Er zijn veel oplossingen op de markt waarmee je nieuwsbrieven kunt maken. Het verzenden van een nieuwsbrief is nog altijd een sterke tool om je bezoekers aan je te binden, hoewel je er wel voor moet zorgen dat ze zich bij je inschrijven natuurlijk.
Op dat punt kan ik hier ook nog wel wat verbeteren trouwens 🙂 Maar goed, daar moeten we later maar weer eens aan knutselen. Op het moment dat ik een nieuwsbrief verstuur deed ik dat eigenlijk altijd handmatig. Dat wil zeggen: ik maakte een nieuwsbrief met behulp van Mailchimp en was daar altijd wel een tijdje zoet mee. Gevolg: mijn lezers hebben al lange tijd geen mail meer ontvangen, wat natuurlijk gewoon niet goed is. Daar is wat aan te doen en hier kom ik verderop in dit artikel op terug. Laten we om te beginnen eens kijken wat er zoal aan oplossingen voor nieuwsbrieven op de markt is.
Mailchimp
Mailchimp is mijn favoriet omdat je laagdrempelig in kunt stappen. Momenteel kun je tot maar liefst 2000 e-mailadressen gratis gebruik maken van het systeem. Voor kleinere bedrijven of zelfstandigen is dat vaak voldoende. Zie die 2000 eerst maar eens gevuld te krijgen! Boven de 2000 mailadressen ben je een paar tientjes per maand kwijt. Ten opzichte van gratis is dat heel wat, maar Mailchimp behoort dan nog steeds tot de voordeligste aanbieders.De prijs per maand neemt toe naarmate je lijst met e-mailadressen verder groeit. Over de functionaliteit van Mailchimp niets dan lof. Standaard integratie met sommige e-commerce pakketten zoals Magento ontbreekt echter nog.
Aweber.com
Maakt het de blogger wel heel gemakkelijk met een rechtstreekse integratie voor bijvoorbeeld WordPress, Blogger en Joomla. Zo wordt het verzenden van een regelmatige nieuwsbrief een koud kunstje. In feite gebruikt men echter dezelfde techniek om dit te bereiken als Mailchimp. Aweber vertelt het alleen wat duidelijker… Aweber is wel wat duurder bij kleine aantallen, want het meest voordelige abonnement kost 19 dollar per maand en dan kun je tot slechts 500 adressen gaan. Daarboven lopen de tarieven op, maar Aweber is voor de wat grotere lijsten niet duurder, zelfs iets voordeliger dan Mailchimp. Draai je een business en vind je het niet erg om ook bij de start enige kosten te maken dan is Aweber dus een goed alternatief!
Verticalresponse.com
Nog een grote online speler is Vertical Response. Men rekent 15 dollar voor 1000 e-mailadressen. Qua prijsstelling vergelijkbaar met Mailchimp, maar ook hier is er geen gratis account. Wel kun je deze oplossing 30 dagen lang gratis testen.
Er zijn nog veel en veel meer aanbieders. De hierboven genoemde partijen zijn grote spelers in de markt, maar dat wil niet zeggen dat je geen gebruik zou kunnen maken van een andere oplossing. Gebruik wat je zelf handig vindt en dat in jouw situatie de gewenste functionaliteit biedt!
Terug naar Mailchimp, want dat blijft één van mijn favorieten. Ik laat je zien hoe je Mailchimp kunt toepassen binnen je eigen WordPress website.
- Nog geen account? Aanmaken dan op Mailchimp.com
- Bij lists maak je minimaal één e-mail lijst aan. De gegevens van de inschrijvers voor je nieuwsbrief (e-mailadressen en persoonlijke gegevens) worden straks in deze list opgeslagen. Vervolgens kies je voor forms om een inschrijfformulier voor je website te ontwerpen. Tip: vraag niet meer informatie op dit moment dan je nodig hebt! Het werkt gewoon beter wanneer bezoekers alleen een mailadres achter hoeven te laten. Je kunt op een later tijdstip altijd meer informatie gaan verzamelen van bestaande leden van je lijst.
- Het maken van zo’n formulier is erg eenvoudig. Mailchimp begint standaard al met het inschrijfformulier. Merk op dat je ook andere formulieren kunt definiëren. Als je eenmaal klaar bent met je formulier dan kun je d.m.v. het tabblad ‘share it’ een kleine variant van je inschrijfformulier benutten. Die code is handig, want je kunt hem zo in een tekst-widget plakken. Daarmee bereik je het resultaat zoals ik het hier op deze website in de sidebar gebruik.
Klaar! Vanaf nu ga je leads verzamelen via je Nieuwsbrief. Zorg er wel voor dat je regelmatig een nieuwe nieuwsbrief uitbrengt (mea culpa – ik weet het, dit is het moeilijkste onderdeel).
Je kunt je nieuwsbrief op twee manieren samenstellen:
- Handmatig, zodat je zelf de exacte tekst en indeling kunt bepalen
- Automatisch, via de RSS feed van je WordPress blog. Handig, want op deze manier kan er bijvoorbeeld eens per week automatisch een nieuwsbrief worden verzonden. De inhoud wordt bepaald door de artikelen die je in die week geplaatst heb.
Mijn voorkeur gaat uit naar de eerste optie, maar jullie hebben ervaren dat het lang niet altijd eenvoudig is dit consequent te doen. In dat geval is de tweede optie een goed alternatief. Bovendien wordt de nieuwsbrief alleen verzonden als je in de voorafgaande periode ook daadwerkelijk nieuwe artikelen geplaatst hebt. Nog niet zo gek, laten we eens kijken hoe je dit in Mailchimp in kunt stellen:
- Ga in Mailchimp naar Campaigns en kies links voor ‘Create campaign’. Klik op
- In de volgende stap geef je het adres van de RSS feed op. Tenzij je andere technieken gebruikt bevindt deze zich altijd op jouwdomein.nl/feed, zoals in onderstaand voorbeeld. Ook kies je hoe vaak je wilt dat de nieuwsbrief verzonden wordt. (Helaas is het nu nog niet mogelijk om dat bijvoorbeeld eens per twee weken te doen.)
- In het volgende scherm kies je je list waar deze nieuwsbrief naartoe moet.
- vervolgens doe je nog wat andere instellingen. Wijzig bijvoorbeeld de tekst in het veld ‘message subject’, deze staat standaard in het Engels en het is het eerste dat je abonnees zullen zien. Merk op dat je je nieuwsbrief ook kunt integreren met Google Analytics en hem direct kunt plaatsen op Twitter en Facebook!
- In de volgende stap kies je een ontwerp voor je nieuwsbrief. Niet alle ontwerpen zijn geschikt voor dit type nieuwsbrief. Een zekerheid is bijvoorbeeld de ‘Modern RSS to email’ template die ik zelf regelmatig toepas. Na de keuze voor een template moet je nog een paar keer op Next klikken, maar doe dat niet helemaal ‘blind’. Beoordeel even of de teksten die je ziet wel passen bij hetgeen je wilt en doe eventueel aanpassingen. Je kunt verschillende test mails verzenden zodat je het resultaat vooraf goed kunt beoordelen. Merk op dat er veel verschillende e-mail clients zijn en dat het belangrijk is dat jouw nieuwsbrief er overal goed uitziet. Ook daar biedt Mailchimp overigens weer controle mogelijkheden voor!
- In de laatste stap kies je onderin voor ‘Start RSS campaign’. Vanaf dat moment zal je geautomatiseerde nieuwsbrief gaan draaien.
Mailchimp kent nog veel meer mogelijkheden. Heb je hulp nodig om op weg geholpen te worden of een vraag over verder gebruik van Mailchimp? We hebben nu een Nederlandse Mailchimp handleiding voor je beschikbaar!
Maar werkt de plugin nog? Op http://www.wordpress.org/extend/plugin/mailchimp/ lijkt het alsof de plugin niet compatible is met de nieuwste w p-versie… Of zijn jouw ervaringen andres?
Hoi Janneke,
Kan heel goed zo zijn, want je hebt helemaal geen plugin nodig. Lees even goed de beschrijving. Je zult zien dat je het Mailchimp formulier gewoon aan een widget kunt toevoegen, niks plugin!
Hoi Robbert,
Werkt de code die je zonder plugin kan gebruiken ook als je meerdere velden wilt hebben; emailadres en naam?
Want buiten de plugin een code in de widget plakken kan volgens mij alleen als je enkel het email invul veld gebruikt. Of is hier wel een oplossing voor? Ik heb beide velden nodig en het lijkt idd of mailchimp dan met de plugin niet compatible is.
Beste Robbert,
heb je toevallig ook ervaring met de nieuwsbrievensoftware Dmailer?
Groetjes,
Linda
Hoi Linda, nee die ken ik niet. Maar als je nu hier direct je vraag of probleem plaatst dan zijn er wellicht nog andere lezers die er iets over kunnen zeggen.
Hallo
Hoe zorg ik er nu voor dat je je via de website kunt aanmelden voor een nieuwsbrief?
Heb alles ingesteld, maar zie gewoon weg niet hoe ik hem link op een pagina.
Ik begrijp je vraag niet helemaal iris.
– je hebt een mailchimp account?
– je hebt een lijst en inschrijfformulier aangemaakt?
– de code van dat inschrijfformulier kopieer je naar een tekstwidget op je WordPress site.
waar loop je vast? anders neem even contact op via het contactformulier, dit zou een kleinigheidje moeten zijn.
Hoi Robbert,
Tof dat je hier een stukje schrijft over de verschillende mogelijkheden mbt opt-in en nieuwsbrieven enzo.
Het heeft me aangezet om meteen aan de slag te gaan.
Echter….
Ik krijg niet zo’n mooie ‘textbox’ zoals jij op je site hebt staan. Aan de code (firebug is je vriend) van je site zie ik dat er veel meer code is dan dat MailChimp afgeeft.
Graag zou ik je daarom willen vragen hoe jij dergelijke code gemaakt hebt. Komt het bv direct uit MailChimp, maar dan op een andere manier zoals de ‘default’-pad die zij aanbieden? Of heb jezelf het 1 en ander gemaakt?
Ik hoor het graag van je.
Hallo Tom
Bedoel je het inschrijfformulier dat in mijn sidebar staat? Zo ja, die heb ik met Mailchimp zelf gemaakt.
Het kan natuurlijk zijn dat Mailchimp een wat andere code genereert tegenwoordig. Maar je kunt dat soort formulieren ook zelf opmaken door wat CSS toe te voegen.
Succes!
Hoi Robbert, ik heb geprobeerd om, 2 weken na mijn eerste mailing de 2e te versturen.
Klopt het dat ik nu moet gaan betalen?
Kan je maar 1 keer per maand gratis gebruik maken?
Hallo Janneke,
Zie de voorwaarden van Mailchimp hier.
Je zou tot 2000 inschrijvers en 12000 nieuwsbrieven per maand gratis moeten kunnen versturen. Maar ik ben natuurlijk niet van Mailchimp, dus loop je tegen een probleem aan, meldt dat dan even daar svp.
Hai Robbert,
Kun je ook oude a-weber bestanden inlezen in mail chimp en als je wilt overstappen van mailchimp naar een ander pakket de adressen ook weer importeren?
groet,
Eliane
Ja hoor dat kan vrijwel altijd. Oplossingen zoals Mailchimp en Aweber hebben zowel import- als exportmogelijkheden voldoende om dat te kunnen doen.
Robbert,
ik wil van Aweber overstappen naar Mailchimp maar kan nergens info vinden over hoe dat het gemakkelijkst kan. Kun je me adviseren?
ik hoor het graag van je?
Hallo Ingrid
Wat je daar precies allemaal voor moet doen zal van geval tot geval verschillen.
Het exporteren van de adressen in Aweber en ze weer importeren in Mailchimp mag echter geen probleem zijn. Mocht je hulp nodig hebben bij de migratie neem dan even contact op via info@joomblocks.com of bel 06-46596095.
Beste Robert,
Wij hebben heel veel subscribers (meer dan 5000 verdeeld over communityleden en organisaties die ons inhuren) maar versturen slechts maximaal twee keer per maand een e-mail. Tevens hebben wij de subscribers verdeeld in community (aparte campagne) en organisaties (aparte campagne).
Welk programma adviseer jij ons tegen niet al te hoge kosten?
geachte robbert
hoe duur is om mailchip te gebruiken en hoe werkt het
kan de layout zelf maken bijvoorbeeld
Hallo Fabiana, je kunt met een gratis account starten. Dat voldoet voor de eerste 2000 inschrijvers. Of het moet zijn dat je functionaliteit te kort komt, maar om te beginnen is het gratis account vaak genoeg.
Verder verwijs ik je graag naar onze Mailchimp Handleiding.
Succes! gr Robbert
top! Net wat ik nodig had. bedankt voor de duidelijke uitleg!! ik ga gelijk aan de slag.
Beste Robert,
Kan je mailchimp-inschrijfformulier ook koppelen aan een WordPress-blog in plaats van een WordPress-website? Of zijn allebei hetzelfde?
Vriendelijke groeten van Linda.
Hallo Robbert,
Kun je mailchimp ook gebruiken voor een blogger website?
Hallo Wytske, jazeker dat kan hoor. Ik werk zelf niet met Blogger, maar ongetwijfeld kun je de stukjes codes die Mailchimp je levert ook zonder veel moeite in Blogger benutten.
Hallo Robbert, nog bedankt voor je reactie! Inmiddels heb ik toch een WordPress website aangemaakt en ook al druk aan de slag gegaan met Mailchimp. Ik loop alleen tegen één ding aan: wanneer ik het formulier op mijn website integreer, neemt die de aangegeven stijl niet mee. Om de code te kunnen integreren op mijn website heb ik de plugin ‘Insert HTML Snippet’ gebruikt. Kan het hieraan liggen? Of gewoon aan mijn template?
Hallo Wytske, dat zou kunnen, maar valt zo niet te zeggen. Het kan ook zijn dat je theme de stijlen overschrijft. Daarvoor moet toch even wat dieper gekeken worden om te bepalen welke code er precies actief is op jouw website.
groeten Robbert
Hoi Robbert,
Als ik een domeinnaam.nl/feed in de browserbalk kopieer krijg ik een foutpagina. Zou je op deze manier van willekeurige sites de feeds aan je mailchimp toe kunnen voegen? Of van 1 site? Ik kijk uit naar je reactie, waarvoor alvast dank!
Bij een met WordPress gemaakte website werkt dat, om /feed toe te voegen aan de domeinnaam. Websites die met een andere techniek gemaakt zijn volgen die werkwijze waarschijnlijk niet op die manier. gr Robbert
Weet je misschien ook hoe het gaat als iemand zich aanmeldt voor de nieuwsbrief? Waar komt de aanmelding binnen en waarom krijg ik een foutmelding als ik mezelf wil aanmelden voor de nieuwsbrief?Ook staat er nu sign up en alleen emailadres invullen. Hoe kan ik veranderen naar naam en emailadres, en in het nederlands?
Hallo Daisy
Voor veel meer achtergrondinformatie en instructies over dit soort zaken is er het Mailchimp Ebook:
https://rowp.nl/winkel/mailchimp-handleiding-emailmarketing-voor-beginners/
groeten Robbert
Hi Robbert,
Ik heb ook mailchimp in gebruik, maar ik wil niet dat mijn adres onderin komt te staan in de nieuwsbrief. Dit wil ik vanwege privacy gewoon weg hebben, aangezien dit is waar ik woon. Kan dit?
Nee dat kan niet. Het is een verplicht veld. Je kunt er wel iets anders invullen natuurlijk.
Hi Robbert, kan je ook mailchimp gebruiken als je geen website eraan hebt gekoppeld?
Ja dat kan. Je moet dan de emailadressen importeren via bijvoorbeeld excel. En dat mag dan weer alleen als je aangeeft die mailadressen op legale wijze verkregen te hebben. Maar het kan dus wel.
Die footer die ingevuld is . . . mag ik die gewoon aanpassen met eigen gegevens ? Ergens las ik dat je altijd die footer moest laten staan . . . Graag wat meer info als je het weet ! Gr. Margreet
Hallo Margreet, ja de Mailchimp footer moet er zijn inderdaad. Met daarin een aantal verplichte gegevens die je wel kunt aanpassen, maar dus niet kunt verwijderen.
bedankt voor je reactie ! Weet je ook welke gegevens erin MOETEN blijven ?
Valt me op dat ik geen goede plugin voor de campaigns van Mailchimp kan vinden voor WordPress.
Wou eigenlijk die integreren in WordPress zodat een paar mensen de bevoegdheid kunnen krijgen om nieuwsbrieven te maken zoals dat in Mailchimp ook kan met als basis een template die ik aangemaakt heb.
Nu zit ik gebonden aan het feit dat ik ze via Mailchimp.com moet laten inloggen om een nieuwsbrief te laten maken.
Hierbij kunnen ze ook bij alle belangrijke instellingen, wat eigenlijk weer niet de bedoeling is.
Hoe kan ik nu mijn template als basis laten zijn voor nieuw te maken nieuwsbrieven in de wordpress omgeving?
Vind alleen maar plugin’s voor de formulieren, instellingen en analyses.
Hallo Piet, zoiets is er ook niet voor zover ik weet. Dat heeft niet zo zeer met WordPress te maken, maar met de mate van integratie die Mailchimp wel en niet toestaat. Ik denk dat je zoiets ook in andere email marketing oplossingen niet of nauwelijks terug zult vinden.
Mailchimp heeft echter wel de mogelijkheid om extra gebruikers aan te maken en die beperkte rechte te geven. Zoek even binnen Mailchimp op ‘users’ en je vindt de informatie die je nodig hebt.
Succes.