Meteen naar de inhoud

WordPress Contact Formulier Plugins

Op vrijwel elke website heb je wel een mogelijkheid nodig om contact op te kunnen nemen. En inmiddels weet vrijwel iedereen wel dat het plaatsen van een e-mailadres geen goed idee meer is. Meer en meer spam zal dan jouw kant op gaan komen!

Vanzelfsprekend zijn er voor WordPress een behoorlijk aantal plugins ontwikkeld waarmee je op een veiligere manier bezoekers de mogelijkheid kunt geven om een bericht te sturen. In dit artikel behandel ik er een aantal, de bekendste en meest gebruikte plugins. Ook de beste? Lees verder, dan kom je erachter!

De hieronder besoproken plugins zijn persoonlijk getest op WordPress versie 2.9.1.

Contact Form 7

Deze zet ik zelf af en toe in en dat is niet zonder reden. De plugin is in meerdere talen te gebruiken en kun je heel goed aanpassen aan je eigen wensen.

Je kunt een formulier eenvoudig toevoegen aan een WordPress pagina en de opmaak van het formulier ook helemaal aanpassen aan je eigen site door CSS te gebruiken. Daarnaast kun je de Akismet en Captcha spam filtering technieken inzetten, zodat je formulier ook nog goed beveiligd is. Van harte aanbevolen

cForms II

Inmiddels staat de teller voor deze plugin op bijna 700.000 downloads! En ook deze plugin is zo populair omdat je de formulieren helemaal in je eigen stijl kunt opmaken.

Het scherm met instellingen van deze plugin ziet er wat anders uit dan we van de meeste WordPress plugins gewend zijn. De plugin biedt krachtige mogelijkheden, dit is geen eenvoudig contactformulier meer! Hoewel dat wel kan natuurlijk. Misschien is dat voor beginners ook een nadeel: het aantal opties is overweldigend en bovendien gebruik je de plugin in het Engels.

SimpleModal Contact Form
Deze plugin is juist eenvoudig in gebruik en geeft je door gebruik te maken van jQuery een mooi ‘modal form’, wat wil zeggen dat het formulier bovenop de aanwezig content getoond wordt.

Het is wel even zoeken naar het scherm met instellingen en de wijze waarop je je formulier uiteindelijk moet tonen. Tip: maak een WordPress pagina aan met de naam ‘Contact’ en verder zonder inhoud. Verwijs in het tweede veld van de lijst met instellingen naar deze ‘Contact’ pagina. Hiermee wordt je pagina in het menu opgenomen en zal het ‘modal window’ openen zodra je op die link klikt.

Dat ziet er al snel fraai uit. Maar je zou je formulier natuurlijk wel in het Nederlands willen zien en de kleuren aanpassen is geen overbodige luxe om ze bij het theme aan te laten sluiten. Het wijzigen van kleuren kan door de afbeeldingen aan te passen. Een vertaling kun je zelf maken en naar de ontwikkelaar opsturen. Niet echt handig.

MM Forms
MM Forms is meer een tool om formulieren mee te maken, dan een rechtstreeks contactformulier. Maar het gebruik ervan is niet moeilijk en de plugin biedt uitgebreide mogelijkheden. Je kunt je formulier bijvoorbeeld opslaan in de database of opslaan als csv bestand, zodat het leesbaar wordt met Excel.

Zodra je start met een nieuw formulier opent de plugin bovenstaand scherm, waarmee het niet moeilijk is om een eenvoudig contactformulier te maken. De extra mogelijkheden maken deze plugin zeker de moeite van het testen waard!

Clean-Contact
De laatste plugin die ik hier bespreek is de ‘Clean-Contact’ plugin. Erg eenvoudig! Één scherm met instellingen en niets meer en niets minder.

Geweldig natuurlijk, maar de plugin is alleen in het Engels. Daarnaast kun je (moet je) de styling van de plugin aanpassen met behulp van het meegeleverde css bestand. Voor Nederlandse bloggers toch nog wel wat werk aan de winkel!

Welke de beste is? Dat ligt eraan wat je precies wilt met je formulieren. Contact Form 7 blijft voor mij voorlopig een goede keuze. Maar er zijn nog veel meer alternatieven in omloop. Weet jij een beter alternatief? Laat het maar weten hier!

Was dit artikel nuttig?

Laat het ons weten en geef je rating!

Gemiddeld 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Nog geen stemmen, wees de eerste die dit artikel waardeert!

53 reacties op “WordPress Contact Formulier Plugins”

 1. Robbert, ik mis GravityForms (betaald). Die is echt goed !

  Daarnaast gebruik ik meestal Contact form 7, of een simpele die in WP Spamfree zit.

  Nog een opmerking Cforms 2 is grote ellende qua coding, en levert bij export/aanpassingen in de DB nogal eens compleet corrupte settings op waardoor je alles kwijtbent.

 2. Hoi Ramon,
  Dank voor je nuttige aanvulling! Ik kende Gravity Forms wel maar laat commerciële plugins meestal achterwege als er goede gratis varianten zijn. Bovendien had ik hem moeten kopen om hem in het artikel mee te kunnen nemen 🙂

 3. Hallo ik heb Contact Form 7 geïnstalleerd
  Maar kan ik hier ook nog meerdere velden aan toe voegen

  kom er niet iemand die me kan helpen hoe ik dit moet doen
  vrg
  johan

 4. Hallo Johan, Als je hierbij hulp nodig hebt laat dan even weten wat precies de bedoeling is en stuur even inloggegevens van je blog naar info @ joomblocks.com, dan kijk ik of ik redelijkerwijs iets voor je kan betekenen.

 5. Hallo,

  ik heb ook Contact Form 7 geïnstalleerd
  maar als ik een e-mail verzend krijg ik een bericht dat het niet is gelukt een e-mail te verzenden, probeer het later nog een keer.

  Weet u misschien hoe dit verholpen kan worden?

 6. Hallo,

  Ik heb het Contact Form 7 geinstalleerd. Ik heb ‘m ook even ‘getest’. Waar kan ik nu de ingevulde formulieren vinden? In mijn (hotmail)inbox of bij reacties? Waar stuurt ie nadat op verzenden is gedrukt deze naar toe met (nog meer!) andere woorden?

  DANK!

 7. Ik mis Formidable, samen met Gravity Forms verreweg de beste plugin voor formulieren op je WP-site. Wel wat uitgebreid als je alleen een contactformulier wilt…

 8. Hoi Robbert,

  Ik heb en vraagje.

  Ben nu je boek aan het lezen over WordPress. Zou graag een nieuwe layout aan mijn blog willen geven. In je boek staat beschreven hoe dat moet maar niet wat er gebreurd met mijn oude artikelen. Ben ik die dan allemaal kwijt? Dat wil ik namelijk niet.

  Hoor graag van je.

  Groet,

  Jos

 9. Hallo Jos,
  Door een nieuw theme te installeren en activeren raak je je artikelen niet kwijt, dus op dat vlak geen enkel gevaar.
  Ondanks dat natuurlijk wel verstandig om sowieso een backup achter de hand te hebben van zowel je hele website als de database. Mocht je bij het sleutelen aan je site de weg kwijt raken dan heb je tenminste nog wat achter de hand. Succes!

 10. Ik werk al een tijdje naar tevredenheid met Contact Form 7. Maar nu wil ik graag dat er een contactformulier in een popup opent als je klikt op een woord uit de tekst. (‘Klik HIER om je in te schrijven voor …..’) Het is ook prima als dit niet dmv een popup gaat, maar dat het formulier wordt geopend op een andere pagina. Het gaat me erom dat ik de lopende tekst niet met formulieren wil onderbreken.

  Wie kan helpen?

  Met vriendelijke groeten,

  Jan

 11. Leuk en informatief bericht. Wat ik alleen niet snap en dat zie ik vaker, we zitten toch op het internet hier? Dan hebben we toch hyperlinks?

  Oftewel, doorlinkjes zou het nog net even prettiger maken.

 12. Mooie lijst van plugins! Alhoewel Gravity Forms inderdaad een premium plugin is vind ik het tot nu toe wel de beste plugin voor een contact formulier. En als je de developer license met coupon codes aanschaft zijn de kosten per klant ook nog wel oke =)

 13. Jazeker, daar heb je gelijk in. En als stand-alone website kost het je 39 euro dus dat is op zich ook nog wel te overzien. Maar ik vermoed dat 90% van de WordPress gebruikers zo veel mogelijk voor gratis plugins gaat. Alleen als het professioneel ingezet wordt ligt dat anders. Er is van GravityForms overigens net een nieuwe versie uit, ik zal er eens een review over schrijven hier.

 14. Hallo,

  Ik zou graag een contact formulier aan mijn wordpress site toevoegen met een data picker zodat men een bepaalde periode kan invoeren bijvoorbeeld “auto” oppikken op een bepaalde datum en inlever datum in de vorm van een kalender menu. tevens dan de standaard velden van naam, email en ophaal en inlever locatie.

  welke wordpress widget kan ik hier het beste (makkelijkste) voor gebruiken?

  alvast bedankt.

 15. Beste Robbert,

  Op mijn site heb ik een formulier gemaakt met Cforms2. ( http://www.tessamsterdam.nl/aanvraagformulier). Helaas heb ik het probleem hiermee dat het in Internet Explorer een troepje is… Waarschijnlijk komt dit door de Collapse die in het formulier zit.
  Daarom ben ik nu op zoek nar een andere oplossing. Weet jij meer over een pop up optie die in het formulier verwerkt kan worden?

  MVG,
  TessAmsterdam

 16. Contact form 7 hoe kan ik mijn text aanpassen of op maat maken
  hoe moet ik mijn text, er naast plaatsen. van er in plaats (standaard er boven). heb daar voorbeelden van.
  Voor de rest is een formulier maken met contact fom 7 een makie.
  Vriendelijke dank victorro

 17. Hoe maak ik een contactformulier aan in wordpress, de pluginn heb ik al geinstalleerd en geactiveerd, maar het verzenden van formulier lukt niet en ook geen afbeelding er bij

 18. Ik wil bezoekers die ingelogd zijn een formulier laten invullen, en die gegevens vervolgens automatisch) op mijn site plaatsen. Zie het als een gastenboek, maar dan met specifieke vragen. Welke formulier-plugin is hiervoor het meest geschikt?

 19. Momenteel gebruik ik contactform 7 in WordPress. Echter zit ik met het volgende probleem. Als ik mijn site open op mijn Ipad of in Mozilla Firefox en ik wil een contactformulier verzenden dan gebeurt er helemaal niets. Ik kan alles invullen maar als ik op verzenden druk wordt er niet aangegeven dat het formulier verzonden is. De tekst blijft gewoon staan.
  Als ik mijn site in Internet Explorer open geeft het geen problemen.
  Tot voor kort werkte de site prima via Firefox etc.
  Enig idee wat het probleem kan zijn? Uiteraard krijg ik geen mail binnen met het desbetreffende contactformulier.
  Hoor graag of je een tip voor me hebt.

 20. Hi, Gravity Forms is in het Engels maar kan je wel eenvoudig de namen van de invulvelden in het Nederlands maken?

 21. Dank voor alle info! Geweldig!

  Ik laat de bezoeker een automatisch bericht invullen en krijg dan als afzender “WordPress” te zien. Kan ik die aanpassen. Ik heb al gezocht (in de plugin) in de editor en iets proberen aan te passen, maar dit lukte niet…

 22. Hoi Robbert,

  Ken je een plugin die na het invullen van de postcode en huisnummer, automatisch de straatnaam en woonplaats erbij geeft?

  Groet,
  Sander

 23. Weet iemand hoe ik een keuze menu maak in contact form 7 net als bij

  voorbeeld,

  http://www.thuisbezorgd.nl/eten-bestellen-3037

  Rechtsboven in staat Selecteer een restaurant.
  En dan kan je uit alle restaurants kiezen.

  Ik wil dat er staat Zoek een camping
  en dat men dan kan kiezen uit elke plaatsnaam uit zuid holland waar ik al wel paginas voor heb aangemaakt.

  Weet aub iemand hoe dit werkt ?

  Alvast bedankt

 24. Belangrijk is ook dat men bv Oostvoorne kiest en dan op de pagina van Oostvoorne komt

 25. Hallo,
  ik heb een vraagje als ik een contact formulier invul op mijn site staat afzend adres wel goed maar de afzender naam ( display name) staat op wordpress weet iemand waar ik het kan aanpassen ik gebruik Form Manager

 26. Goedenavond,
  Ik hoop dat het hier nog actief is. Ik heb voor een kennis een site gemaakt in WP en nu wilde zij een contactformulier. Bij eerdere sites heb ik altijd Contactform 7 gebruikt en zo nu hier ook.
  Probleem waar ik op stuit:
  Bij het niet invullen van 1 van de kolommen krijg je de foutmelding:
  Validatiefouten opgetreden. Controleer de velden en druk nogmaals op verzend.
  Weet iemand hoe ik het zo kan inrichten dat de velden niet verplicht ingevuld moeten worden?

  Groeten Iwan

 27. Hallo Iwan
  Ja, dat is vrij eenvoudig. Een verplicht veld wordt bijvoorbeeld genoteerd als [email* your-email]
  Het * verwijderen is voldoende om een veld niet verplicht te maken
  Succes!

 28. Zojuist contact form 7 op mijn site gezet ( wat overigens gelukt is door de goede uitleg hier, want zelf heb ik er 0,0 verstand van)
  Ik zou zo graag een automatisch antwoord willen sturen naar alle mensen die via het formulier een mail naar mij sturen. Deze beginner kan echter niet uitgevogeld krijgen hoe dat te doen. Hoopt dus op een nuttige tip 🙂
  Hartelijk dank alvast
  Groeten, Chris

 29. Robbert,
  Ik werk al een een tijdje met Contact Form 7, Echter sinds ik met Theme Fusion (Avada) werk, is invulletter zeer lichtgrijs.
  Bij Avada al diverse fonts donkerder gemaakt, maar de invulletter blijft te licht naar mijn smaak.
  Weet je een oplossing?
  Alvast bedankt.
  Vriendelijke groet,
  Dick.

 30. Hoi,

  Ik gebruik op mijn website Formidable Forms. Ik heb RECAPTCHA opgezet. En elke code die ik intyp zegt dat die fout is. Heb je misschien een oplossing?
  Groetjes Tomas

 31. Hoi

  Ik hoop dat nog gereageerd word.
  Met plugnedit page builder heb ik de teksten op mijn site roze met een andere lettertype.
  Maar hoe krijg ik bij deze contact formulier tekst erin die er zo uit ziet als de rest ?

  Groetjes

 32. Hallo Suzan, natuurlijk reageren we even op je bericht. Ik vermoed (ik weet niet zeker of ik je vraag goed begrijp) dat het uiterlijk van je formulier niet helemaal past bij de rest van je website. Klopt? Daar zijn dan meestal wat (CSS) code aanpassingen voor nodig. Heb je die kennis zelf niet dan is het het handigst om daar toch even door iemand met ervaring naar te laten kijken. Wij kunnen je verder helpen als je dat wilt, neem dan even contact op.

 33. Hallo Dick, dit valt hoogstwaarschijnlijk alleen maar op te lossen door een CSS code aanpassing te doen. Daar moet echt even iemand met wat ervaring op dat vlak naar kijken voor je.

 34. Het was inmiddels gelukt !
  Even geknipt en geplakt, helaas werkte ik op localhost en hij is nu online maar via de online kan ik niet meer met de plugnedit werken 🙁

  Wist niet dat hier nog op gereageerd werd en google toevallig weer wat en kom hier op terecht.
  En zal gelijk even opslaan deze link.
  Want ik heb nog een vraagje.

  Ik werkte via localhost , nu werkt eigenlijk alles
  behalve mijn contact formulier.
  er staat wel succesvol verzonden ( heb contact form 7 )
  Maar ik krijg niks binnen , weet u waar dat aan kan liggen ?

  Trouwens super nog voor de snelle reactie ga deze gelijk opslaan !

  Mijn site is http://www.bysuzan.nl

 35. Hallo Suzan
  Dat valt zonder nader onderzoek niet helemaal te zeggen. Maar soms gebeurt het dat er een probleem is met het verzenden van email vanaf de server waarop je website draait.
  Krijg je als beheerder wel een email als er iemand een reactie plaatst? Prima, dan werkt het verzenden van email in ieder geval. Je kunt dit ook zelf even testen natuurlijk. Werkt dat niet dan zou je het probleem even moeten aankaarten bij je provider.
  Lukt het je niet dan kan ik je verder ondersteunen natuurlijk, maar een dergelijk onderzoek kan ik niet gratis voor je uitvoeren. Maar je mag altijd even contact opnemen via robbert @ joomblocks.com
  Succes!

 36. Hoi Robbert,

  Ik zoek eigenlijk een soort aanmeld formulier en dacht MM Forms daarvoor te gaan gebruiken echter zag ik die niet tussen de plug-in lijst staan, klopt dit of heb je nog andere alternatieve?

  Ook is het voor mij belangrijk dat ze bepaalde keuze hokjes aankruisen.

  Ik hoor graag van je.

  Groet Jan Dirk

 37. Hall Jan Dirk
  Met vrijwel elke plugin kun je wel checkboxes gebruiken. Dat kan ook met Contactform 7 en is niet moeilijk in het gebruik. Of deze plugin voldoet voor jouw wensen kan ik zo niet afleiden uit je vraag.
  MM Forms ken ik wel uit het verleden, maar ik vraag me af of die plugin nog wel bestaat?

 38. Beste,

  Ik ben voor de club op zoek naar een formulier waarbij anderen zich kunnen inschrijven bij een wedstrijd.
  Daarbij moeten ze de mogelijkheid hebben om hun foto’s mee op te sturen.
  Wat kun je mij hiervoor aanbevelen?

  Met dank,
  Olivier

 39. Beste Robbert,
  Ik heb een webshop met verschillende vestigingen door heel Nederland met aan de achterkant voor iedere vestiging een eigen identieke Woocommerce webshop. Voor de klant dient dit er aan de voorkant gewoon uit te zien als één webshop en ik wil dat hij door het invoeren van zijn postcode op de juiste terecht komt. De eerste vraag op het bestelformulier moet dus een postcodecheck worden en na het invoeren van deze postcode moet de klant door de site automatisch worden doorgelinkt naar de Woocommerce shop van de juiste vestiging.
  Weet jij welke plugin ik hiervoor het beste kan gebruiken?
  Groeten Niels

 40. Hoi Niels ik denk dat dit maatwerk wordt, kan me niet voorstellen dat er voor een dergelijke specifieke situatie een passende plugin in omloop is.

 41. Hallo Robert

  ik zoek een plugin waar de klant een bestand of foto kan uploaden en dit aan mijn kan zenden

  welke plugin moet ik gebruiken

  Groet wiel

 42. Hallo Wiel dit kan met de wat betere formulieren plugins. Ook met het gratis Contact Form7 en met de niet-gratis Gravity Forms
  Succes

 43. Hoi Robbert. Contact form 7 werkt idd heel eenvoudig en perfect. Bij voorkeur wil ik de door de bezoeker in te vullen velden in de rechterkolom (widget) zichtbaar hebben in de standaard WordPress template. Dit voor de zogenaamde ‘call to action’. Contact form 7 plaatst de in te vullen velden in een aparte (contact)pagina. Enig idee hoe ik dit voor elkaar kan krijgen? Of welk contactformulier (Nl) daar beter voor geschikt is? Ik gebruik een van de vijf standaard WordPress themes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *