Meteen naar de inhoud

Waarom WordPress? De Voor- en Nadelen

[vc_row][vc_column][vc_column_text]WordPress is al jarenlang het meest gebruikte CMS om websites mee te maken. Wij werken al sinds 2009 met WordPress en hebben het systeem in de afgelopen jaren steeds populairder zien worden. Maar hoe komt dat eigenlijk? In dit artikel geven we je antwoord op de volgende vragen:

  • Wat is een CMS? En wat is WordPress?
  • Wat kan niet met WordPress?
  • Waarom WordPress gebruiken?
  • Wat zijn de nadelen van WordPress?

Aan het eind van dit artikel moet je een goed beeld hebben gekregen van de mogelijkheden die WordPress je biedt.[/vc_column_text][vc_separator color=”orange” el_width=”100″ el_align=”center”][vc_accordion][vc_accordion_tab title=”Wat is een CMS?”][vc_column_text]CMS is een afkorting en betekent Content Management System. Ofwel, een programma waarmee je de inhoud van je website kunt beheren.

Er zijn veel verschillende Content Management Systemen in omloop. Daarbij wordt er ook nog gebruik gemaakt van verschillende technieken. WordPress is het bekendste en meest gebruikte CMS ter wereld. Het maakt, net zoals bijvoorbeeld Joomla en Drupal gebruik van technieken zoals PHP en MySQL.

Wil je wel eens lezen welke verschillen er zijn tussen de verschillende systemen? Lees dan dit artikel: WordPress of Joomla – Hoe zit het nu echt?

[/vc_column_text][/vc_accordion_tab][vc_accordion_tab title=”Wat is WordPress?”][vc_column_text]WordPress is dus een CMS. Een systeem om je website te vullen en te beheren. De WordPress software zelf is daarbij ook nog eens gratis.

Oorspronkelijk ontstond WordPress als systeem om mee te bloggen. Maar in de loop der jaren is er zó veel functionaliteit toegevoegd aan WordPress, dat je nu rustig mag stellen dat het een volwaardig CMS is geworden. De mogelijkheden zijn echt eindeloos en dat wordt mede veroorzaakt door de eenvoudige uitbreidbaarheid van het systeem.

Belangrijk om te weten is dat er twee varianten zijn van WordPress, te weten WordPress.com en WordPress.org. Wat de verschillen zijn en wat dat precies voor jou betekent leggen we uit in dit artikel: WordPress.org of WordPress.com? WordPress voor Beginners?

 

[/vc_column_text][/vc_accordion_tab][vc_accordion_tab title=”Wat kun je niet met WordPress?”][vc_column_text]Er is maar weinig dat je met WordPress niet kunt doen als het gaat om het bouwen van een website. En als het er niet is dan kan het door de eenvoudige uitbreidbaarheid van WordPress ongetwijfeld wel ontwikkeld worden. Toch is WordPress niet altijd de beste keuze. Soms heb je zo veel plugins en maatwerk nodig dat je je doel voorbij schiet als je dan nog voor WordPress kiest.

Enkele voorbeelden:

  • Kleinere webshops zijn prima te maken met WordPress in combinatie met een e-commerce plugin. Echter, run je een grote shop of heb je in ieder geval die ambities dan zal WordPress snel tekort schieten.
  • Er zijn plugins op de markt om een forum aan je WordPress website te koppelen, maar als je website bijna volledig uit een forum bestaat dan kun je beter direct een forum tool kiezen om je site mee te bouwen.
[/vc_column_text][/vc_accordion_tab][vc_accordion_tab title=”Waarom WordPress gebruiken?”][vc_column_text]Een aantal redenen om WordPress te gebruiken zijn hierboven al langs gekomen. Ik zet de belangrijkste voordelen nog eens voor je op een rijtje:

  • WordPress is gratis
  • WordPress is eenvoudig in het gebruik. Van alle technieken die ik de afgelopen jaren langs heb zien komen is WordPress veruit het eenvoudigst in het gebruik. Dat is prettig voor zowel de gebruikers als de ontwikkelaars.
  • WordPress is uitbreidbaar. Er zijn veel, heel veel plugins op de markt om de functionaliteit van WordPress mee uit te breiden. Eigenlijk te veel zelfs, maar daarover meer bij de nadelen van WordPress verderop in dit artikel.
  • WordPress websites scoren goed in de zoekmachines. Of zijn in ieder geval in staat dat te doen. Een goede score in Google is van veel factoren afhankelijk en echt niet van het feit of je nou wel of geen WordPress gebruikt. Maar WordPress werkt je op dit vlak in ieder geval niet tegen en ook hier zijn veel hulpmiddelen (plugins) beschikbaar om goede resultaten mee te boeken.
  • WordPress kennis is overal beschikbaar. Niet alleen hier, maar wereldwijd wordt er erg veel geschreven en gedocumenteerd over WordPress. Het vinden van enige hulp of het inhuren van een ontwikkelaar hoeft niet veel moeite te kosten.
[/vc_column_text][/vc_accordion_tab][vc_accordion_tab title=”Wat zijn de nadelen van WordPess?”][vc_column_text]Zoals bij elke oplossing kent ook WordPress nadelen. En ondanks dat ik een fan ben van WordPress is het goed om te beseffen dat die er zijn.

  • Iedereen gebruikt WordPress. Soms herken je een WordPress website al van kilometers afstand.
  • Door de populariteit is WordPress ook uitermate geschikt voor kwaadwillenden. Verhalen over hackers die WordPress sites aanvallen hoor je regelmatig. Daar kun je je overigens goed tegen wapenen, maar besef dat beveiliging aandacht vraagt.
  • Zoals ik al schreef is het aanbod aan extra functies door middel van plugins echt enorm. Dus wat gebruik je dan wel en niet? Beginners zien daardoor soms door de bomen het bos niet meer. Ik hoop dat deze website je daarmee in ieder geval op het goede spoor zet.

Lees verder: 10 Onmisbare WordPress Plugins

Lees verder: De 10 meest gemaakte WordPress fouten[/vc_column_text][/vc_accordion_tab][/vc_accordion][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]Overtuigd?

WordPress zal je niet teleur stellen. Maar waar begin je nu, hoe ga je vanaf hier verder? De vraag is of  je je website geheel zelf wilt ontwikkelen of daar hulp bij nodig hebt.

Wil je je website geheel op basis van WordPress laten bouwen dan kan dat natuurlijk ook. Lees hier verder voor de mogelijkheden die ik bied en de bijbehorende prijzen.

Wil je echter zelf aan de slag met WordPress dan is het slim om de nodige informatie te verzamelen. Ik adviseer je om te starten met een goed WordPress boek voor Beginners: Kickstart WordPress. Hiermee word je geen expert, maar leer je wel in eenvoudige stappen hoe je zelf je eigen WordPress website bouwt.[/vc_column_text][vc_button title=”Koop Kickstart WordPress Nu” target=”_self” custom_color=”#6dab3c” custom_icon=”fa-angle-right” custom_pos=”right” href=”http://localhost/rowp/winkel/kickstart-wordpress-4e-editie/”][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”2432″ border_color=”grey” img_link_target=”_self” link=”http://localhost/rowp/winkel/kickstart-wordpress-4e-editie/” img_size=”full”][/vc_column][/vc_row]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *