Meteen naar de inhoud

WordPress 4.0! Wat is er Nieuw?

nieuw in wordpress 4.0

WordPress 4.0 is er! Je zou verwachten dat het een grote update is. We springen immers van de versie drie reeks naar vier. Maar dat is niet het geval. Het aantal zichtbare wijzigingen is beperkt. Wat is er dan wel nieuw in WordPress 4.0?

WordPress niet updaten is al veel langer geen goed idee meer. Om veiligheidsredenen moet je bij blijven. Dat betekent niet dat je een nieuwe versie altijd direct moet installeren. Je mag ook best even de kat uit de boom kijken. Of beter nog: test de update voordat je hem toepast in je live website!

Wat is er gewijzigd in WordPress 4.0?

Maar goed, we willen graag weten welke wijzigingen er zijn en dan vooral alles wat zichtbaar is voor de gebruiker. We noemen de 6 meest opvallende punten.

 1. Taalselectie bij installatie
  Vroeger moest je altijd een aparte Nederlandse WordPress versie downloaden. Dat hoedt nu niet meer. Tijdens de installatie kies je de gewenste taal en klaar ben je.

  wordpress taal keuze bij installatie

 2. Video direct zichtbaar in de editor
  De media embedding van WordPress is ideaal om even snel een Youtube video op te nemen in je bericht. In WordPress 4.0 zien we het resultaat daarvan nu ook al in de editor.

  wordpress video in editor

 3. Vernieuwde Media Bibliotheek
  De Media bibliotheek heeft een nieuw uiterlijk gekregen. Het moet het gebruik van afbeeldingen verder vereenvoudigen en versnellen

  Nieuwe WP Media bibliotheek

 4. Menu balk in editor blijft in beeld!
  Een persoonlijke favoriet van mij, want ik ergerde me altijd aan het feit dat de menubalk in de editor niet meer zichtbaar was op het moment dat je artikel wat langer werd. Zoals bij deze. In WordPress 4.0 is dat opgelost en blijft de menubalk van je editor altijd direct bereikbaar.

  menubalk wordpress

 5. Ander uiterlijk tijdens plugin installatie
  De schermen die je gebruikt tijdens de plugin installatie zien er nu wat anders uit. Er wordt meer informatie gegeven in het zoekresultaat. De populairste plugins zijn eenvoudig te vinden en te installeren. Je ziet ook direct wanneer een plugin voor het laatst is bijgewerkt en of de plugin geschikt is voor de WordPress versie waar je mee werkt. Voor plugin bouwers wordt het belangrijker om zich ook visueel te onderscheiden van anderen.

  wordpress 4.0 plugin installatie

 6. Meer wijzigingen in de theme customizer
  De afgelopen versies zagen we al dat de Theme Customizer steeds verder uitgebreid werd. Dat is ook nu weer het geval, waarbij de widgets hun eigen plek hebben gekregen. Met de customizer is het mogelijk om wijzigingen aan het uiterlijk van je website vooraf te testen – zolang er geen code aanpassingen nodig zijn.

  wordpress 4.0 theme customizer

Dat is het voor wat betreft de wijzigingen die direct zichtbaar zijn. Onder ‘de motorkap’ van WordPress zijn natuurlijk ook weer flink wat zaken aangepakt. Zo is de WP_Query functie verder verbeterd en zijn de functies van de theme customizer uitgebreid. Ook heeft de editor TicyMCE een update ontvangen, evenals jQuery en MediaElement. Wie hierover meer details wil lezen kan natuurlijk terecht in de WordPress Codex.

Conclusie?

WordPress is met versie 4.0 verder verbeterd. Het aantal wijzigingen is niet spectaculair en ligt meer in de lijn van een reguliere update. En zo moet je het ook zien. Niemand is erbij gebaat als ineens grote delen van de tool op z’n kop gezet worden, want dat zou te veel problemen opleveren voor Theme- en Plugin-ontwikkelaars. De verwachting is dan ook dat WordPress deze lijn voort zal zetten en meerdere keren per jaar met kleinere, behapbare updates uit zal brengen.

Was dit artikel nuttig?

Laat het ons weten en geef je rating!

Gemiddeld 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Nog geen stemmen, wees de eerste die dit artikel waardeert!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *