Meteen naar de inhoud

Wat is nieuw in WordPress 4.3?

nieuw in wordpress 4.3

WordPress 4.3 is uit! Het is de tweede grote update van WordPress dit jaar, naast een hele rij noodzakelijke veiligheidspatches. Traditiegetrouw bespreken we ook deze keer de wijzigingen ten opzichte van de vorige versie: wat is er nieuw in WordPress 4.3?

De nieuwe WordPress 4.3 versie heeft de naam ‘Billie’ gekregen, vernoemd naar jazz legende Billie Holiday. In onderstaand Engelstalig filmpje worden de nieuwe functies besproken:

Favicon of Siteicon

Je kent ze wel, die kleine iconen die je bovenin je browser tabbladen ziet staan. Of als directe snelkoppeling op je telefoon. Die van Apple en Gmail zijn bijvoorbeeld erg bekend en direct herkenbaar. WordPress had hier nooit een optie voor. Wilde je zo’n favicon gebruiken dan moet je die via FTP uploaden naar je website. En dat was dan weer niet iedereen gegeven, waardoor gebruikers hier zelfs een plugin voor gingen installeren (!).

wordpress 4.3 icoon

Je vindt de nieuwe functie in de Customizer: Weergave – Customizer – Side identiteit. Doordat het icoon ook gebruikt wordt als icoon voor mobiele toestellen moet deze 512×512 pixels zijn.

Menu’s nu ook in de Customizer

Je merkt aan alle stappen in het afgelopen jaar dat WordPress de customizer een steeds grotere rol geeft. Ook menu’s zijn nu op die manier aan te passen, zodat je direct ziet wat je doet. Persoonlijk vond ik de oude werkwijze mbt menu’s prima, maar in grote menu’s wilde het wel eens wat onoverzichtelijk worden. Maar dat geldt voor de Customizer eigenlijk ook. Maar goed, op zich is het wel logisch dat ook menu’s via die plaats te wijzigen zijn. Voor diegenen die deze stap nog niet aandurven: de oude methode blijft gelukkig ook nog even bestaan.

wordpress 4.3 menu customizer

Handigheidjes in de editor

Het werken in de editor is weer een stukje sneller geworden. Wil je een bullet point dantik je vanaf nu gewoon een *. Wil je een genummerde lijst dan begin je gewoon met 1. Met een punt erachter dus. Wil je een tussenkop in h2 dan tik je ##, en voor een h3 gebruik je drie hekjes. Tenslotte maak je met het > teken een quote. Onderstaand animatie laat de wijzigingen zien. Hoewel een kleine aanpassing zorgt het toch weer voor wat minder muis gebruik en dat is altijd meegenomen.WordPress 4.3 editor

Sterkere wachtwoorden

Beveiliging blijft een aandachtspunt voor elke gebruiker. En dus wordt WordPress iets dwingender in het gebruik van sterkere wachtwoorden. Dit zien we bijvoorbeeld terug in de suggestie die je nu krijgt wanneer je aangeeft dat je je wachtwoord vergeten bent. Met een dergelijk wachtwoord wordt de kans op het vergeten ervan (of het opslaan in de browser) echter een stuk groter. En dat lijkt me ook weer niet de bedoeling. Het blijft lastig…

Bij het aanmaken van gebruikers worden wachtwoorden niet meer in platte tekst verzonden. Want die informatie kan eenvoudig onderschept worden. De gebruiker ontvangt nu een link om zelf een wachtwoord in te stellen.

Standaard reacties uit voor pagina’s

Het is meestal niet nodig om op je WordPress pagina’s de reactiemogelijkheid ingeschakeld te hebben staan. Dat was altijd wel zo, of je moest daar zelf al iets aan gedaan hebben via de instellingen. Sinds WordPress 4.3 staan reacties op pagina’s standaard uitgeschakeld en moet je ze echt aanzetten als je die mogelijkheid toch wilt bieden.

Overige wijzigingen

  • Het wp-admin gedeelte biedt een verbeterde mobiele ondersteuning.
  • De Press This functie is weer wat verder verbeterd. Gebruik de tool om snel passages / interessante zaken die je op het web tegen komt om te zetten in een eigen bericht.
  • Voor ontwikkelaars: een nieuw bestand, de singular.php dient vanaf nu als fallback voor single.php en page.php

En nu? Direct updaten?

Samen met de 4.3 release is ook 4.2.4 vrij gegeven. Die zal, afhankelijk van je instellingen, automatisch geïnstalleerd worden. Direct updaten naar 4.3 is niet noodzakelijk, maar uiteindelijk ontkom je er niet aan natuurlijk. Zorg voordat je de update uitvoert minimaal voor een volledige backup van je hele website en database. We kunnen het niet vaak genoeg zeggen!

Wil je het op een goede manier uitvoeren van de WordPress updates liever uitbesteden? Daarvoor bied ik het WordPress onderhoudscontract aan. Voor een redelijk bedrag ben je een jaar lang voorzien van updates en goede backups. Meer informatie lees je hier.

Was dit artikel nuttig?

Laat het ons weten en geef je rating!

Gemiddeld 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Nog geen stemmen, wees de eerste die dit artikel waardeert!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *