Meteen naar de inhoud

WordPress 3.6 is beschikbaar! Wat is er nieuw?

WordPress Versie 3.6

WordPress versie 3.6 is eindelijk beschikbaar! Deze nieuwe versie heeft al snel zo’n 6 weken langer op zich laten wachten dan oorspronkelijk de bedoeling was. Maar ach, we weten hoe dat werkt in de IT wereld. Je moet er altijd nog wel wat tij bij op tellen… Eerder dit jaar bekeek ik al in de beta versie wat er nieuw is in WordPress 3.6. Maar wat is daar in de defintieve versie nu van over?

Wat heeft WordPress 3.6 niet gehaald?

WordPress 3.6 heeft als codenaam “Oscar” gekregen. Voor wat het waard is… Het gaat ons om de nieuwe functies natuurlijk. Kijken we naar de wijzigingen in de eerste beta versie van een paar maanden geleden dan zien we daarin de nodige aanpassigen die WordPress 3.6 niet of in een andere vorm hebben gehaald. Dat geldt vooral voor de post formats. Ja, inderdaad hebben de post formats een prominentere plaats gekregen, maar het is toch niet zó opvallend geworden als we in die eerste beta zagen. Wat opvalt is dat WordPress (standaard) de kleur van de achtergrond in de editor aanpast om je te laten zien dat je een ander formaat hebt gekozen. Dit is puur een feature van de WordPress backend, die kleuren zie je uiteraard niet terug wanneer je je bericht plaats.
Post Formats in WordPress3.6

Wat is er wel nieuw in WordPress 3.6?

Een korte opsomming dan van wijzigingen die de nieuwe versie wel hebben gehaald:

    • Een verbeterd beheer van de post revisions (revisiebeheer). Met de nieuwe functie is echt goed te zien waar zich wijzigingen bevinden. Dit is vooral interessant voor de wat grotere blogs of websites

WordPress versiebeheer voor berichten in 3.6

  • Natuurlijk het nieuwe 2013 (Twentythirteen) theme. Mijn eerste indruk van dit theme was niet geweldig destijds, maar ongetwijfeld heeft men er nu voor gezorgd dat het nieuwe theme gebruik maakt van alle WordPress functies zoals het hoort. Theme ontwikkelaars kunnen dan ook veel leren door de standaard themes goed te analyseren.
  • De werkwijze voor menu’s is licht aangepast. Het ziet er ook net iets anders uit. Functioneel blijft het echter hetzelfde, dus je hoeft niet bang te zijn dat je bestaande menu’s niet meer zullen werken. De nieuwe menu editor van WordPress 3.6 zou vooral wat makkelijker in het gebruik moeten zijn.
  • WordPress heeft eindelijk een ingebouwde (Html5) media speler. Hierdoor kun je ook videos afspelen die zich gewoon op je eigen server bevinden. Tot nu toe moest dat altijd via diensten als Youtube of Vimeo, óf via een plugin. Besef wel dat het zelf hosten van video veel dataverkeer kan veroorzaken!
  • Voor de ontwikkelaars onder ons: de nieuwe versie ondersteunt nu HTML5 voor zaken zoals reacties en zoekvelden. Ook is er een nieuwe audio/video API die je ook toegang geeft tot de ID3 tags voor het weergeven van bijvoorbeeld titel en artiest. Tenslotte zijn ook de externe libraries zoals die van jQuery geactualiseerd.

Op WordPress.tv vinden we bovendien nog de volgende video over de nieuwe versie:

Met het enorme marktaandeel dat WordPress inmiddels heeft veroverd op het web zet het bedrijf met versie 3.6 weer een stap in de goede richting. Eigenlijk staan er voor dit jaar nóg twee releases gepland (3.7 en 3.8), bugfixes en veiligheidspatches buiten beschouwing gelaten. Maar of dat realistisch is, is de vraag. Ik houd het op versie 3.7 tegen het einde van dit jaar…

[box color=”green”]Geïnspireerd geraakt? Meer weten over WordPress? Het boek Kickstart WordPress 4e editie is nu beschikbaar in onze shop en leert je alles wat je weten moet. Met behulp van dit boek start ook jij eenvoudig je eigen WordPress website![/box]

Oh ja, ik vergeet het bijna. De nieuwe WordPress 3.6 kun je hier donwloaden of natuurlijk upgraden vanuit je bestaande WP site. Zorg wel voor backups!

Was dit artikel nuttig?

Laat het ons weten en geef je rating!

Gemiddeld 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Nog geen stemmen, wees de eerste die dit artikel waardeert!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *