Meteen naar de inhoud

Wat brengt WordPress 3.0?

Binnenkort zal WordPress versie 3.0 gaan verschijnen. Begin maart zal er een ‘code freeze’ plaatsvinden, wat betekent dat er vanaf dat moment geen wijzigingen in de functionaliteit meer plaatsvinden. Daarna is het wachten op het stabiliseren van de nieuwe release. De definitieve versie staat gepland voor 1 mei. En waar wachten we dan op? Is dat de moeite waard of hoeven we ons er helemaal niet druk om te maken?

WordPress MU integratie
Een technsich gezien ingewikkelde operatie is de integratie van WordPress MU. Wat dat is? Met WordPress MU heb je de mogelijkheid om meerdere blogs te beheren vanaf één installatie. De grootste gebruiker van de MU versie is WordPress zelf. Op wordpress.com kun je immers zelf eenvoudig een blog opzetten. De motor achter deze dienst is WordPress MU. ‘Maar wat moet ik daarmee?’, vraag je je misschien af. Wel, er moet niets. Maar voor gebruikers die nu meerdere blogs via meerdere installaties beheren kan het een uitkomst zijn dat je al die blogs niet meer apart hoeft te onderhouden.

Navigatie
te ingewikkeld of niet interessant? WordPress versie 3.0 gaat ook een aantal mogelijkheden bieden die de ‘gewone gebruiker’ meer zullen aanspreken. Zo heeft men een overeenkomst gesloten met de ontwikkelaars van WooThemes om hun geavanceerde menusysteem standaard in WordPress op te nemen. Dit gaat je echt veel meer controle geven over de indeling van je blog, zonder dat je in de code hoeft te spitten voor het maken van menu-aanpassingen.

Custom Post Type
Ik ben benieuwd welke Nederlandse term en bedacht wordt voor het ‘Custom Post Type’. Maar wat kun je ermee? Het is een extra manier om inhoud/content in je blog in te delen en er daarmee voor te zorgen dat het er ook anders uitziet. Denk bijvoorbeeld aan de standaard weergave van artikelen ten opzichte van een weergave van een portfolio, een referentielijst, etc. Alles wat nu afwijkt van het standaard blog(artikel) kun je eigenlijk alleen oplossen door met Pagina’s of Plugins te gaan werken. Door je content straks in te delen in verschillende types wordt het eenvoudiger mogelijk om onderscheid te maken. Het biedt theme bouwers dan ook weer vele nieuwe mogelijkheden en het maakt van WordPress weer wat meer een volledig CMS in plaats van een blog-tool.

Een nieuw standaard theme
Al geruime tijd wordt er door gebruikers gevraagd om een nieuw standaard theme (dat blauwe ding dat je ziet direct na de installatie). Daaraan is gehoor gegeven door de introductie van ‘theme 2010‘. Ik begrijp eigenlijk niet goed waarom. Wie gebruikt er uiteindelijk het standaard geïnstalleerde theme? Ik hoop vrijwel niemand! Één voordeel: het ziet er beter uit…


Het is de bedoeling dat het standaard theme vanaf nu elk jaar gaat wijzigen.

Nog meer?
Ja, er zijn nog meer wijzigingen die we tegemoet kunnen zie in de nieuwe versie. Sommigen zijn interessant voor theme-bouwers, maar er is ook een belangrijke verbetering op het vlak van beveiliging. WordPress wordt tot nu toe altijd standaard geïnstalleerd met de gebruiker ‘admin’ die alle rechten heeft. De meeste gebruikers denken er niet aan om dat te wijzigen. Voor potentiële hackers is dat handig: de gebruikersnaam weten ze immers al, nu alleen het wachtwoord nog… In WordPress 3.0 heb je de mogelijkheid zelf een gebruikersnaam te kiezen tijdens de installatie, iets wat we ook terugzien in de nieuwe 1.6 versie van Joomla. Bravo!

Zodra de nieuwe versie beschikbaar is mag je hier uiteraard weer de nodige instructies verwachten over het gebruik ervan!

Was dit artikel nuttig?

Laat het ons weten en geef je rating!

Gemiddeld 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Nog geen stemmen, wees de eerste die dit artikel waardeert!

Tags:

3 reacties op “Wat brengt WordPress 3.0?”

  1. Ik ben een lange twijfelaar geweest tussen blogger en wordpress en om eerlijk te zijn ben ik er nog steeds niet uit. Voordelen van wordpress voor mij zijn de pagina-structuren en de betere templates. Blogger heeft dan weer een meer flexibeler gehalte en kan je onmiddellijk in de html en css-code zitten prutsen. Zo vind ik persoonlijk dat Google Analytics toevoegen aan blogger kinderspel is. Google Analytics Toevoegen aan Worpdress is me nog steeds niet gelukt 🙁

    MaT

  2. Hallo Mat,
    Dank voor je reactie. Heb je het hier over de online variant van WordPress (wordpress.com) of over een eigen installatie dmv de software op wordpress.org? In het eerste geval kún je namelijk Google Analytics helemaal niet toevoegen en moet je het doen met de eigen statistieken van WordPress.com
    Wanneer je het over een eigen installatie hebt zijn er goede plugins beschikbaar waarmee activatie van Analytics ook erg eenvoudig is. Bijvoorbeeld de plugin van Yoast.

  3. @ Datakonijn
    Ik ben ook lange tijd aan het twijfelen geweest of ik door zou gaan met mijn Joomla website, een blogger account zou nemen of een eigen WordPress installatie zou maken. Uiteindelijk ben ik voor WordPress gegaan en daar ben ik zeer blij mee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *