Meteen naar de inhoud

Waarom niet gewoon WordPress.com gebruiken?

Ik krijg nogal eens de vraag van bloggers om mij heen die gebruik maken van WordPress.com, waarom niet iedereen dat doet? Het is immers zo veel makkelijker, geen omkijken naar. En inderdaad, dat is absoluut een voordeel van de oplossing van WordPress.com. Maar ik zeg ook altijd: ‘lees dit WordPress boek‘, want daar ga ik er dieper op in. Maar eerlijk is eerlijk, het boek gaat voor een groot deel over gebruikers van WordPress.org, en in wat mindere mate over WordPress.com. Dus vooruit, ik ga er hier nog een keertje verder op in.

Om maar met de deur in huis te vallen: WordPress.com heeft mijn voorkeur persoonlijk niet. Ik kan te weinig zelf aanpassen en dat vind ik niet prettig. Maar er zijn veel gebruikers die het juist erg fijn vinden dat het aantal mogelijkheden wat beperkt is. “Want wat er niet op zit kan ook niet stuk.”

De nadelen van WordPress.com
Niet getreurd, verderop in dit artikel benoem ik ook de voordelen wel. Laten we dus beginnen met het slechte nieuws.

 • Themes. Er is een gelimiteerd aantal themes dat je kunt gebruiken op WordPress.com. Dat staat eigenlijk ik geen enkele verhouding tot het aantal blogs dat er op WordPress.com draait. Een header en logo aanpassen in die themes gaat nog wel, maar vaak houdt het dan al op. Wil je meer? Dat kan, mits je de nodige kennis van CSS hebt. Maar deze optie is niet gratis en kost momenteel 15 dollar per jaar. Dat is nog te overzien.
 • Domeinnaam. Standaard krijg je bij WordPress.com een domeinnaam die eindigt op wordpress.com, dus bijvoorbeeld http://robbertover.wordpress.com, die ik zelf al eens aanmaakte om de mogelijkheden te ontdekken. Wil je echter met een eigen .nl of .be domeinnaam werken dan kan dat, maar betaal je hiervoor 17 dollar per jaar. Dat is overigens niet al te veel als je je bedenkt dat je bij elke willekeurige provider toch al wel wat euro’s kwijt bent voor het vestleggen van je domeinnaam.
 • Advertenties. Op de gratis versie bij WordPress.com worden af en toe advertenties getoond op jouw blog. Het blijft allemaal (nog) wel binnen de perken, maar als je advertentie-vrij wilt werken dan kost je dat toch nog een aanvullende 30 dollar per jaar. En dan beginnen de kosten voor het gratis blog inmiddels toch wel wat op te lopen.
 • Plugins. Het is niet mogelijk je eigen plugins te installeren op WordPress.com. Er is behoorlijk wat functionaliteit standaard aanwezig, dus voor veel gebruikers is dat geen probleem. Maar mis je toch iets, dan heb je pech.
 • Niet alles mag. Voor de doorsnee blogger geen probleem, maar houd je aan de regels, want anders zal je blog zonder pardon verwijderd worden.
 • Beperkte statistieken. Google Analytics gebruiken? Vergeet het maar. WordPress.com kent zelf een module waarmee je het bezoek kunt volgen, maar deze is lang niet zo uitgebreid als externe tools zoals bijvoorbeeld Google Analytics.

Voor mij wegen zaken als de beperkte vrijheid bij het gebruiken van themes en plugin het zwaarst.

De voordelen van WordPress.com
Die zijn er ook natuurlijk. Laten we eens kijken waar je van kunt profiteren door je blog op WordPress.com te draaien:

 • Geen installatie. Beginnende WordPress gebruikers zien nogal eens op tegen de installatie. Bij WordPress.com heb je dat probleem niet. Maak een account en begin binnen enkele minuten met het vullen van je blog. Makkelijker kan niet!
 • Geen upgrades. Nieuwe functionaliteit? Dat wordt voor je geregeld, je profiteert automatisch mee van de nieuwste functies.
 • Goedkoop. Zeker als je de extra functies niet nodig hebt. De prijs begint dan vanaf nul euro. Goedkoper kunnen ze het niet maken. Makkelijker bijna ook niet 😉
 • Backup geregeld. Dit wil er bij de gebruikers van een eigen WordPress blog nog wel eens bij in schieten met alle gevolgen van dien. WordPress.com gebruikers hoeven zich wat dat betreft veel minder zorgen te maken. Hoewel natuurlijk nog moet blijken hoe lang men erover zou doen om duizenden blogs te herstellen als het een keer echt mis mocht gaan.
 • Dataverkeer. Veel bezoekers, veel dataverkeer en opslag nodig? Bij WordPress.com kan het allemaal. Heb je echt een blog dat veel verkeer trekt of veel opslag nodig heeft dan moet je wel weer gaan bijbetalen. Maar dat geldt bij elke provider.

Kortom, WordPress.com staat er goed op en ik geef haar gebruikers dan ook geen ongelijk. Echter, de beperkingen in het gebruik van themes en plugins vind ik persoonlijk nog een te groot nadeel. Maar ik hoor hier graag jullie reacties. Misschien  ben ik nog voor- of nadelen vergeten? Laat het maar weten hier!

Was dit artikel nuttig?

Laat het ons weten en geef je rating!

Gemiddeld 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Nog geen stemmen, wees de eerste die dit artikel waardeert!

8 reacties op “Waarom niet gewoon WordPress.com gebruiken?”

 1. ik gebruik wordpress al jaren. Als jonge fotograaf was wordpress een prima alternatief. Verder was (en ben) ik een echte internetleek, dus dat alles geregeld werd leek mij wel een prima idee. Nu is de lay-out qua gebruik erg verbeterd. Alles ziet er overzichtelijk uit, en alles is goed volgbaar. Enige verbeteringen en veranderingen worden op tijd zichtbaar gemaakt via algemene mededelingen. Ook kun je andere wordpress.com sites aanvinken in een te volgen map. Zo ben je voor iedereen steeds zichtbaar. Uiteraard moet je je wel even laten gelden als blogger, anders kijkt er niemand.

  Vooral de professionaliteit die een wordpress blog uitstraalt heeft mijn voorkeur. Zeker wat de adminpagina betreft. Blogger-websites zien er vaak rommelig en onoverzichtelijk uit.

  Leuk om te lezen hoe een professional tegen dit soort sites aankijkt. Ik ben een twintigjarige student, heb niet veel geld, dus ik moet het doen met de middelen die ik heb. Een eigen accountnaam zou ik wel nog graag willen hebben. Verdergaande diensten kan ik helaas niet betalen. Gelukkig had ik wel nog genoeg geld om uw boek te kopen, ook al betwijfel ik of ik er iets aan heb. Ik heb namelijk de gratis versie van wordpress. Misschien dat ik later toch iets meer geld ga uitgeven aan een fatsoenlijke website. Ik weet zeker dat andere mensen en liefhebbers van mijn foto’s me daarbij willen helpen.

  Vooralsnog kijk ik uit naar het moment dat ik uw boek kan ophalen bij de boekenwinkel :). En ik houd deze site scherp in de gaten.

 2. Bedankt voor uw positieve reactie Tim! Ik vermoed dat het boek best nog wel van toegevoegde waarde kan zijn.
  En overigens, ik ben inmiddels ook wel van mening dat de meeste blogs uiteindelijk wel wat geld kunnen gaan opleveren. Natuurlijk ligt dat aan de onderwerpen die behandeld worden, maar wanneer een blog eenmaal een paar duizend bezoekers per maand trekt dan valt er al iets mee te verdienen en kunnen de kosten daarmee gedekt worden.
  Veel succes gewenst!

 3. Hallo Robbert,

  Wil je misschien eventjes uitleggen hoe je een WordPress blog met een dot com domeinnaam zodanig kan aanpassen dat je je eigen punt nl domain kan gebruiken i.p.v. die com?

 4. Hoi Robbert,

  Ik zit met hetzelfde probleem als @James. Ik heb al een WordPress blog onder een Nederlandse domeinnaam. Ik heb nu alleen wel een officieel WordPress account nodig voor Stats. Lukt me niet zo 1-2-3. Weet jij meer?

 5. Maar draait je blog bij wordpress.com met een eigen Nederlandse domeinnaam of gebruik je een eigen installatie mbv de wordpress.org software? Dat zijn twee verschillende zaken namelijk.

  @James wil een .nl domein gebruiken op de wordpress.com website. Dat kan, maar daar moet je voor betalen. Je vindt de upgrade mogelijkheid in de admin van je wordpress.com website onder Uitbreidingen en dan Domeinen. Daar kun je kiezen om een nieuw domein te registreren of gebruik te maken van een domein dat je al in je bezit hebt.

  Wanneer je gebruik wilt maken van wordpress.com diensten op je zelf gehoste wordpress.org website heb je inderdaad een (gratis) account bij wordpress.com nodig. Je kunt je daar eenvoudig registreren. Dit account heb je bijvoorbeeld nodig om gebruik te kunnen maken van het JetPack: https://rowp.nl/wordpress-jetpack-voor-eigen-installatie

 6. Kunt u mij ergens mee helpen.
  Ik heb niet veel verstand van bloggen, en heb nu een blog bij wordpress. Ik heb eerst 2 andere sites gehad, maar wilde toch een anderen. Nu heb ik hierbij een oud e-mail adres staan, en dat kan ik niet wijzigen! Ik heb dit geprobeerd, maar dan krijg ik verkeerde dingen door bij het verkeerde e-mail adres. Ik ben de hele middag hier al mee bezig, omdat ik er niet zoveel mee bezig ben! En het is voor mij nogal moeilijk!

  Hoe werkt dat nou, met al die e-mail adressen!Is voor het eerst dat ik er last van heb!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *