Meteen naar de inhoud

Waarom je een WordPress 404 Plugin moet gebruiken!

wordpress 404 plugin

Het is iets onvermijdelijks als je website wat langer bestaat: er ontstaan links naar je website naar pagina’s die niet meer bestaan. Dat kunnen externe links zijn, maar zoiets kan ook ontstaan doordat je de permalink structuur van je website hebt gewijzigd. In zo’n geval kan het zelfs voorkomen dat bezoekers die vanuit de zoekmachines komen een 404 foutmelding zien. Dat is niet goed natuurlijk, want hiermee loop je wellicht bezoekers mis.

Zo ziet de bezoeker van mijn website bijvoorbeeld de volgende melding wanneer er naar een niet-bestaande pagina wordt verwezen:

Dat ziet er niet echt uit en je ziet dat zelfs vergeten wordt er een nette Nederlandstalige melding van te maken. Gelukkig is er rechts nog een zoekvenster, maar dit moet gewoon beter.

Heb je wel een 404 plugin nodig?

De reguliere methode om de 404 pagina te wijzigen is het aanpassen van het 404.php bestand in je WordPress theme. Dat kan ook gewoon, maar beginners kunnen daar niet mee uit de voeten. Het vereist immers wat ervaring met de WordPress PHP-code. De enige andere oplossing is dan het gebruik van een plugin om deze pagina toch te vullen met zinnige inhoud. Wil je geen plugins gebruiker en liever aan de slag met code? Dan is hier een goede instructie om mee te starten.

Ben je nog niet zover dat je met code aan de slag kunt of wil je dat eenvoudigweg niet dan zijn er ook nu weer diverse oplossingen via plugins beschikbaar. Daarnaast bieden de 404 plugins functionaliteit die je niet uit de reguliere 404 template kunt halen. We zetten daarom enkele plugins voor je op een rijtje:

404page

404 pagina wordpress vervangen

Deze gratis 404 plugin geeft je de mogelijkheid om een willekeurige pagina te gebruiken om de gebruiker naartoe te sturen zodra er zich een 404 voordoet. Dat doet het systeem op slimme wijze. In tegenstelling tot andere plugins, die een redirect toepassen, blijft hier in feite de ‘404’ bestaan. En dus krijgen zoekmachines bijvoorbeeld een seintje terug dat de gevraagde pagina niet bestaat. Het mooie van deze techniek is dat je de bezoeker toch een zinvolle pagina kunt tonen. Van harte aanbevolen! Download hier

Redirection

gratis 404 redirect plugin

Deze 404 plugin gooit het over een iets andere boeg. Het systeem verzamelt 404’s voor je in een log. Hiermee kun je dus eenvoudig volgen welke problemen zich voordoen. Vervolgens kun je deze bezoekers naar een andere pagina op je website doorsturen. De plugin is erg flexibel, maar pas op met het inrichten ervan. De log wordt opgeslagen in je database en kan flinke vormen aannemen. Een uitgebreide, gratis 404 plugin! Download hier

Fourty four

404 redirect plugin

Deze gratis plugin biedt beide mogelijkheden in één. Je kunt zelf het uiterlijk van de 404 pagina in WordPress beïnvloeden. Daarnaast is het ook mogelijk te werken met redirects, voor die 404’s waarvan je weet dat er een goede alternatieve pagina is. Ook deze plugin houdt een log bij zodat je goed kunt volgen wat er gebeurt. Download hier.

Natuurlijk is het niet verplicht om met een 404 plugin te werken. Maar het helpt wel om je website op deze manier te verbeteren. Uiteindelijk krijgt elke website last van 404 meldingen. Ik dacht zelf ook dat ik er geen of weinig last van zou hebben, maar voor een website die al een aantal jaren bestaat is dat vrijwel onmogelijk. Ga dus ook aan de slag hiermee en laat eens in de reacties weten hoe jij je website op dit punt hebt kunnen verbeteren.

Was dit artikel nuttig?

Laat het ons weten en geef je rating!

Gemiddeld 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Nog geen stemmen, wees de eerste die dit artikel waardeert!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *