Meteen naar de inhoud

Waarom WordPress gebruiken?

Waarom WordPress gebruiken?Voor veel van mijn bezoekers is het gesneden koek: voor het maken van een website of blog gebruiken ze naar alle tevredenheid WordPress als CMS. Maar waarom eigenlijk? Ik besef dat er een vrij grote groep bezoekers is die voor het eerst op mijn website komen op zoek naar informatie over het hoe en waarom van WordPress.  10 Redenen om vandaag nog te starten met WordPress.
1. WordPress is gratis
Dat is een eenvoudige binnenkomer natuurlijk. Overigens, de software is gratis. Besef dat een goede provider voor je hosting en eventueel het inhuren van iemand die je website vorm geeft wel degelijk geld kost. Goedkoop is in dit geval geen duurkoop, want WordPress biedt kwaliteit. Dat lees je in de punten 2 t/m 9.

2. WordPress is eenvoudig
Is WordPress het beste systeem om een website mee te bouwen? Misschien, maar het antwoord is vooral afhankelijk van wat je precies nodig hebt. De kracht van WordPress zit echter in de eenvoud. Iedereen kan er snel mee leren werken. Lees maar eens deze vergelijking tussen WordPress, Joomla en Drupal.

3. Je bent snel live
Ook voor ontwerpers en ontwikkelaars biedt WordPress fijn materiaal. Indien noodzakelijk kun je zeer snel een website realiseren met gebruik van WordPress. Enkele dagen is soms al voldoende om het hele concept te realiseren, mits je maar goed weet wat je wilt.

4. WordPress is flexibel
WordPress biedt je standaard al veel functionaliteit. Toch zul je zien dat je daar maar zelden voldoende aan hebt. Dat geldt overigens ook voor andere oplossingen op de markt. Er is echter een groot scala aan zogenoemde plugins op de markt, in zowel gratis als commerciële varianten. Je breidt je systeem daarmee in een handomdraai uit en voegt eenvoudig extra functies toe. Een kleine waarschuwing is hier op z’n plaats: de keuze is enorm en je bent er  niet altijd zeker van dat een plugin nog verder doorontwikkeld wordt. Dat kan een probleem opleveren wanneer er nieuwe versies van WordPress verschijnen en jouw plugin misschien niet meer goed werkt. Als altijd: geniet met mate 😉

5. De ontwikkelingen
Achter WordPress gaat een commercieel bedrijf schuil dat haar geld verdiend met diensten om WordPress heen. Natuurlijk zullen de evangelisten van de ‘echte open source’ software zeggen: “dat kan niet goed gaan, commerciële belangen en een gratis product gaan niet samen”. Dat kan theoretisch zo zijn, maar in de praktijk zorgt de kracht van het bedrijf er juist voor dat de ontwikkelingen snel gaan. WordPress wordt nog steeds verder verbeterd en met elke nieuwe versie worden er nieuwe functies toegevoegd. Daarbij is de stabiliteit over het algemeen zeer goed. Maar pas op, zorg bij elke nieuwe update vooraf altijd voor een volledige backup. Het zal maar een keer mis gaan…

Conentreer je op de inhoud met WordPress

6. Concentreer je op de inhoud
De inhoud van je website is vele malen belangrijker dan de techniek. Functionaliteit en inhoud gaan met behulp van WordPress eenvoudig hand in hand. Jij kunt je concentreren op het schrijven van informatieve teksten en het verzorgen van de inhoud. De techniek staat als een huis, daarover hoef je je geen zorgen te maken.

7. WordPress = SEO

SEO, ofwel zoekmachineoptimalisatie. Een bijna heilig woord als je aan de slag gaat met een eigen website. Want wat als niemand jouw website kan vinden? WordPress doet van zichzelf al een vrij goede Job als het gaat om optimalisatie voor zoekmachines zoals Google. Maar het kan nog beter en daarom zijn er verschillende plugins in omloop die je het gemakkelijk maken om het maximale eruit te halen. Vergis je niet, SEO is een vak op zich. WordPress maakt het echter mogelijk om ook voor de niet-experts om goed te scoren in de zoekmachines. Vertel maar eens, hoe ben jij op dit artikel terecht gekomen?

8. Duizenden themes beschikbaar
Als bedrijf wil je wellicht je website precies in de gewenste huisstijl gegoten zien. Dat kan en WordPress biedt wat dat betreft ruim voldoende mogelijkheden. Maar dat is niet voor iedereen weg gelegd. Een kleine zelfstandige zal meer waarde hechten aan een goede, voordelige en snel realiseerbare oplossing. Het uiterlijk van de website is dan wel belangrijk, maar het hoeft niet exact binnen een bepaald design te passen. In dat geval bieden de duizenden gratis en betaalde themes een zeer goede en goedkope oplossing. Een nadeel: het aanbod is wel erg groot en hoe bepaal je of een theme goed is? Kijk altijd even of een theme nog onderhouden wordt (van wanneer is de laatste update geweest?). Ook kun je meestal wel zien of een theme ontwikkelaar reageert op vragen of problemen van bezoekers. Betaalde, maar over het algemeen kwalitatief goede themes vind je bijvoorbeeld bij Themeforest.

9. Beveiliging
Naarmate systemen populair worden, wordt het voor aanvallers steeds interessanter om zo’n systeem te kraken. Wat dat betreft is dat dus géén voordeel van WordPress. Maar de beveiliging is goed te regelen met wat eenvoudige extra maatregelen. Bovendien zitten de WordPress ontwikkelaars er bovenop. Zodra er gaten in de beveiliging worden gevonden volgt er direct een update van de software. Natuurlijk is het verstandig om dat soort updates te volgen en zo spoedig mogelijk te installeren.

10. WordPress is populair
Is dat op zich een voordeel? Nee, maar door de populariteit is er een grote schare aanbieders en experts ontstaan die je kunnen helpen bij het opzetten van jouw website of weblog. En dat hoeft je niet altijd de hoofdprijs te kosten. Voor elk budget is er een passende WordPress oplossing beschikbaar. Beginners die zelf aan de slag willen kunnen dat natuurlijk ook doen met behulp van mijn WordPress boek.

Conclusie? WordPress behoort tot de top en vele, vele op WordPress gebaseerde sites gaan dagelijks live. Zoals ik al schreef, WordPress zal niet in alle gevallen de beste oplossing zijn. Dat is helemaal afhankelijk van jouw eisen en wensen. Wil je meer weten of een keer een vrijblijvend advies? Neem dan even contact op.

Was dit artikel nuttig?

Laat het ons weten en geef je rating!

Gemiddeld 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Nog geen stemmen, wees de eerste die dit artikel waardeert!

7 reacties op “Waarom WordPress gebruiken?”

  1. Robbert,

    Robbert als ik je mag aanvullen. Voordat je WordPress gebruikt is er een eerdere vraag. Wat is het nut van bloggen? Tom Peeters en Seth Godin geven in het filmpje hierover een standpunt.

  2. Zeker, dank voor je nuttige aanvulling, maar:
    1. Bloggen kan absoluut van toegevoegde waarde zijn. Op dat punt is WordPress ‘king’, maar er zijn natuurlijk meer oplossingen om mee te bloggen.
    2. Met WordPress is nog véél meer mogelijk dan alleen bloggen. Oorspronkelijk komt het wel voort uit deze hoek, maar het begint inmiddels een volwaardig CMS te worden.
    Dus nog weer vóór de vraag waarom je zou bloggen moet je jezelf vooral de vraag stellen: wat wil ik online bereiken, wat is het doel?

  3. Om direct even duidelijk te maken voor iedereen: wie denkt op deze wijze een commercieel bedoelde link te plaatsen naar eigen website of webwinkel: vergeet het maar. Als het inhoudelijke reacties zijn is alles welkom natuurlijk. Maar jezelf ‘natuursteen’ noemen? Kom op…
    Bouw een werkelijk relatie op en wie weet wat er nog voor je uitrolt in de toekomst.

  4. Beste Robbert,

    Ik vraag mij het volgende af. Misschien heb jij als WordPress Specialist het beste antwoord.

    Waarom is de WordPress SEO plugin van Yoast de beste SEO plugin in vergelijking met andere? En bestaan er ook betaalde/premium versies van deze SEO plugin van Joost?

  5. Beste Robert,

    In alle voordelen ben ik het mee eens maar dat heb je ook bij andere cms systemen. Wat zou zakelijk gezien belangrijk kunnen zijn aan bloggen, dat is wat ik nog niet helemaal kan inzien voor mijn klanten. Ik ben het mee eens dat goed is om informatie uit te wisselen , maar is er een commerciele value.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *