Meteen naar de inhoud

Wat is Nieuw in WordPress 4.1?

Wat is Nieuw in WordPress 4.1

WordPress 4.1 staat voor de deur! De nieuwe versie heeft een kleine vertraging ondervonden, maar vergelijken we dat met het gemiddelde IT project dan is WordPress 4.1 keurig op tijd. Belangrijker zijn de wijzigingen. De ontwikkeling duurde maar kort, dus is er eigenlijk wel nieuws te melden?

Jazeker. Maar zoals gebruikelijk de laatste jaren zijn de updates klein en behapbaar. En voor het onderhoud van je website is dat eigenlijk wel zo prettig.

Nieuw standaard theme Twenty Fifteen

WordPress Twentyfifteen Theme
Het nieuwe theme valt misschien niet zo erg op als Twenty Fourteen, maar is daardoor wel veel beter toepasbaar. Twenty Fifteen ondersteunt bovendien fonts die gebruikt worden in niet-westerse talen. Waarmee WordPress weer wat beter internationaal inzetbaar is geworden. Het nieuwe theme biedt je vanuit de theme bewerker ook de mogelijkheid om zelf je kleuren te kiezen.

WordPress 2015 Theme

Taal kiezen

In het verleden moest je bij installatie van WordPress de juiste taal kiezen. Dat hoeft niet meer en je kunt via de wp-admin nu zelfs het benodigde taalbestand automatisch downloaden.

Afbeelding uitlijnen

wordpress-afbeeldingen-positioneren
Een belangrijke wijziging voor beginners: er zijn opties toegevoegd aan de editor om je afbeelding uit te lijnen (links, rechts of centreren). Hier ben ik echt blij mee, want we zien beginners vaak worstelen met het op de juiste plek positioneren van een afbeelding.

Afleidingsvrij schrijven

WordPress 4.1 Afleidingsvrij schrijven
Het afleidingsvrij schrijven zorgt ervoor dat alle overbodige elementen verborgen worden als je aan je artikel aan het schrijven bent. Maar je moet dan wel van je muis afblijven, anders floepen de menu’s weer tevoorschijn. Het is iets persoonlijks, maar ik vind het niks, deze functie. Gelukkig kun je hem ook uitzetten.

Wijzigingen voor Ontwikkelaars

Ook voor ontwikkelaars kent WordPress 4.1 weer de nodige aanpassingen:

  • Het theme kan ondersteuning voor de nieuwe Title tag declareren. Dat voorkomt problemen met mogelijke SEO plugins
  • De Customizer Api geeft ontwikkelaars de mogelijkheid de functies van de customizer ten volle te benutten.
  • Er zijn verbeteringen in de Query functies voor taxonomies, meta, dates en comments.

Geen spectaculaire wijzigingen, maar dat is gezien de wijze van updaten in de afgelopen jaren ook niet te verwachten. WordPress 4.1 in nu binnen enkele dagen beschikbaar!

Was dit artikel nuttig?

Laat het ons weten en geef je rating!

Gemiddeld 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Nog geen stemmen, wees de eerste die dit artikel waardeert!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *