Meteen naar de inhoud

WordPress 3.8 nog dit jaar verwacht

De versies volgen elkaar momenteel bij WordPress snel op. WordPress 3.7 hebben we pas enkele weken draaien en inmiddels staat WordPress 3.8 al in de startblokken. En deze versie belooft meer aanpassingen dan de vorige. Een eerste blik op de nieuwe features. 

Beta 1 WordPress 3.8 al beschikbaar

De eerste Beta versie van WordPress 3.8 verscheen vorige week al. Maar let op: voordat je er enthousiast mee aan de slag gaat! De ontwikkelaars hebben laten weten dat deze versie meer ‘Beta’ zal zijn dan in het verleden. Het wat grotere aantal wijzigingen zal daar ook mee te maken hebben. Dus natuurlijk installeer je deze Beta versie voorzichtig in een testomgeving als je er toch alvast naar wilt kijken. Overigens verstopt men bij WordPress de eerste beta’s altijd een beetje. Dat is niet zonder reden natuurlijk. Je moet er echt even naar op zoek om hem te kunnen gebruiken. Je kunt de nieuwe beta 1 hier downloaden (onderaan de pagina).

Wat is er nieuw in WordPress 3.8?

We zien in hoofdlijnen de volgende wijzigingen in de nieuwe versie:

  • Een vernieuwde wp-admin interface
  • Het nieuwe standaard theme 2014
  • Een betere functie voor het plaatsen en instellen van widgets
  • Verbeterde live previews van themes

We bekijken deze 4 punten alvast wat beter:

Vernieuwde Admin interface

Het WordPress Admin gedeelte ziet er in één klap behoorlijk anders uit! En dat betekent werk aan de winkel voor alle schrijvers van boeken over WordPress. Want hoewel de indeling op zich niet wijzigt, is dit natuurlijk wel een flinke aanpassing ten opzichte van vorige versies.

WordPress 3.8 Admin Interface

Het nieuwe twenty fourteen theme

Elk jaar brengt WordPress een nieuw standaard theme uit en dit keer is ie er zelfs al aan het begin van het jaar. Daarmee is het twenty thirteen theme er maar kort geweest als standaard theme. Het nieuwe theme past qua uitstraling mooi bij de donkere kleuren van de nieuwe admin interface.

WordPress Twenty Fourteen theme

Gewijzigde widget functie

De onderhoudsfunctie voor widgets was soms wel eens wat lastig te gebruiken, vooral als je veel widgets geinstalleerd had kostte het soms wat moeite om ze naar het juiste widget gebied te slepen. De nieuwe functie biedt meer overzicht en maakt het gebruik van widgets weer wat eenvoudiger.
WordPress 3.8 Widgets

Verbeterde Live preview van themes

De live preview functie werkt eigenlijk alleen maar goed wanneer je een relatief eenvoudig / standaard theme gebruikt. Veel commerciële themes leveren een eigen framework voor het onderhouden van instellingen mee en dan werken de ingebouwde funcrties van WordPress vaak nauwelijks. Ook de verbeterde functie kan haar nut pas echt bewijzen wanneer theme ontwikkelaars de mogelijkheden massaal gaan benutten.

WordPress 3.8 Theme Preview

De nieuwe interface en gewijzigde functies zien er op het eerste gezicht goed uit. In ieder geval heeft deze update meer zin dan WordPress 3.7, want toch een beetje tegen viel qua aantal nieuwe functies. Het is in ieder geval goed om te zien dat WordPress (Automattic) zich vrij goed kan houden aan de eigen planning, want eerder dit jaar was al aangekondigd dat zowel versie 3.7 als 3.8 nog in 2013 zouden gaan verschijnen. En hoewel het krap wordt lijkt het erop dat dat ook gaat lukken.

Was dit artikel nuttig?

Laat het ons weten en geef je rating!

Gemiddeld 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Nog geen stemmen, wees de eerste die dit artikel waardeert!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *