Meteen naar de inhoud

Wat brengt WordPress 3.1?

Versie 3 van WordPress is nog niet zo erg lang op de markt. Toch staat versie 3.1 alweer voor de deur. De planning is dat deze rond midden december beschikbaar komt. Nu moet je altijd maar afwachten of dat ook lukt, maar over het algemeen valt de realisatie van nieuwe versies bij WordPress niet tegen.

Naast het noodzakelijke oplossen van fouten in de bestaande versies zijn het natuurlijk altijd de nieuwe functies die de meeste aandacht krijgen. Dat zal bij de 3.1 release van WordPress niet anders zijn.

Interne links
Voor elke website beheerder is het van belang: een goede interne link-structuur zorgt ervoor dat je bezoekers naar belangrijke pagina’s leidt, maar ook voor de ranking van die pagina’s door zoekmachines kun je interne links niet verwaarlozen. En het maken en onderhouden van die links is weer wat eenvoudiger gemaakt. Je maakt een link nu met enkele muisklikken en hoeft geen url’s meer te kopiëren en te plakken.

Bovendien zorgt deze functie ervoor dat interne links blijven werken als de hele site verhuist naar een ander domein, of wanneer een test-site live wordt gebracht.

Het lijkt een kleinigheid maar het is gewoon een handige functie geworden, waarmee het maken van interne links nog eenvoudiger is.

Ajax admin schermen
Verbeterde ‘ajax’ functionaliteit zal er in de WordPress backend voor zorgen dat je sneller werken kunt. Je kunt hiermee eenvoudiger sorteren en zoeken in de verschillende onderhoudsfuncties.

Admin toolbar
Nog meer wijzigingen in de WordPress backend: de nieuwe admin toolbar kun je vergelijken met die van WordPress.com. Hiermee wordt het mogelijk om meerdere WordPress sites te beheren vanuit één account en beheeromgeving.

Post templates
Ook weer zo’n Engelstalige term waarvan ik nu al benieuwd ben naar de vertaling 🙂 Hoe dan ook, het betekent dat het hiermee mogelijk wordt om verschillende weergaven te gebruiken voor een bericht (artikel). Het is een functie die vooral door theme bouwers erg gewaardeerd zal worden en het maakt van WordPress weer een completer CMS.

Noodzakelijke update?
Niet direct, maar onthoud goed dat het altijd verstandig is om de updates te blijven volgen. Er wordt  namelijk niet alleen functionaliteit toegevoegd. Ook oude fouten worden hersteld en de beveiliging wordt weer verbeterd. Maar neem straks wel goed de tij om de nieuwe versie te testen voordat je de upgrade uitvoert. Een weg terug is er namelijk lang niet altijd.

Tenslotte: versie 3.1 van WordPress is de laatste versie die nog Php 4 zal ondersteunen. Vanaf versie 3.2 zul je minimaal over Php 5.2 moeten beschikken.

Was dit artikel nuttig?

Laat het ons weten en geef je rating!

Gemiddeld 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Nog geen stemmen, wees de eerste die dit artikel waardeert!

4 reacties op “Wat brengt WordPress 3.1?”

  1. In 3.1 al? Of 3.01? Want 3.1 verkeert nog in beta-stadium, dus ik zou ermee oppassen om dat al te gebruiken op een live site. Niet doen dus. Maar misschien begrijp ik je verkeerd. Succes gewenst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *