Meteen naar de inhoud

Wat is er nieuw in WordPress 3.6?

Ok, het duurt nog heel even, maar de nieuwe WordPress versie is er bijna. Rond eind mei wordt WordPress 3.6 verwacht en natuurlijk heb ik de beta2 versie al geïnstalleerd en bekeken welke wijzigingen er dit keer zijn. Er zijn vanaf nu namelijk geen functionele wijzigingen meer te verwachten, alleen nog bugfixes worden gedaan. Dus, wat is er nieuw in WordPress 3.6?

Het nieuwe 2013 theme

Destijds in 2010 had ik er nog een hard hoofd in, maar WordPress heeft zich er toch netjes aan de belofte gehouden: elk jaar verschijnt er een nieuw standaard theme. Het 2012 theme is eigenlijk nog maar kort op de markt, maar in WordPress 3.6 zal het 2013 theme verschijnen als nieuwe standaard. Daar waar de basis inrichting van 2012 ingetogen was, heeft men het nu over een andere boeg gegooid. Het theme heeft een uitgesproken en opvallende header! Maar natuurlijk ondersteunt het theme de relatief nieuwe WordPress functies om je theme aan te passen en kun je eenvoudig voor een andere header kiezen.
Nieuwe standaard WordPress theme: 2013

Wat verandert er verder in WordPress 3.6?

Natuurlijk valt zo’n nieuw theme extra op, maar ook in de WordPress backend is er wederom het nodige verbeterd en aangepast. In die volgorde. Niet elke aanpassing is automatisch ook een verbetering 🙂 Maar niet gezeurd, laten we eens kijken wat WordPress 3.6 verder voor je in petto heeft:

 • Post Formats krijgen een belangrijkere rol. Verderop meer hierover.
 • De Autosave functies zijn verbeters. Zelfs wanneer je op een gegeven moment uitgelogd wordt doordat je WordPress langere tijd niet gebruikt, kun je toch verder gaan met schrijven waar je gebleven was.
 • Handig voor websites met meerdere schrijvers zijn de gewijzigde Post locking functies. Je kunt het schrijven aan een bericht overnemen van een andere gebruiker. Bovendien is het mogelijk om te zien wie er aan welke berichten werkt.
  Post locking in WordPress 3.6
 • Het Revision management is verder verbeterd. Het wordt nu eenvoudiger om te zien welke versies er doo wie zijn bewerkt. Bovendien kun je nu beter zien in welke versies de meeste wijzigingen hebben plaats gevonden. Tot nu toe was het in WordPress altijd een beetje gokken als je terug wilde naar een oudere versie van je bericht. Nu kun je versies met elkaar vergelijken en zo eenvoudiger terug gaan naar het gewenste punt.
  revisies in WordPress 3.6
 • Gewijzigde Menu functies. De interface voor het onderhouden van je WordPress menu is gewijzigd. Meest opvallend is dat er nu twee tabbladen zijn. In de eerste maak je je menu (of menu’s) en in de tweede (Manage Locations) koppel je ze aan de menu locaties die je theme biedt.
  WordPress 3.6 Menu Management
 • WordPress ondersteunt nu eindelijk het afspelen van audio en video! Natuurlijk, je kon altijd al een Youtube of Vimeo film eenvoudig plaatsen door middels van de oEmbed techniek. Maar als je een eigen video of audio bestand plaatste in je media bibliotheek, dan plaatste WordPress alleen maar een link er naartoe. Wat vervolgens zorgde voor een download van het betreffende bestand. Je had dus altijd een plugin nodig wanneer je geen gebruik wilde maken van een dienst zoals Youtube. Dat probleem is nu eindelijk opgelost!

Post Formats in WordPress 3.6

Zoals hierboven al genoemd krijgen Post Formats een grotere rol. Ze bestonden al sinds versie 3.1, maar vanaf WordPress 3.6 kun je er als gebruiker niet meer omheen. Zodra je een nieuw bericht schrijft, wordt er bovenin gevraagd welk type bericht (welk Post Format) je wilt gaan maken. Hieronder zie je een voorbeeld van het type video.
Post Formats in WordPress 3.6
Op dezelfde manier kun je bijvoorbeeld eenvoudig een Gallery, Audio of Quote opnemen in je website. Belangrijk is echter wel dat je theme de Post Formats ondersteunt! Voor de lezers van het boek WordPress Themes Maken: ik zal hier binnenkort eens wat dieper op ingaan in een nieuw artikel! Overigens, als ik kijk naar de huidige status van het 2013 theme en de wijze waarop het omgaat met Post Formats zoals de Video of de Quote dan ben ik daar niet erg van onder de indruk. Het werkt, maar fraai is het nog niet. Wellicht verschijnen er nog kleine aanpassingen in het theme voor de definitieve release.

Al met al toch wel weer behoorlijk wat in het oog springende wijzigingen. En dan hebben we het over het minder opvallende gesleutel aan de techniek nog niet eens gehad. Wij kijken al uit naar de definitieve release van WordPress 3.6!

Was dit artikel nuttig?

Laat het ons weten en geef je rating!

Gemiddeld 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Nog geen stemmen, wees de eerste die dit artikel waardeert!

2 reacties op “Wat is er nieuw in WordPress 3.6?”

 1. Hallo Jasper, bedoel je in de frontend (wat je bezoekers zien), in de backend (WordPress zelf, waar je je blogs schrijgt), of beiden?
  Want standaard staat de nieuwste namelijk altijd bovenaan… Vul even het contactformulier in als je hulp wilt ontvangen hiermee.
  groeten Robbert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *