclusie?

WordPress 5.5 is een volwaardige update en geen tussendoortje. Of je wel of niet direct moet updaten ligt aan het belang van je omgeving en de complexiteit ervan. Is je website van zakelijk belang dan adviseren we sowieso altijd de update eerst in een testomgeving uit te voeren.

Heb je hulp nodig hierbij of wil je het onderhoud van WordPress liever veilig uitbesteden? We helpen je graag! Neem contact op voor een vrijblijvende kennismaking!

Was dit artikel nuttig?

Laat het ons weten en geef je rating!

Gemiddeld 4.4 / 5. Aantal stemmen: 9

Nog geen stemmen, wees de eerste die dit artikel waardeert!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *