Meteen naar de inhoud

Wat is Php, Html en CSS? – WordPress voor beginners

WordPress voor beginners

Ik ga hier op mijn blog tegenwoordig wat vaker de diepte in. Zeker als begeleiding bij het boek WordPress themes maken zul je steeds vaker artikelen lezen waarbij je de code in moet duiken. Hierbij zou ik echter bijna mijn belangrijkste doelgroep vergeten: de WordPress beginners.

Daarom vanaf nu een regelmatig terug kerende nieuwe serie: WordPress voor Beginners. Wordt met deze serie het boek ‘Kickstart WordPress‘ dan overbodig? Nee, zeker niet. Het boek bied je ruim 200 pagina’s aan inzichten, waarbij ik je stap voor stap alles leer over het gebruik van WordPress. Deze serie artikelen moet je dus meer zien als een eerste kennismaking, een inleiding. Wie meer wil weten en echt goed aan de slag wil leest nog steeds het boek.

In deze serie:
1. Php, CMS, Html en CSS? En wat is Mysql?
2. Wat heb je nodig om een website met WordPress te maken?
3. WordPress installeren

In dit artikel behandelen we het eerste punt. In de komende weken volgen de overige artikelen.

Php, CMS, Html en CSS? En wat is Mysql?

Wie voor het eerst gaat nadenken over het zelf opzetten van een website hoort al snel “Je moet WordPress gebruiken, lekker eenvoudig en goed in de zoekmachines!”. Een beetje ondernemer is dan geïnteresseerd, want goed scoren in zoekmachines willen we allemaal. Maar even later ben je verstrikt geraakt in termen zoals CMS, Html, Mysql en zelfs jQuery hoor je voorbij komen. “Wacht even denk je, het was toch allemaal eenvoudig?”. In basis is dat het ook. Toch is het niet verkeerd om iets af te weten van de techniek achter een oplossing zoals WordPress. Zonder dat je zelf hoeft te gaan programmeren, puur om iets meer begrip te krijgen over wat een systeem zoals WordPress eigenlijk doet.

Wat is Html?

Het is helemaal nog niet zo erg lang geleden dat we websites in elkaar timmerden door Html code te schrijven. Html (HyperText Markup Language) is een opmaaktaal. In feite is de pagina die je nu leest opgebouwd door middel van Html. Oplossingen zoals WordPress maken het echter mogelijk om een website te bouwen zonder dat je dat direct in Html heeft te doen. Toch is enige kennis van Html handig, zeker wanneer je geen beginner meer bent en zelf websites wilt kunnen maken.
De Html code wordt door de browser vertaald naar hetgeen je nu zit te lezen. Browsers doen dat niet allemaal exact op dezelfde manier, een ‘hoofdpijn probleem’ voor iedereen die zich met het maken van websites bezig houdt.
De nieuwste versie is Html5, die ontwerpers veel meer mogelijkheden biedt dan het echt verouderde Html4.

Html5 boek

En wat is CSS?

CSS code gebruik je om de opmaak van je website te bepalen. Html zorgt voor de inhoud en de structuur (kopjes, tekst, opsommingstekens, etc). Met CSS bepaal je hoe die structuur eruit ziet. Bijvoorbeeld: welke grootte hebben de lettertypes, welke achtergrondkleur wordt er gebruikt en met welke marges werken we? De meest moderne versie is CSS3. Ook hier geldt: moderne browsers verwerken CSS3 zoals het bedoeld is. Maar oudere browsers doen dat niet, waardoor je website er zo maar eens heel vreemd of zelfs foutief uit kan zien. Als beginner merk je hier nog niet zo veel van overigens. Pas wanneer je zelf een sprong in het diepe waagt en je met de techniek gaat bezig houden krijg je met dit fenomeen te maken. Ben je echter zelf klant bij een webdesigner, dan is het wel degelijk slim om hiernaar te vragen. Je wilt immers wel dat jouw website er ook op wat oudere browsers nog redelijk goed uitziet. Hoever je daarin wilt gaan bepaal je zelf. Het ondersteunen van oudere browsers betekent domweg meer werk en dus een ander kostenplaatje.

Waarom heb ik een CMS nodig?

Met Html en CSS samen kun je een fraaie, moderne website bouwen. Echter, deze zal vrij statisch zijn. Dat betekent dat de inhoud van de website niet of nauwelijks verandert. Echter, om je nog te onderscheiden in de enorme hoeveelheid websites die over de surfende wereld wordt uitgestort, is juist een website nodig die regelmatig wijzigt. Om al die wijzigingen een beetje goed te kunnen beheren gebruik je een CMS, een Content Management Systeem. WordPress is zo’n systeem, maar er zijn er erg veel op de markt. Andere bekende namen zijn bijvoorbeeld Joomla en Drupal.

En wat is php dan? En MySql?

Php is een programmeertaal. Hiermee kun je programmaatjes maken die een bepaalde functie uitvoeren op de webserver. WordPress is met behulp van Php gebouwd. De Php code zorgt ervoor dat er uiteindelijk Html naar de browser wordt gestuurd.
MySql is daarnaast een database. Alle informatie (teksten, afbeeldingen, filmpjes) die je in je website wilt opnmen worden opgeslagen in de database. Met behulp van de php code worden die gegevens vervolgens gelezen, omgezet naar Html en richting de browser van je bezoeker gestuurd.
Benje goed in het schrijven van php code dan kun je WordPress zelf uitbreiden met extra functies (plugins). Er zijn echter al erg veel plugins op de markt die door andere programmeurs zijn gemaakt. In veel gevallen kun je ze gratis gebruiken. Php code wordt ook gebruikt bij het maken van een WordPress theme. Het theme zorgt voor het uiterlijk van je website door Html en CSS te genereren. De combinatie van al deze technieken zorgt er dus voor dat er uiteindelijk een website ontstaat. Ingewikkeld? Wel als je het zelf allemaal zou moeten verzinnen en programmeren. Nu is het zware werk al voor je gedaan en kun jij daarvan profiteren.

Ben je eenmaal een aantal stappen verder, dan zul je zien dat het toch prettig is om te weten waar de genoemde technieken voor bedoeld zijn. Ga je nog dieper dan zul je ze zelf ook leren gebruiken. Voordat we zover zijn gaan we in het volgende deel eerst in op het opzetten van je eigen WordPress website. Wat heb je daar precies voor nodig?

[box color=”green”]Wil je de WordPress voor beginners serie blijven volgen? Schrijf je dan hier in voor de gratis WordPress nieuwsbrief en ontvang maandelijks de nieuwste artikelen in je mailbox, aangevuld met leuke extra’s over WordPress, online marketing en webdesign![/box]

Was dit artikel nuttig?

Laat het ons weten en geef je rating!

Gemiddeld 4 / 5. Aantal stemmen: 1

Nog geen stemmen, wees de eerste die dit artikel waardeert!

5 reacties op “Wat is Php, Html en CSS? – WordPress voor beginners”

  1. Beste Robbert,

    Allereerst hartelijk dank voor de vele tips voor het opbouwen en onderhouden van een website met WordPress.
    Misschien mag ik ook een vraag stellen?

    Onze website draait nu ruim een half jaar en vorige week ging er plotseling iets mis. Het binnenhalen / opstarten van de site duurt erg lang en als ik naar de volgende pagina ga duurt het weer lang. Ik heb aan het hostingsbedrijf gevraagd wat er eventueel aan de hand kan zijn. Zij hebben gemeten en komen tot de conclussie dat er of iets aan de code van de site hapert of dat we zijn gehackt. Helaas kan ik daar niets mee, behalve dat ik de laatste wijzigingen ongedaan heb. Helaas bood dat geen soelaas.
    Heb jij nog goede dieen of tips waar ik nog naar kan kijken?
    Ik zou je zeer erkentelijk zijn.

    Bij voorbaat dank

    Peter Suijker

  2. Hallo Robbert,
    Ik had verwacht dat dit artikel (via de link in je nieuwsbrief ) zou gaan over een website en geen blog. Is er iets fout gegaan of zie ik het verkeerd?
    Groeten Bas Burger

  3. Pingback: Nesteldrang | Boekenz

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *