Meteen naar de inhoud

Wat is er Nieuw in WordPress 3.9?

WordPress 3.9

WordPress 3.8 is pas enkele maanden op de markt. De opvolger staat echter alweer klaar. WordPress 3.9 verschijnt op 16 april a.s. Wat is er nieuw in WordPress 3.9?

Drag & Drop Afbeeldingen

Je kunt nu afbeeldingen rechtstreeks naar de editor slepen. Zodra je dat doet verschijnt alsnog het scherm van de media uploader, waarmee je bijvoorbeeld de alt-tag in kunt stellen.

Nieuwe versie van de editor

De TinyMce Editor is bijgewerkt naar de nieuwste versie. Ik leer mijn klanten altijd om teksten niet rechtstreeks uit Word te plakken, omdat dat problemen kan geven bij de opmaakt. Echter, nu schijnt dat zonder meer mogelijk te zijn, zonder nare gevolgen. Ik heb nog niet kunnen testen of dat in de praktijk ook goed uitpakt.

Een andere aanpassing in de editor is dat je een gallery met afbeeldingen nu ook daadwerkelijk kan zien in de wysiwyg weergave. Voorheen zag je altijd alleen maar een blok en moest je echt naar de voorbeeldweergave schakelen om te bekijken hoe het eruit zou gaan zien.

WordPress 3.9 Editor

Tenslotte kun je afbeeldingen nu eenvoudig in de editor bewerken. Zo kun je een afbeelding direct verkleinen of bijsnijden.

Widget previews

Je kent het vast wel. Wanneer je met je widgets bezig bent moet je bij elke kleine aanpassing opslaan en in je website bekijken of dat het gewenste resultaat had. Ging er iets mis dan stond zo’n wijziging natuurlijk wel direct live. Vooral bij druk bezochte websites is dat echt onwenselijk. Nu is er in de theme customizer een functie toegevoegd waarmee je van te voren je widgets kunt testen. Heel handig!

WordPress 3.9 Widget Preview

Theme installatie

De wijze waarop themes in de WordPress backend zichtbaar zijn was al gewijzigd in versie 3.8. Nu is echter ook het installeren van een theme aangepast aan dat nieuwe uiterlijk. Hierdoor is het bladeren door beschikbare themes een stuk prettiger geworden.

WordPress 3.9 New theme installer

Video en audio playlists

Nog een toevoeging in 3.8 was de mogelijkheid om je video zelf te hosten, zonder dat daar nog aanvullende plugins voor nodig waren. Embedden vanaf Youtube of Vimeo kon altijd al, maar soms is dat niet wenselijk. En al die reclame tegenwoordig bij bijvoorbeeld Youtube maakt het er ook niet beter op. De mogelijkheid om je video- en audiobestanden vanaf je eigen server te streamen is nu verder uitgebreid. Het is nu ook mogelijk om met playlists te werken. Ideaal voor bijvoorbeeld een band.

Natuurlijk zijn er ook nu weer de nodige technische aanpassingen voor ontwikkelaars. Zo gebruikt WordPress 3.9 bijvoorbeeld de MySQL Improved Database Extension. Dit betekent dat ontwikkelaars van plugins in ieder geval moeten controleren of alles nog naar behoren functioneert.

Conclusie: ook WordPress 3.9 biedt weer een aantal nuttige verbeteringen. Echte must-haves? Dat niet. Maar het relatief kleine aantal aanpassingen per release zorgt er wel voor dat een update ‘behapbaar’ blijft en dat je in de meeste gevallen zonder al te veel problemen zou moeten kunnen upgraden. Gebruik de beta versie nog niet op een live-omgeving? Wil je toch testen? Dan kun je de beta versie van WordPress 3.9 hier downloaden.

Was dit artikel nuttig?

Laat het ons weten en geef je rating!

Gemiddeld 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Nog geen stemmen, wees de eerste die dit artikel waardeert!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *