Meteen naar de inhoud

Wat is er Nieuw in WordPress 4.9?

nieuw in wordpress 4.9?

Zoals gebruikelijk zet ik bij elke WordPress release de nieuwe functies voor je op een rijtje. Wat is er nieuw in WordPress 4.9? En we kijken in dit artikel ook alvast even vooruit naar WordPress 5.0!

WordPress 4.9: meer wijzigingen in de customizer

De WordPress customizer is in versie 4.9 verder onder handen genomen en weer behoorlijk uitgebreid. Eigenlijk is dat ook direct de meest in het oog springende wijziging ten opzichte van de vorige versie. Zo zien we de volgende aanpassingen:

 • Wijzigingen in de Customizer kun je voorbereiden en opslaan. Je hoeft ze niet diect live te zetten.
 • Wijzigingen in de Customizer kun je inplannen. Net zoals bij een regulier bericht kun je ze op een later moment automatisch live zetten.
 • Het is ook mogelijk om op deze manier een nieuw theme te testen en in te richten, zonder dat de bezoeker daar iets vam merkt.

wordpress 4.9 customizer opslaan

De customizer toont ook een link die je kunt delen met anderen, zodat je de aanstaande wijzigingen zelfs gezamenlijk kunt beoordelen.

Mooi! En het zijn absoluut nuttige toevoegingen. Het maakt de customizer beter en wellicht dat deze techniek nu ook eens gebruikt gaat worden door de grote commerciele theme bouwers. Want zolang dat niet gebeurt zijn al deze aanpassingen lang niet voor iedereen relevant.

Ook aangepast in de customizer is de wijze waarop je een theme kunt selecteren. Het is eenvoudig navigeren tussen al geïnstalleerde themes en de themes van wordpress.org.

wordpress 4.9 theme wijzigen

 

Syntax error Highlighter

Wie wel eens code wijzigt van bijvoorbeeld een theme of plugin weet hoe vervelend ze kunnen zijn. De syntax errors. In veel gevallen niet veel meer dan een eenvoudige typefout. 1 Foutje is al genoeg om je hele site plat te leggen. In WordPress 4.9 komt daar een oplossing voor door middel van de Syntax Error Highlighter. Doe je code wijzigingen direct in WordPress dan is dit een bijzonder handig hulpmiddel. Echte ontwikkelaars zullen echter op een andere manier werken en de syntax al controleren in de eigen favoriete code editor.

wordpress 4.9 syntax highlighter

De nieuwe Syntax Highlighter kun je overigens ook uitschakelen. Dat doe je in het gebruikersprofiel.

 

Nieuw Gallery widget

In WordPress 4.8 was de verouderde tekstwidget al (eindelijk!) aangepakt. Nu is het de beurt aan een nieuwe gallery widget, waarmee je eenvoudig een fotogallerij toevoegt aan je sidebar of footer.

wordpress gallery widget

Het gebruik ervan werkt op precies dezelfde manier als het invoegen van een foto gallerij in een bericht of pagina. Natuurlijk kun je de widget ook weer vanuit de Customizer gebruiken.

 

Meer widget wijzigingen

Er zijn nog meer aanpassingen gedaan aan de widgets:

 • De tekstwidget was al omgezet naar een visuele editor, maar bevatte nog geen knop om afbeeldingen toe te voegen. Dat is nu alsnog geregeld.
 • Wat ook ontbrak was de mogelijkheid om oEmbed te benutten. Dat is de techniek waarbij je alleen maar een link naar bijvoorbeeld een video in je artikel plaatst. WordPress zet dat d.m.v. de oEmbed techniek automatisch om in de weergave van de video. En dat werkt niet alleen bij video’s. Tot nu toe kon je dit dus niet in widgets toepassen, maar nu wel! Een video opnemen in je sidebar of footer is daarmee ineens super eenvoudig!
 • Je kon in widgets ook geen shortcodes gebruiken. De wat uigebreidere themes zitten er vaak vol mee en wat zou het dan handig zijn om dat ook in een tekstwidget te kunnen doen. In WordPress 4.9 is het eindelijk mogelijk!
 • Wanneer je van theme wisselde, dan verdwenen al je widgets met de instellingen. Dit kwam door de verwijzing naar widget gebieden, die nou eenmaal van theme tot theme verschilt. In WordPress 4.9 zou dit probleem opgelost moeten zijn.

 

Overige wijzigingen in WordPress 4.9

Dan zijn er nog enkele wijzigingen die minder opvallen:

 • De wijze waarop je je menu’s maakt is licht gewijzigd, wat de workflow net wat logischer zou moeten maken.
 • De wijzigingen in de Customizer zijn door ontwikkelaars ook te benutten via de Customizer JS API.
 • Werk je met de code editor om bestanden rechtstreeks te wijzigen dan krijg je vooraf een waarschuwing. Een foutje is immers ook hier snel gemaakt. Handig is dat WordPress 4.9 een boomstructuur laat zien van de mappen en bestanden van je theme.wordpress 4.9 theme structuur

 

Wat komt er in WordPress 5?

Al met al een behoorlijke lijst met aanpassingen in WordPress 4.9, die echter niet voor iedereen even relevant zullen zijn. Kijken we alvast vooruit naar WordPress 5, wat komt er dan aan? De belangrijkste wijziging zal de ‘Gutenberg editor’ worden, die de huidige teksteditor gaat vervangen. Dat lijkt iets kleins, maar is het niet. Het wijzigen van de editor heeft een grote impact op je hele site en de manier waarop je ermee werkt. Bovendien zullen plugin ontwikkelaars hierop moeten anticiperen en zullen websites goed getest moeten worden voorafgaand aan de migratie naar versie 5.

De bedoeling van Gutenberg is dat het de standaard oplossing wordt voor een editor in WordPress en dat het page builders zoals Visual Composer en bijvoorbeeld de Divi builder overbodig maakt. Wie al aan de slag wil met Gutenberg: dat kan! De editor is als gutenberg plugin te installeren. Doe dat wel in een testomgeving, want de plugin is nog volop in ontwikkeling.

Was dit artikel nuttig?

Laat het ons weten en geef je rating!

Gemiddeld 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Nog geen stemmen, wees de eerste die dit artikel waardeert!

2 reacties op “Wat is er Nieuw in WordPress 4.9?”

 1. hallo thomas, het beste is een backup terug plaatsen en dan eerst te testen in een testomgeving. Lukt dat niet, dan kun je eerst alle plugins uitschakelen. Probleem opgelost? Zet ze dan weer 1 voor 1 aan om daarmee te achterhalen waar het probleem zit. Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *