Meteen naar de inhoud

WordPress 3.3: Wat is er nieuw?

Wat is er nieuw in WordPress 3.3?In de afgelopen week is er een beta versie verschenen van WordPress 3.3. Alweer een update? Ja, WordPress blijft zich vernieuwen en verbeteren. Gelukkig gaat dat over het algemeen in kleine stapjes, waardoor upgraden meestal mee valt. We bekijken de belangrijkste wijzigingen in WordPress 3.3.

 

Er zijn vier punten die ik eruit wil pakken, naast verschillende kleine bugfixes en aanpassingen die eigenlijk wel in elke release zitten.

Permalinks
Veel WordPress gebruikers gebruiken de %postname% structuur voor het maken van de zoekmachinevriendelijk url’s. Sterker nog, in mijn boek Kickstart WordPress vertel ik je zelfs dat dat één van de beste manieren is om het te doen. Vanuit Seo standpunt gezien is het ook een logische keuze. Maar er is een probleem: het gebruik van %postname% leidt tot performanceverlies. Dat wordt nu opgelost. Sterker nog, het gebruik van %postname% is een standaard optie geworden, waardoor je hem alleen nog maar hoeft te selecteren.

WordPress 3.3 permalink %postname%

Media uploader
Het wordt nu nog eenvoudiger om afbeeldingen aan je WordPress website toe te voegen met de nieuwe media uploader. Ik heb het even getest en het werkt inderdaad zo eenvoudig als men belooft. Je sleept gewoon je afbeelding of foto naar de media uploader en klaar is kees.

WordPress 3.3 Drag en drop media uploader

Admin bar
Ook weer onderhanden genomen is de Admin bar, die we nog niet zo lang kennen. Leuk hoor, maar eerlijk is eerlijk, ik gebruik hem nooit en log altijd gewoon in de backend in.
gewijzigde admin bar in wordpress 3.3
Fly-out menu’s
In de WordPress backend zijn de menu’s verder onder handen genomen. Maar ja, wordt het daar nu echt beter van? Persoonlijk vind ik het altijd wat zonde als er in dit soort ‘verbeteringen’ veel tijd wordt gestoken. Ik zie dan liever functionele uitbreidingen. Onder bestaande WordPress gebruikers is dan ook niet iedereen even positief over deze aanpassing.

WordPress 3.3 zwevende menu's
Conclusie? De media uploader springt het meest in het oog, maar de oplossing voor de %postname% permalinks is technisch gezien de belangrijkste wijziging.

Was dit artikel nuttig?

Laat het ons weten en geef je rating!

Gemiddeld 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Nog geen stemmen, wees de eerste die dit artikel waardeert!

8 reacties op “WordPress 3.3: Wat is er nieuw?”

 1. Hallo Robbert

  Hoe kan ik een pagina maken die niet zichtbaar is in de menubalken.

  Ik wil een bedank pagina maken voor mensen die ingeschreven hebben.

  Met vriendelijke groet,

  Peter van Eert

 2. Hoi Peter
  Natuurlijk, dat kan standaard, mits je WordPress theme geschikt is voor WordPress 3.0 of hoger.
  Je maakt dan bij weergave/menu’s eerst een menu aan en neemt daarin alles op dat je wilt plaatsen.
  Doe je dit niet dan zal het theme meestal zelf het menu samenstellen op basis van (alle) pagina’s die je aanmaakt, zoals in jouw geval.
  Succes!

 3. Ok, maar waarom zou je een plugin gebruiken voor iets dat standaard voorhanden is? Ik kan me dat alleen maar voorstellen wanneer je een oud theme (ouder dan wp3.0) gebruikt.. En dan nog zou ik er eerder voor kiezen om het theme even aan te passen hierop, want dat is niet al te moeilijk. Zie ook dit oudere artikel waarin kort wordt uitgelegd wat je moet doen om wordpress menu’s te kunnen gebruiken binnen een oud theme.

 4. Het gaat erom dat deze pagina helemaal niet zichtbaar is op de website.

  Ik wil mensen alleen naar een bepaalde url kunnen sturen.

  Moet dat ook met dat menu?

 5. Als je wil dat een pagina helemaal niet zichtbaar is op de website dan kun je mbv de plugin WordPress SEO aangeven dat-ie ook niet geïndexeerd moet worden door Google.
  Maar voorkom je dan ook dat die pagina tevoorschijn komt in de zoekresultaten binnen je site? ik bedoel in de zoekresultaten van WordPress zelf?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *