WordPress referral spam? Wat WordPress comment spam was wisten we al wel, maar dit is een relatief nieuw fenomeen dat de kop op steekt. En relatief onschadelijk is, hoewel het wel je statistiek vertroebelt. Laten we eens kijken wat deze referral spam precies doet en belangrijker nog, hoe je het tegen houdt.
De referrer spam zie je terug in je Google Analytics.
Klik in de tabel onder de grafiek op Referral.
Je ziet nu een overzicht van websites die verkeer naar je hebben gestuurd. En daar staan een aantal vreemde jongens tussen. Deze websites hebben ook helemaal geen bezoekers naar je toe gestuurd. Jouw Google Analytics code is alleen getriggerd en heeft daarmee een bezoek geregistreerd.
Wat de lol hiervan is voor deze spammers? In feite valt er helemaal niet zo veel te winnen. De truc zit hem erin dat jij deze websites ziet in je Analytics account en misschien wel even een kijkje gaat nemen. En als je die truc vervolgens maar miljoenen keren herhaalt… Ik ben ook benieuwd of je – als je naar een dergelijke link klikt – wellicht direct met narigheid te maken krijgt. Ik heb daarover nog niets gelezen, maar ga het ook niet proberen…
Door deze relatief onschuldige referral spam wordt wel je statistiek beïnvloed. Je zag het al in bovenstaand voorbeeld. Veel van mijn referrals blijken nep. En heb je een kleine, weinig bezochte website dan kom het aandeel spam nog wel eens aanzienlijk zijn.
Dus wat doen we eraan? Je kunt in Google Analytics een filter aanleggen, zodat deze data buiten beschouwing gelaten wordt. Maar beter is het natuurlijk deze ‘bezoekers’ bij de voordeur tegen te houden.
Je doet dit door je .htaccess aan te passen, indien je website draait op een Apache webserver. Maakt met behulp van FTP een verbinding naar je website en open het .htaccess bestand.
Wijzig het bestand en voeg de volgende regels toe:
Sla de wijzigingen op.
Het nadeel van deze methode is dat er na verloop van tijd weer nieuwe, andere spammers in je analytics zullen verschijnen. Die je dan weer moet blokkeren. Natuurlijk zijn er ook al plugins op de markt waarmee je het werk uit handen wordt genomen. Bovendien handig voor iedereen die liever niet aan de .htaccess komt.
De GM Block Bots is recent onderhouden. De vraag bij dit soort gratis plugins is wel hoe lang dat zo blijft.
Ik zet de “count per day” plugin bij mijn klanten in. Die kun je gemakkelijk via het admin bereiken en toont veel statistieken die Google analytics ook toont.
Het voordeel is dat de Count per day plugin ook kijkt of een gebruiker minimaal 300 milliseconden op de website is. Dat zijn de valse bezoekers niet en zo heb je minder referrals.