Meteen naar de inhoud

Wat is er nieuw in WordPress 3.4?

Nieuw in WordPress 3.4

WordPress 3.4 is zojuist vrij gegeven en beschikbaar om te downloaden of te upgraden. Eerder dit jaar schreef ik al een artikel over de nieuwe mogelijkheden in WordPress 3.4. Nu de definitieve versie er is kijken we er natuurlijk nog eens naar. Wat is er nieuw in WordPress 3.4?
Deze nieuwe release is ‘Green’ gedoopt, naar de guitarist Grant Green. WordPress zelf heeft de volgende video beschikbaar gemaakt op hun eigen site, waarin de meest in het oog springende mogelijkheden getoond worden.

We zien in dit filmpje ook enkele mogelijkheden die in mijn vorige artikel nog niet ter sprake kwamen, omdat het toen nog niet duidelijk was dat ze in deze versie zouden worden opgenomen. Daarom in het kort nog eens de belangrijkste aanpassingen op een rijtje:

  • Mogelijkheid tot het aanpassen van je theme met een preview functie.
  • Flexibele afmetingen van de header
  • Het gebruik van zelf gekozen achtergrondafbeeldingen
  • Image captions (het onderschrift bij afbeeldingen) kunnen nu Html bevatten. Hierdoor is het mogelijk om bijvoorbeeld een link op te nemen naar de maker van de afbeelding of meer informatie over de afgebeelde persoon.
  • Verbeterde zoekfunctie voor het selecteren van een theme

Een andere leuke toevoeging is de mogelijkheid om tweets op te nemen in je artikel (dit noemt men ‘embedden’). Het is zo eenvoudig als de url van je tweet in je artikel plaatsen, net zoals we gewend zijn bij het opnemen van Youtube video’s.

Het leuke van deze functie is dat de tweets ook daadwerkelijk functioneel zijn. Bezoekers kunnen direct reageren of retweeten!

Voor diegenen die niet weten hoe je de url van je eigen tweets opzoekt: bezoek je eigen pagina op Twitter. Zoek de tweet op die je wilt plaatsen en klik erop. Vervolgen kun je kiezen voor details. Daarna zie je in de menubalk van je browser de url van die specifieke tweet staan. Die kopieer en plak je vervolgens in je WordPress artikel.

WordPress tweet opnemen

De overige wijzigingen zitten ‘onder de motorkap’ van WordPress. Natuurlijk heeft men gesleuteld aan de techniek om het werken met themes flexibeler te maken. Wel zullen theme ontwikkelaars aan de slag moeten met de nieuwe functies om themes er ook van te laten profiteren. Er zijn overigens nog véél meer wijzigingen in WordPress 3.4, een compleet overzichtvind je op de WordPress.org website.

Was dit artikel nuttig?

Laat het ons weten en geef je rating!

Gemiddeld 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Nog geen stemmen, wees de eerste die dit artikel waardeert!

6 reacties op “Wat is er nieuw in WordPress 3.4?”

 1. Kan het ook zo wezen dat niet alles goed functioneert in 3.4? Ik kan nu namelijk geen nieuwe galleries volgooien of de bestaande updaten..

 2. Dat heb ik nog niet gehoord. De nieuwe versie is nét uit, dus het zou kunnen natuurlijk. Hoewel ik wel verwacht dat dergelijke fouten er in de beta fase uit hadden moeten komen. Gebruik je de standaard gallery functie van WordPress?

 3. In versie 3.4 kan ik de widgets (in de footer) niet meer bewerken: ben dus weer teruggegaan naar de eerdere versie. Heeft dit met mijn (gratis) theme (Modularity Lite) te maken of is het iets in WP?

 4. Hallo Niko – als ik problemen heb met een upgrade van Wp of een plugin dan probeer ik altijd eerst even tijdelijk het standaard twentyeleven theme te activeren en kijk of het probleem zich dan ook voordoet. Zo ja, dan ligt het aan WP. Zo nee, dan ligt het aan je theme. Het is sowieso altijd goed om upgrades eerst even te testen een een lokale testomgeving of er – zoals jij – in ieder geval voor te zorgen dat je nog terug kunt naar een vorige versie.

 5. Wel jammer is dat na de update sommige systeemmedelingen zoals ‘lees verder’ of ‘reageer’ weer in het Engels staan. Ik denk dat dit wel weer opgepakt wordt en ander ga ik, zodra ik er zin en tijd voor heb, zelf aan de slag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *