Meteen naar de inhoud

Hoe wijzig je de Facebook afbeelding in WordPress?

wijzig facebook afbeelding in wordpress

Is het je wel eens opgevallen dat wanneer jouw website gedeeld wordt op Facebook, dat dan soms een willekeurige afbeelding getoond wordt? Dat heeft te maken met de wijze waarop Facebook de code van je pagina of bericht ‘leest’. Gelukkig is er wel iets aan te doen.

Wat is het probleem?

Als je een link naar je eigen website plaatst op Facebook dan zie je wat er gebeurt: Facebook leest een of meerdere afbeeldingen van je pagina en toont die bij het bericht. Op dat moment heb je nog de mogelijkheid dat zelf te wijzigen.

facebook afbeelding uit wordpress

Verwijder afbeeldingen die je niet wilt of voeg zelfs een nieuwe toe. Tot zover geen probleem, maar dit gebeurt wanneer jij zélf je berichten plaatst op Facebook. Wat als een gemiddelde gebruiker een linkje naar een goed artikel plaatst? Dan wil je wel dat automatisch de juiste afbeelding getoond wordt bij dat bericht. En niet meerdere. En daar zit het probleem, want zoals je ziet werkt het (standaard) niet op die manier. Wat je eigenlijk wilt is dat je de afbeelding per pagina in kunt stellen of Facebook automatisch (alleen) de uitgelichte afbeelding gebruikt.

Er zijn een aantal opties om dit te verhelpen. Zo is er bijvoorbeeld de plugin Facebook Thumb Fixer. Deze is op het moment van schrijven niet recent bijgewerkt, maar hij is ook nog niet zó oud dat het direct tot problemen zal leiden. Activeer je deze plugin dan zal de uitgelichte afbeelding automatisch gebruikt worden. Heb je die niet ingesteld dan is er de mogelijkheid terug te verwijzen naar een ‘standaard afbeelding’.

Nadeel hiervan is dat je wederom een extra plugin toevoegt.

Facebook afbeelding instellen in Yoast SEO

Velen van jullie hebben al een andere oplossing beschikbaar, zonder dat je het wellicht weet. De Yoast SEO plugin heeft namelijk al functionaliteit ingebouwd hiervoor. En dat is zelfs in de gratis versie gewoon beschikbaar. Bij deze plugin moet je de Facebook afbeelding wel apart instellen:

afbeelding facebook in wordpress wijzigen

Let ook even op het gewenste afbeeldingsformaat. Gebruik je iets in een heel andere verhouding dan zal Facebook je afbeelding gaan ‘afkappen’ en ziet het er niet altijd goed uit.

Merk op dat het noodzakelijk is om in de instellingen van de Yoast SEO plugin de ‘Facebook Open Graph’ data in te schakelen:

Facebook instelling in yoast seo

Ook kun je hier een standaard afbeelding selecteren; zodat bijvoorbeeld je logo of een andere afbeelding getoond wordt bij berichten of pagina’s waar je géén Facebook afbeelding voor hebt ingesteld.

All-in-one SEO Pack

Er is een behoorlijke groep gebruikers die niet werken met de Yoast SEO plugin. Een veel gebruikte andere plugin is ‘All in One SEO Pack‘. In de gratis versie van die plugin is het niet mogelijk deze instelling te doen. Dat kan wel in de betaalde pro versie ervan. Daarvoor betaal je op dit moment $79 per jaar.

Gebruik jij nog een andere methode voor het instellen van je juiste Facebook afbeelding in WordPress? Laat het hieronder dan even weten in de reacties.

Was dit artikel nuttig?

Laat het ons weten en geef je rating!

Gemiddeld 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Nog geen stemmen, wees de eerste die dit artikel waardeert!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *