Meteen naar de inhoud

Premium WordPress themes – de beste van 2013 deel1

De beste Premium WordPress themes 2013

Premium WordPress themes zijn er al jaren, maar de laatste tijd zien we dat deze markt behoorlijk verzadigd begint te raken. De keuze wordt hierdoor steeds moeilijker. Dit overzicht toont je de beste premium WordPress themes uit 2013 tot nu toe.

Hoe bepaal je wat een goed WordPress theme is? Vooral als beginner zie je vaak al snel door de bomen het bos niet meer. In dit overzicht geef ik je niet alleen een aantal goede mogelijkheden, ik vul het artikel ook aan met tips zodat je zelf je eigen keuzes leert maken.

Waarom een Premium WordPress theme?

In mijn boek Kickstart WordPress ga ik hier verder op in. In het kort komt het hier op neer:

  • Premium WordPress themes bieden meer functionaliteit
  • Bij een premium theme ontvang je vrijwel altijd documentatie én suppport. Wel is de kwaliteit ook hier wisselend. Bij gratis themes is er vaak geen sprake van support
  • Gratis themes willen nog wel eens vergezeld gaan van spam links in de footer naar bijvoorbeeld casinos of andere dubieuze sites. Wil je toch gratis? Ga dan voor de themes die verkrijgbaar zijn via WordPress.org. Dan blijf je in ieder geval sowieso verschoond van narigheid
  • Gratis themes zijn nog lang niet altijd responsive. Een responsive website doet het goed op een mobiele telefoon of tablet en dat is een factor die je niet mag onderschatten
  • Premium themes zien er vaak net wat beter uit. Er zijn hele mooie gratis themes verkrijgbaar, maar over het algemeen ligt de kwaliteit van het ontwerpwerk toch wat lager
  • Kijk naar wat je nodig hebt. Biedt het theme voldoende mogelijkheden om je content op een goede manier te plaatsen? Zijn er shortcodes beschikbaar voor extra opmaak, zodat je je artikelen interessant kunt houden? Zijn er mogelijkheden om de homepage en eventueel andere pagina’s naar eigen inzicht in te delen? Een goede demo laat je vrijwel alle mogelijkheden die het theme biedt zien!

Aandachtspunten bij Premium themes

  • Koop een responsive theme. Soms worden oudere premium themes wel eens voordelig aangeboden, maar ze zijn dan niet altijd responsive!
  • De premium themes gebruiken vaak de nieuwste technieken. Dat heeft als gevolg dat lang niet altijd oudere browsers ondersteund worden. IE8 is vaak al een probleem, laat staan IE7. Je moet zelf beoordelen hoe belangrijk dat voor je is
  • Daar waar het installeren van een basis (gratis) theme via WordPress.org een fluitje van een cent is, moet je bij een premium theme toch altijd wel even goed kijken hoe je dat doet. Als je nog nooit eerder een premium theme geïnstalleerd hebt dan vind je hier een goede instructie voor het installeren van je WordPress theme.

Recent gaf ik al een overzicht van premium themes voor Woocommerce, dus die laat ik in dit overzicht buiten beschouwing. We kijken hier veel meer naar themes die breed ingezet kunnen worden voor verschillende soorten websites.

Scroller
Premium 1-page WordPress theme
Scroller is direct een bijzonder WordPress theme, omdat het je in feite een website in één pagina laat maken. Dat lijkt heel beperkend, maar is het niet echt. Je blog kan bijvoorbeeld nog steeds als apart onderdeel op een aparte pagina opgenomen worden. Leuk theme, volledig responsive en het resultaat ziet er gelikt uit! De slider is in dit theme overigens wel vrij bepalend voor het uiterlijk en dus de kwaliteit van je afbeeldingen / fotografie ook. Het theme zit boordevol functies en is volledige flexibel qua kleurgebruik!

Energy
WordPress Theme Energy
Energy is een veelzijdig en flexibel theme dat voor veel verschillende typen websites in te zetten is. Ook dit theme is natuurlijk weer responsive en gebouwd met de nieuwste technieken. Het theme is bijzonder door de ‘page builder’ die wordt meegeleverd, waarmee je de inhoud en opmaak van een pagina volledig naar je hand kunt zetten.

Resort
Resport responsive WordPress theme
De makers van Woothemes timmereren alweer een jaar of 5 met succes aan de weg. Het Resort theme zit prima in elkaar en met de support zit het wel goed hier. Maar vergeleken met de andere themes hierboven is het Resort theme wellicht wat beperkt. Voordeel: ook al klaar om in te zetten in combinatie met Woocommerce voor je eigen webshop!

Reveal
Reveal WordPress Portfolio theme
De makers van Themetrust stoppen hun themes niet zo boordevol functies vergeleken met anderen. Maar dat heeft ook een voordeel: hierdoor krijg je in ieder geval geen overbodige (lees: vertragende) functies die je misschien helemaal niet gebruikt. Bij Themetrust koop je twee themes voor een vast tarief van 49 dollar (jun.’13). Zover ik zo snel heb kunnen achterhalen is het Reveal theme niet flexibel qua kleurgebruik. Wel is het uitermate geschikt voor het opzetten van een portfolio.

Innocompany

Innocompany is weer een veelzijdig en responsive theme. Het uiterlijk en de mogelijkheden hebben wel wat weg van het Energy theme dat we hierboven zien. Ook nu kun je zelf de kleurstelling aanpassen en wordt er een flexibele slider meegeleverd. Het theme is gebaseerd op het populaire Twitter Bootstrap.

Vertex
Vertex Premium responsive wordpress theme
Elegant themes is een theme club, waar je lid van wordt en waarmee je toegang krijgt tot alle themes in het programma. De prijs is 39 of 89 dollar per jaar. Voor die 39 krijg je dus wel alle themes, maar geen toegang tot de plugins. Let daarop, want het kan zijn dat de demo die jij hebt gezien wél gebruik maakt van die plugins! Maar goed, ook de 89 dollar is nog een goede aanbieding. Het Vertex theme is het nieuwste responsive theme en het biedt voldoende mogelijkheden om je site in te richten. Qua mogelijkheden blijft het theme wellicht wat achter bij de andere themes in dit overzicht.

Circles
Commercial WordPress theme Circles
Het Circles WordPress theme is een echte klapper. Het theme is in mei uitgebracht en direct enorm populair geworden. Het biedt je volledige flexibiliteit qua kleurgebruik en inrichting van je pagina’s. Natuurlijk is het theme responsive en het is ook ‘retina ready’.

[box color=”green”]Wat betekent Retina ready?
Een Retina ready theme laat je website er ook goed uitzien op een Mac of iPad met een Retina scherm. Zo vanzelfsprekend is dat namelijk niet. Door de enorm hoge resolutie die deze schermen bieden, gaan veel websites (en zelfs ook reguliere software) hier de mist mee in. Een Retina ready theme lost dat probleem voor je op.[/box]

Hot Topix
Premium WordPress magazine theme hot topix
Hot Topix is een premium WordPress magazine theme. En Magazine themes zijn altijd uitermate populair. Wil je een nieuwssite of eigen online tijdschrift ontwikkelen dan is zo’n theme ideaal. Dit theme is al honderden keren verkocht inmiddels en dat is niet zonder reden. Het theme is responsive, retina ready en biedt een flexibele indeling van de homepage. Verder is het theme eenvoudig te vertalen en kun je zelf de gewenste kleuren en fonts instellen. Te veel om op te noemen! Houd er bij dit soort themes wel rekening mee dat het leren kennen van het theme best wel even wat tijd kost.

Wat is jouw favoriete premium theme van dit jaar? Wat maakt het theme zo goed?

Was dit artikel nuttig?

Laat het ons weten en geef je rating!

Gemiddeld 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Nog geen stemmen, wees de eerste die dit artikel waardeert!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *