Meteen naar de inhoud

Waarom zou je een WordPress framework gebruiken?

WordPress frameworks

Misschien heb je er wel eens van gehoord: een WordPress website die gemaakt is met behulp van een Framework. Maar wat is dat eigenlijk precies? Wat kun je ermee en heb je dat echt nodig? In dit artikel ga ik in op deze vragen en laat ik je zien welke frameworks er zoal op de markt zijn.

Als je regelmatig WordPress websites maakt is het inderdaad handig om gebruik te maken van een framework. Een framework is in feite een basis-theme, waar je vervolgens je eigen theme op kunt baseren. Een framework is dus ‘het geraamte’. Maar formeel zijn er geen criteria waar een theme aan moet voldoen om zichzelf een ‘framework’ te mogen noemen. In theorie kan elk theme als een soort framework fungeren om er toekomstige sites mee te bouwen. Het is echter als gebruiker van zo’n WordPress framework wel lekker als het ding dan ook goed gebouwd is en je voldoende flexibiliteit biedt.

Het werken met frameworks wordt doorgaans gedaan door de wat meer gevorderde WordPress gebruiker. Maak je slechts één enkele website dan is het voordeel namelijk relatief klein. Je zult immers het framework goed moeten leren kennen en in die tijd had je ook direct je theme op maat kunnen maken. Maak je echter vaker zelf themes op maat voor klanten dan kan het werken met een framework je de nodige tijd besparen. Alle standaard WordPress functies zijn immers al voorhanden en je kunt je als themebouwer concentreren op het uiterlijk van de website. Een theme dat gebaseerd is op een framework wordt ook wel een ‘child theme’ genoemd. In een volgend artikel laat ik je zien hoe je zelf een Child theme maakt.

De voordelen van een WordPress framework

  • Efficiënte ontwikkeling wanneer je vaker WordPress sites bouwt
  • Vaak goed geoptimaliseerde code
  • De populaire frameworks kennen een grote community waar je voor hulp terecht kunt. Je kunt ook vaak profiteren van ontwikkelingen die al door anderen zijn gedaan.
  • Als je een framework eenmaal goed kent wordt het gebruik eenvoudig en kun je je websites sneller opleveren.

Nadelen zijn er ook:

  • De populaire commerciële frameworks kennen een stevige prijs wanneer je ze vergelijkt met reguliere themes
  • Het framework zal je, hoe flexibel van opzet ook, toch altijd beperken in wat je wel en niet kunt doen.

Goed, een framework dus als je vaak WordPress sites bouwt. Maar welke dan? Hier begeef ik me op glad ijs, want er zijn voor- en tegenstanders van de verschillende oplossingen die er op de markt zijn. Er zijn zowel gratis als commerciële frameworks in omloop. Hieronder behandel ik de belangrijkste.

Thesis

Thesis WordPress framework
Één van de bekendste en veel gebruikte WordPress themes is eigenlijk een framework. Vaak wordt het theme echter in de standaard vorm ingezet. Het Thesis theme is niet goedkoop. Maar blijkbaar maakt dat niet uit, want er zijn ruim 30.000 exemplaren verkocht. 87 Dollar voor één website en 164 dollar voor een ontwikkelaars licentie zijn geen misselijke bedragen. Thesis staat overigens vooral bekend om haar goede SEO eigenschappen. En dat is ook wat waard. Meer informatie: diythemes.com. Wat mij overigens ook wel opvalt is dat ik veel websites tegenkom op het web die Thesis in de standaardvorm gebruiken. Ondanks de goede eigenschappen is het dan wel een relatief duur theme.

Omdat Thesis een zo veel gebruikt theme is ben ik wel benieuwd naar jullie ervaringen hiermee, én of er interesse is voor artikelen die dieper ingaan op de mogelijkheden van Thesis. Geef dan even je reactie onderaan dit artikel!

Genesis

WordPress Genesis framework
Het Genesis framework is dat andere populaire framework. Je zou kunnen zeggen dat beide oplossingen stevig met elkaar concurreren. Qua prijs zitten ze ook bij elkaar in de buurt. Wat is dan het voordel van Genesis, ojuist het nadeel ten opzichte van Thesis? Dat is moeilijk te zeggen en helemaal afhankelijk van je eigen situatie. Beide oplossingen zijn al vrij lang in de markt en blijvend populair. Dat zit voornamelijk in de flexibiliteit en vrijheid die je hebt om je website in te richten met deze systemen.

Andere WordPress frameworks

Moet je dus aan de slag met één van deze grootmachten? Welnee, er is nog veel meer interessants op de markt. En voor onderstaande alternatieven geldt ook nog eens dat ze vrijwel allemaal gratis verkrijgbaar zijn. Misschien mogen we ze niet één op één met elkaar vergelijken, maar de WordPress frameworks hieronder zijn het zonder meer waard om eens voor een project in te zetten en te leren kennen.

Gantry

Gantry wordt geleverd door de bouwers van RocketTheme, die vooral bekend zijn door hun templates voor de Joomla markt. Het voordeel van Gantry is dan ook dat het voor zowel Joomla als WordPress verkrijgbaar is. Handig wanneer je met beide systemen werkt. Gantry is geheel gratis verkrijgbaar, is zeer flexibel en kent een grote groep enthousiaste gebruikers.

Hybrid

Het Hybrid framework is al wat langer op de markt en is ook gratis te gebruiken. Wel wordt er een bijdrage gevraagd voor support en het leveren van de documentatie, iets waar je als beginner beter niet op kunt bezuinigen. Begin dit jaar is het framework gemoderniseerd en opnieuw opgebouwd.

Whiteboard

Ook Whiteboard is gratis en dit framework is weer gebaseerd op een ander (CSS) framework: Less. De naam Less is in de webdesign wereld een bekende naam, want het stelt je in staat om ‘responsive websites’ te maken. Wat dat precies is leer je in een volgend artikel, maar het komt er op neer dat je als gebruiker van zo’n framework je website er eenvoudig goed uit kunt laten zien op allerlei verschillende apparaten. Whiteboard heeft die functie dus al in zich en op dit moment is dat een sterk punt van dit framework.

Roots

Roots is een super modern framework, dat zichzelf een ‘starting theme’, maar het idee is hetzelfde. Het is een WordPress framework gebouwd met de nieuwste technieken. Gabaseerd op Html5 Boilerplate en Bootstrap van Twitter. Misschien zeggen deze termen je nog niets, maar neem aan dat dit framework daarmee klaar is voor de toekomst. Ook Roots zorgt er dus voor dat je website er eenvoudig goed uit kan zien op mobiele apparaten. Roots is bovendien compatible met WPML, een commerciële plugin waarmee het eenvoudig wordt een WordPress website in meerdere talen op te zetten.

In dit artikel heb ik enkele mogelijkheden van frameworks genoemd. Er zijn er echter nog veel meer op de markt. Dit artikel is dan ook niet bedoeld om je een compleet overzicht te geven van alle frameworks die er zijn, maar dient veel meer als inleiding tot het gebruik ervan, zodat je zelf op zoek gaat naar het framework dat bij jouw stijl en kennisniveau aansluit.

Was dit artikel nuttig?

Laat het ons weten en geef je rating!

Gemiddeld 4.5 / 5. Aantal stemmen: 2

Nog geen stemmen, wees de eerste die dit artikel waardeert!

3 reacties op “Waarom zou je een WordPress framework gebruiken?”

  1. Hoi Klaas. Niet vergeten, maar weg gelaten. Er zijn zeker nog 20 goede frameworks in omloop en in zo’n artikel moet je nu eenmaal keuzes maken. Natuurlijk zijn jullie verdere suggesties welkom, maar probeer dan ook aan te geven waarom dat theme volgens jou zo goed is!

  2. Is het niet handig om ook de vergelijking met een eigen “framework” op te nemen? Voordeel daarvan is, in mijn ogen, dat je een standaard thema klaar zet met de code die je juist zelf vaak nodig bent (denk aan de juiste shortcodes / breadcrbumbs, etc) en geen overbodige “meuk” in je thema hebt staan..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *