Meteen naar de inhoud

Whatsapp voor WordPress in 3 simpele stappen

whatsapp knop toevoegen in wordpress

Whatsapp is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Ok, ze maken het wat bont de laatste tijd en gebruikers zijn langzamerhand geneigd naar alternatieven te kijken. Maar Whatsapp wordt door zo veel smartphone bezitters gebruikt, dat het een handige toevoeging is voor je WordPress website. Hoe? Heel eenvoudig, we laten je in 3 simpele stappen zien hoe je een Whatsapp knop toevoegt aan WordPress.

Stap 1: Plugin installeren

Ja, we kunnen een lijstje gaan geven van alle WordPress plugins die er zijn om Whatsapp toe te voegen aan jouw website. Doen we niet. Of ja, doen we wel, maar pas verderop. Eerst willen we gewoon snel resultaat zien!

Dus stap 1: ga naar de wp-admin van je WordPress website, ga naar Plugins en kies Nieuwe plugin.

Tik in het zoekveld ‘Join.chat’ in, installeer en activeer de gevonden plugin

whatsapp wordpress plugin join.chat
Installeer de join.chat plugin en activeer hem. Waarom deze? Simpel: eenvoudig, gratis en goed!

Stap 2: De Join.chat Whatsapp plugin instellen

Ga links in je WordPress menu naar Instellingen en klik op Join.chat. Je kunt de plugin nu instellen. En daar is niet heel veel voor nodig. Wel moet je enkele keuzes maken.

whatsapp wordpress plugin instellen
Begin met je 06-nummer waarop je bereikbaar wilt zijn

Naast het invullen van je 06-nummer maak je enkele keuzes. Zoals bijvoorbeeld de afbeelding die je wilt tonen, welke tekst(en) je wilt laten zien en of je de knop wel of niet op desktop wilt tonen.

Whatsapp wordt natuurlijk voornamelijk op mobiel gebruikt, maar er zijn ook legio gebruikers die graag de Whatsapp web variant benutten. Persoonlijk vind ik het wat teveel gedoe op een desktop, maar heb je whatsapp web al open staan dan speelt dat natuurlijk niet.

Denk even na over deze instellingen en experimenteer ermee totdat je een setup hebt gevonden die bij jou past. Sla je wijzigingen op.

De plugin heeft overigens nog een aantal aanvullende mogelijkheden:

  • Je kunt bepalen op welke pagina’s de Whatsapp knop zichtbaar wordt. Standaard is dat overal, maar dat hoeft niet. Je kunt er ook voor kiezen om de knop bijvoorbeeld alleen te tonen in je WooCommerce webshop. Voor mogelijk extra conversie. Wat niet kan is het tonen van de knop op individuele pagina’s. Stel ik heb een pagina met een overzicht van mijn diensten en prijzen. Misschien wil ik de knop alleen op die pagina tonen. Die optie is er niet.
  • Gebruik je WooCommerce dan heb je nog extra mogelijkheden. Zo is het mogelijk om een afwijkende tekst te tonen op productpagina’s en dat kan ook als bepaalde producten in de aanbieding zijn. Handige opties om daarmee je conversie te verhogen! Sowieso is het bieden van een Chat en/of Whatsapp knop voor webshops aan te bevelen. Het helpt echt je conversie te verbeteren.

Stap 3: bekijk jouw Whatsapp knop

Inderdaad. Eigenlijk waren het maar twee stappen. Zo eenvoudig is het!

Gefeliciteerd je WordPress Whatsapp knop is live! Gratis bovendien. Maar… is dit een ideale oplossing? Misschien voor sommige websites wel. En op Desktop staat de knop niet in de weg. Maar dat doet ie op mobiel wel. Persoonlijk zou ik het ideaal vinden wanneer je op een mobiel de knop kunt verbergen of uitschakelen als bezoeker. Het ding staat behoorlijk prominent in beeld en hij kan dus niet weg.

Wat wel mogelijk is, is het leeg laten van het veld ‘Tooltip’ . Doe je dat dan zie je alleen nog de Whatsapp knop zelf, zonder begeleidende tekst. Dat maakt hem om mobiel toch een stuk minder storend.

Is het interessant om naar alternatieven te kijken? Wellicht wel, afhankelijk van de functionaliteit die je nodig hebt. Werk je met een team? Dan schiet deze plugin tekort en moet je even verder kijken. En dat doen we hieronder.

Alternatieve Whatsapp plugins voor WordPress

Tja, weliswaar gratis en simpel in gebruik. Maar de join.chat plugin heeft wat beperkte functionaliteit. En persoonlijk zou ik het prettig vinden wanneer je als bezoeker de whatsapp knop helemaal weg kunt klikken/weg kunt schuiven. Zo’n knop neemt toch wat essentiële ruimte in op een mobiel.

Laten we onderzoeken welke alternatieve Whatsapp plugins er in omloop zijn.

WP Social chat

WP Social chat biedt vergelijkbare functies, maar kent ook een premium versie (niet gratis) met veel meer mogelijkheden. Deze plugin is bijvoorbeeld interessant wanneer je met een team werkt en meerdere ‘agents’ bereikbaar wilt laten zijn via Whatsapp.

Maar wat kan er met de gratis versie? En kun je als bezoeker de whatsapp button zelf uitschakelen of verbergen?

Door bij de instellingen van de WP Social Chat geen tekst toe te voegen blijft alleen een (standaard) icoon over. In zwart in mijn geval. Het wijzigen hiervan is een premium functie. Nu zou je de kleur met wat CSS zelf wel kunnen aanpassen natuurlijk, maar voor veel beginners is dat een bug te ver.

whatsapp knop voor mobiel in wordpress
Links de mobiele weergave van de knop, rechts de weergave op desktop. Het is (binnen mijn theme) net niet helemaal juist.

Sowieso laat de weergave van deze knop nog wat te wensen over. Hij is net niet rond, ook niet wanneer we op desktop weergave een tekst toevoegen. Waarbij het dus niet mogelijk is deze tekst alleen op desktop te tonen. Of je moet wederom met CSS in de weer. Nu kunnen deze minpuntjes door mijn theme worden veroorzaakt hoor, het hoeft bij jou niet per se te gebeuren. Plugins testen in je eigen omgeving blijft dat toch het advies.

Download WP Social Chat

Whatsapp Chat for WordPress

Deze plugin is niet gratis en te koop via het bekend CodeCanyon platform. Ok, niet gratis, maar voor een eenmalig bedrag van 25 dollar koop je wel een plugin met uitgebreide functionaliteit. Anderzijds is deze plugin een paar dollar duurder dan de premium versie van Wp Social Chat. Je doet er dus goed aan beide plugins even met elkaar te vergelijken.

Whatsapp Chat for WordPress biedt verschillende mogelijkheden voor het plaatsen en vormgeven van je Whatapp knop(pen)

Download Whatsapp Chat for WordPress

Chat Button by getbutton.io

Deze plugin biedt wat meer mogelijkheden dan de vorige oplossingen, die specifiek en alleen op Whatsapp waren gericht. De Chat Button zegt het qua naam al een beetje: je hebt hier meerdere opties tot het toevoegen van een chat knop. Je ziet niet aan Whatsapp vast en kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor Facebook messenger.

Combinaties van meer dan 1 knop zijn ook mogelijk. In de gratis versie zijn het er maximaal twee. Maar net als bij de overige plugins zal je taak voornamelijk zijn keuzes te maken en de boel niet te veel te laten overheersen op mobiel.

Om de plugin te kunnen gebruiken moet je een klein scriptje aanmaken op de website van de makers. Daarvoor moet je je met je e-mailadres registreren, ook voor de gratis versie.

whatsapp knop voor wordpress via button.io
Whatsapp en Messenger knoppen rechts onderin via button.io. Maar ze missen wat functionaliteit

De knop ziet er uiteindelijk netjes uit, maar is niet direct herkenbaar als een whatsapp-knop. Een handige tool wanneer je meerdere kanalen wilt bedienen, maar een simpele whatsapp knop valt meer op.

Met de Pro versie van deze plugin heb je wat meer mogelijkheden tot je beschikking. Deze kost 30 dollar en dat bedrag betaal je elk jaar opnieuw. Maar ook dan is het niet mogelijk om de knop bijvoorbeeld alleen op bepaalde dagen en tijden te tonen. Iets wat met de hierboven beschreven plugins wel kan.

Download Chat Button by button.io

Conclusie? De beste Whatsapp knop voor WordPress is…

Zoals vrijwel altijd is het antwoord hier: het hangt er vanaf. Het hangt af van wat je precies nodig hebt. Wil je gewoon een simpele knop en verder niets? Dan voldoet de Join.chat knop waarmee we begonnen eigenlijk prima.

Voor meer mogelijkheden moet je wat geld betalen, zoals dat tegenwoordig voor heel veel plugins geldt.

Maar het toevoegen van een eenvoudige knop is zo gedaan en een meerwaarde voor je website en bezoekers, zeker in de mobiele weergave.

Was dit artikel nuttig?

Laat het ons weten en geef je rating!

Gemiddeld 5 / 5. Aantal stemmen: 1

Nog geen stemmen, wees de eerste die dit artikel waardeert!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *